Suomen Radioamatööriliiton toimiston tiedote 19/2021, 29.5.2021

Tämä bulletiini luetaan lauantaina 29.5. klo 15.00 Suomen aikaa kelien mukaan taajuuksilla 3685 ja 7070 kHz. Bulletiini luetaan Turusta tunnuksella OH1T.

SISÄLTÖ

 • Juhlavuoden kesäleiri Eerikkilässä siirretty kesään 2022
 • Suomi-Thaimaa vastavuoroisuusluvan lausuntokierros
 • Tilaa Liiton Uutiskirje
 • SRAL100-toimikunta tiedottaa
  • Kipinästä se alkoi – 100 vuotta suomalaista radioamatöörirakentelua -näyttely avataan ensi torstaina 3.6.
  • Lähde mukaan YL-peditiolle Katanpäähän
  • Koko Suomessa liputetaan 15.9.
  • Juhlavuoden QSL-näyttelyt ovat katsottavissa vuoden loppuun
  • Juhlakutsu OH100SRAL
 • DXCC-tarkastus tiedottaa
 • Silent key
 • OI-aktiviteettipäivä ensi viikolla 4.6.
 • Perinneradiotapahtuma PRT32 ensi viikolla 5.6.
 • Webinaari Liiton nuorisotoiminnasta 10.6.
 • Liiton webinaarit katsottaviksi Youtubeen
 • Vielä ehdit osallistua kyselyyn Liiton jäseneduista
 • Kilpailu-uutisia
 • Tule mukaan WPX CW-kilpailuun
 • Seuraava bulletiini

Juhlavuoden kesäleiri Eerikkilässä siirretty kesään 2022

Riihimäen Kolmoset, OH3AD, ja SRAL ry ovat koronavirustilanteen johdosta päättäneet siirtää juhlavuoden kesäleirin ajankohdan kesään 2022. Leiri tullaan järjestämään myös ensi vuonna Eerikkilän Sport & Outdoor Resortissa Tammelassa. Kesäleirillä pidettäväksi suunnitellun OT-kutsutilaisuuden ajankohdasta ja pitopaikasta tiedotetaan myöhemmin. Samoin Liiton kevätkokouksen toteutuksesta tiedotetaan myöhemmin erikseen.

HUOM. Leirille tehdyt majoitusvaraukset peruutetaan automaattisesti. Jos kuitenkin haluat käyttää varaamasi majoituksen niin ilmoita siitä Eerikkilään ensi maanantaihin, 31.5. mennessä.

Suomi-Thaimaa vastavuoroisuusluvan lausuntokierros

SRAL kiittää jäseniään hienosta osallistumisesta Liikenne- ja Viestintaviraston julkiseen lausuntokierrokseen, joka päättyi 21.5. Yhteensä kahdeksan lausuntoa esitti asiassa hyviä ja laaja-alaisia mielipiteitä. Viimeinen positiivisen lausunnon antaja oli Traficom, joka yhdessä Thaimaan telehallinnon kanssa suorittaa lupakäytäntöjen harmonisoinnin. Suomen puolelta tulevan noottien vaihdon suorittaa tasavallan presidentti Sauli Niinistö, ja noottien vaihdon myötä lupakäytäntö tulee voimaan.

Tilaa Liiton Uutiskirje

Liiton Uutiskirje tarjoaa noin kerran kuussa Liiton ja radioamatööriharrastuksen ajankohtaisia asioita ja kuulumisia suoraan omaan sähköpostilaatikkoon toimitettuna. Uutiskirjeen tarkoituksena on koota radioamatööritoimintaan liittyviä asioita bulletiinia laajemmin yhteen sekä tarjota taustaa ajankohtaisille asioille. Ensimmäinen Liiton Uutiskirje julkaistaan pian, joten toimithan nopeasti. Uutiskirjeen voi tilata liiton nettisivuilta osoitteesta sral.fi/uutiskirje. Uutiskirje on tarkoitettu kaikille harrastuksesta kiinnostuneille.

SRAL100-toimikunta tiedottaa

Kipinästä se alkoi – 100 vuotta suomalaista radioamatöörirakentelua -näyttely avataan ensi torstaina 3.6.

Kipinästä se alkoi – 100 vuotta suomalaista radioamatöörirakentelua -näyttely avataan ensi torstaina 3.6. Tekniikan museossa, Helsingissä. Näyttelystä on puhuttu suunnitteluvaiheessa kutsumanimellä ITE-näyttely. Se on toteutettu Suomen Radioamatööriliiton ja Tekniikan museon yhteistyönä ja on osa liiton 100-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Näyttely esittelee radioamatöörien itse rakentamia laitteita, jotka edustavat tekniikaltaan sadan vuoden ajanjaksoa. Esillä on muun muassa transceivereita, lähettimiä, vastaanottimia, mittalaitteita ja pienikokoisia antenneja. Laitteiden taajuuskirjo ulottuu HF:stä aina mikroaalloille. Esineitä on näyttelyyn lainannut parisenkymmentä radioamatööriä ja pari kerhoa.

Näyttely on avoinna 29.8. saakka. Tervetuloa tutustumaan laitteisiin.

Lähde mukaan YL-peditiolle Katanpäähän

Osana SRAL 100 -juhlallisuuksia järjestetään 12.–15.8. YL-peditio Katanpään linnakesaareen, joka on osa Selkämeren kansallispuistoa. Katanpäästä ollaan äänessä liiton juhlakutsulla OH100SRAL. Vielä mahtuu mukaan. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä Anitaan, OH5FN. Omakutsu toimii.

Koko Suomessa liputetaan 15.9.

Syyskuussa vedetään lippu salkoon 100-vuotiaan Suomen Radioamatööriliiton kunniaksi. Yleinen liputtaminen on arvokas tapa juhlistaa satavuotiasta liittoa. Liputtaa voi niin kotona, oppilaitoksessa, kerholla kuin työpaikallakin. Merkitse päivä kalenteriisi ja tule mukaan.

Siitä, miksi 15.9. liputetaan, kerrotaan lisää liiton verkkosivujen SRAL 100 -sivustolla.

Juhlavuoden QSL-näyttelyt ovat katsottavissa vuoden loppuun

Liiton 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi on julkaistu verkossa kaksi QSL-korttinäyttelyä. Esillä on liiton leiri- ja tapahtumakortteja sekä muita SRAL-erikoiskortteja.

Näyttelyt ovat katsottavissa vuoden loppuun saakka osoitteessa https://sral100kuvat.sral.fi/. Samassa osoitteessa on myös kolme juhlavuoden valokuvanäyttelyä koko loppuvuoden ajan.

Juhlakutsu OH100SRAL

Liiton erikoiskutsu OH100SRAL on äänessä vuoden loppuun saakka. Kutsua on tarkoitus käyttää aktiivisesti kaikilla bandeilla ja modeilla. Kutsua voivat anoa käyttöönsä jäsenkerhot ja yksittäiset jäsenet. Workkimisvuoron voi varata Janilta, OH1NDA. Omakutsu toimii.

Kaikkien juhlakutsun aktivointiin osallistuvien kesken arvotaan palkintoja, kuten juhlavuosimukeja, historiakirjoja ja muuta kirjallisuutta.

Lisätietoja saa liiton verkkosivujen SRAL 100 -sivustolta, joilta löytyy myös kutsun varauskalenteri.

DXCC-tarkastus tiedottaa

Kun lähetätte QSL-kortteja tarkistusta varten tulee varmistua seuraavasta: Kirjeessä on omien korttien paluumaksun ja kuoren lisäksi Yhdysvaltoihin lähtevän kirjeen postimaksua varten merkkejä sekä Yhdysvaltoihin lähtevään kirjeeseen vaadittava kuori. Kuoriin mielellään oikeat osoitteet paluukorteille sekä ARRL:n toimistoon. Korttien tarkastaja toimii vain tarkastajana, eikä hänelle kuulu maksaa lähetykseen liittyviä kuluja postimerkkien tai kirjekuorien osalta. Tarkastustoiminta on sinällään ilmaista eikä siitä tule mitään korvausta
korttien tarkastajalle. Tarkastan myös 160 DXCC-kortteja.

DXCC-tarkastajana toimii Pertti Turunen, OG2M, omakutsu toimii.

Silent key

Toimiston tietoon on tullut Taisto Heinon, OH2JO, poismeno. Kunnioitamme Taiston poismenoa hetken hiljaisuudella.

OI-aktiviteettipäivä ensi viikolla 4.6.

Sotilasradioamatöörit juhlistavat puolustusvoimain lippujuhlapäivää perjantaina 4.6. radioamatööritaajuuksilla. Maailmassa on vain 35 OI-maatunnuksella varustettua radioamatöörikutsumerkkiä. Toivottavasti saat yhteyden mahdollisimman moneen asemaan. Kerää OI-asemia OI-awardiin ja OI3AX-asema SRAL100-juhla-awardiin.

Perinneradiotapahtuma PRT32 ensi viikolla 5.6.

PRT32-tapahtuma järjestetään lauantaina 5.6. Tapahtuma ei ole kilpailu, vaan kunnioitus vanhoja, yli 40-vuotiaita, veteraaniradioita ja niitä käyttäneitä radioveteraaneja kohtaan. Tapahtuma on vapaamuotoinen ilman johtoasemaa. Lisätietoja löytyy liiton nettisivuilta.

Webinaari Liiton nuorisotoiminnasta 10.6.

Liiton markkinointitiimi järjestää yhteistyössä SRAL:n nuorisotiimin kanssa webinaarin Suomen nuorisotoiminnasta 10.6. klo.18.00. Webinaari on kaikille radioamatööritoiminnan nuorisotoiminnasta kiinnostuneille, erityisesti nuorille ja kerhoille.

Webinaarissa käydään läpi seuraavia aiheita:

 • Nuorisotiimi nuorisotoiminnan järjestäjänä liittotasolla
 • Nuorisotoiminta Suomessa ja kansainvälisesti
 • Miten pääset mukaan nuorisotoimintaan
 • Yleistä keskustelua nuorisotoiminnasta

Lisätietoja ja ilmoittautuminen tulossa liiton nettisivuille. Tervetuloa mukaan!

Liiton webinaarit katsottaviksi Youtubessa
Liiton markkinointitiimi järjestää tänä sunnuntaina DMR-webinaarin. Webinaari on tällä hetkellä täyteen varattu. Webinaarista pyritään saamaan katsottavaksi tallenne Youtubeen ensi viikolla. Myös edellinen webinaari FT-8:n perusteista on katsottavissa Liiton Youtube-kanavalla.

Kysely liiton jäseneduista
Liitto kutsuu jäsenensä sekä muut kiinnostuneet vastaamaan jäsenetuihin liittyvään kyselyyn. Kyselyllä kartoitetaan mielipiteitä Liiton nykyisistä jäseneduista ja tarkoituksena on kehittää toimintaa palautteen pohjalta. Kyselyyn vastataan anonyymisti. Kyselyyn voi vastata vielä ensi maanantaihin saakka. Suuri kiitos jo nyt kaikille osallistuneille arvokkaista vastauksistanne!

Kysely jäseneduista

Kilpailu-uutisia
Tänä viikonloppuna kilpaillaan CQ WW WPX CW. Ensi viikolla kilpaillaan tiistaina NAC 144 MHz ja torstaina NAC 10 m. Ensi viikonloppuna kilpaillaan SEANET Contest ja sunnuntaina SRAL:n Peruskisa.

Tule mukaan WPX CW-kilpailuun

Viikonloppuna workitaan WPX CW-kilpailu, missä OH-asemat voivat workkia myös toisiaan yhden pisteen arvoisesti + mahdollinen prefixikerroin. Raporttina rst+sarjanumero. Workkikaamme siis toisiamme! Viikonlopun WPX-kilpailussa esiintyy myös kuusi erikoiskutsumerkkiä OH-Northern Light 100-awardiin. Mukana OH100SRAL, OH2A, OH0W, OG2B, OH6SRAL, OI3AX. Lisätietoja awardista Liiton sivuilta.

Seuraava bulletiini
Seuraava bulletiini luetaan viikon kuluttua lauantaina 5.6. kello 15.00 Suomen aikaa kelien mukaan taajuuksilla 3685 ja 7070 kHz. Bulletiini luetaan Lapualta tunnuksella OH6SRAL.

Toimittaja/ Bulletiininikkari: Ronja Iso-Heiko.

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media