Suomen Radioamatööriliiton toimiston tiedote 27/2021 7.8.2021

Tämä bulletiini luetaan lauantaina 7. elokuuta 2021 kello 15 Suomen aikaa, kelien mukaan taajuuksilla 3685 ja 7070 kHz. Bulletiini luetaan Kauniaisista, kutsulla OH2K.

SISÄLTÖ

Mustan kissan kisa sunnuntaina

Stratosfääripallon lennolle runsaasti huomiota

OH100SRAL ääneen Selkämeren kansallispuistosta

Itsetehdyillä laitteilla kusoillaan elokuun lopussa

ITE-näyttely Tekniikan museossa avoinna vielä elokuun

Pohjoismaiset VHF-päivät Säkylässä

Valtakunnallinen T2-kurssi syksyllä

Unelma Bouvetin vuoden 2023 peditiosta elää

Venäläiset kosmonautit äänessä SSTV-kuvin

Kilpailu-uutisia

Mustan kissan kisa sunnuntaina

Sunnuntaina käydään jälleen Mustan kissan vuotuinen kisa. Nyt on hyvä syy jahdata naisia bandeilla, sillä kuso YL-operaattorin tuo vähintäänkin tuplapisteet OM-kusoon verrattuna. Kilpailussa on kaksi tunnin pituista periodia ja lähetyslajeina CW, SSB ja digimodet. Kisaa käydään kaikilla HF-bandeilla. Säännöt löytyvät Liiton nettisivuilta.

Stratosfääripallon lennolle runsaasti huomiota

Hämeenlinnan radioamatöörien OH3AA heinäkuun puolessa välissä järjestämä stratosfääripallolento on kerännyt mukavasti huomiota.

Suoraa lähetystä seurasi useampi sata katsojaa ja lennoista tehdyt koosteet ovat nyt katsottavissa YouTube-kanavalla.

Pallolento on noteerattu myös maailmalla. Esimerkiksi Saksan radioamatööriliitto uutisoi lennosta etusivullaan.

Laitteiston suunnittelussa ja toteutuksessa ovat olleet mukana Jari OH3UW, Sami OH3EYZ sekä Mikael OH3BHX.

OH3VHH-1 lento pidempi versio:

OH3VHH-1 lento lyhyt versio:

OH100SRAL ääneen Selkämeren kansallispuistosta

Osana SRAL 100 -juhlavuotta järjestetään 12.–15. elokuuta YL-peditio Katanpään linnakesaareen. Peditiolla käytetään liiton juhlakutsua OH100SRAL.

Perjantaina 13.8. peditiotiimi vetää 160 metrin OH-aktiviteetin.

Tule kuulolle ja worki OH100SRAL logiin!

Katanpää on Selkämeren kansallispuiston eteläisin käyntikohde. Saaren historiaan kuuluvat niin vangit kuin varusmiehetkin. 

Lisää saaresta ja sen historiasta voi lukea osoitteesta:

https://www.luontoon.fi/katanpaa

Hämeenlinnassa rompepäivä kahden viikon päästä

Hämeenlinnan Radioamatöörit järjestävät jälleen suositun radiorompepäivän. OH3AA -kerhotalon pihalla Hakapellontiellä kokoonnutaan sunnuntaina 22. elokuuta klo 9 alkaen.

Alueella voit myydä kaikenlaista elektroniikkaa ja radiotarviketta. Myyntipaikasta ei peritä maksua, mutta katettua tilaa ei ole. Luvassa on myös ainakin virvoke- kahvi- ja makkaranmyyntiä. Putkitesteri on myös käytettävissä ja testaaja paikalla. Tarkemmat tiedot OH3AA:n verkkosivuilta.

Itsetehdyillä laitteilla kusoillaan elokuun lopussa

Kesän viimeinen ITE -aktiivisuustapahtuma järjestetään lauantaina 28. elokuuta. Tapahtuma ei ole kilpailu, vaan tarkoitus on kokeilla itsetehtyjä ja rakennussarja radioita sekä erilaisia antenni ratkaisuja.

Kusoja pidetään kahdeksallakymmenellä metrillä. CW osio alkaa aamuyhdeksältä ja jatkuu puoleenpäivään. Sitä seuraa puheosuus kello 12 -16 lähetyslajeina DSB, SSB ja AM.   Mahdollisuuksien mukaan workitaan USB:llä myös 60 metrillä taajuudella 5354 kHz.

Sanoma on oma kutsu kautta (/) ( i ) iivari. Vapaamuotoinen raportointi kuvineen Karille: oh1uh@nullsral.fi.

ITE-näyttely Tekniikan museossa avoinna vielä elokuun

Kipinästä se alkoi – 100 vuotta suomalaista radioamatöörirakentelua -näyttely on auki Tekniikan museossa Helsingissä 29. elokuuta asti. Näyttelyssä on esillä radioamatöörien itse rakentamia laitteita sadan vuoden ajalta.  jotka edustavat tekniikaltaan sadan vuoden ajanjaksoa.

Näyttelyyn jo tutustuneet radioamatöörit ovat poikkeuksetta kehuneet sen antia. Myös Tekniikan museon perusnäyttelyssä on paljon radioihin liittyviä mielenkiintoisia aiheita ja laitteita.

Radioamatööriliiton ja Tekniikan museon yhteistyönä toteuttama näyttely on osa liiton 100- vuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Lisätietoa ja aukioloajat: https://tekniikanmuseo.fi/. Tervetuloa.

Pohjoismaiset VHF-päivät Säkylässä

Pohjoismainen VHF-UHF-SHF -tapaaminen järjestetään 3.-5. syyskuuta Säkylässä, Kristallirannan lomakeskuksessa.

RATSin isännöimä tapaaminen alkaa perjantaina iltapäivällä ja päättyy sunnuntaina puolilta päivin. Luvassa on mielenkiintoisia esitelmiä, yhdessäoloa ja odotettu kirpputori. Ohjelma ja ilmoittautumisohjeet löytyvät RATSin kotisivuilta. 

Ilmoittautuminen ja lisätietoa: https://rats.fi/vushf2021

Valtakunnallinen T2-kurssi syksyllä

Valtakunnallinen T2-kurssi käynnistyy keskiviikkoisin 15. syyskuuta alkaen. Opetus on suunnattu perusluokan radioamatööreille. Kurssiin on mahdollista osallistua sekä paikan päällä että etänä. Lähiopiskelupaikat ovat Tampereen Radioamatöörit ry:n OH3NE kerhotila sekä Jyväskylä Hacklab OH6DDR. Etäopiskelu hoituu netin kautta Zoomilla.

Kurssilla käytetään Liiton uutta koulutusmateriaalia sekä monenlaista verkkomateriaalia. Ilmoittautuminen ja aikataulut löytyvät OH3NE:n nettisivuilta.

T2-kurssi lisätietoa, aikataulu ja ilmoittautuminen: oh3ne.fi/t2.

Unelma Bouvetin vuoden 2023 peditiosta elää

Bouvetin jo kertaalleen peruttu 3Y0J -peditio on palaamassa kalentereihin. Retkikunnan johtaja Paul N6PSE on julkaissut tällä viikolla lyhyen tiedotteen, jossa hän kertoo käyvänsä neuvotteluja rahtaussopimuksesta uuden, retkelle sopivan laivan omistajan kanssa. Myös uusi lupa-anomus on jo lähetetty Norjan Polaari-instituutille.

3Y0J-retkikunnan johtotehtäviin on nimetty David WD5COV ja Kevin K6TD. Lisäksi Bouvetille on lähdössä kaikkiaan 12 operaattoria.

Venäläiset kosmonautit äänessä SSTV-kuvin

Kansainvälisellä avaruusasemalla työskentelevät venäläiset kosmonautit aikovat lähettää viikonloppuna SSTV-kuvaa kahdella metrillä. Taajuus on 145,800 Mhz ja modena FM PD-120. Kosmonautit käyttävät kutsua RS0ISS ja avaruusaseman Zvezda modulissa on käytösssä TM-D710 transceiveri. Launtaina 6. elokuuta äänessä ollaan aikavälillä 10.50 – 19.10 UTC ja sunnuntaina 7. elokuuta klo 09.50 – 15.55 UTC. Olosuhteista riippuen työskentelyaika voi olla myös lyhyempi.

Kilpailu-uutisia

Huomenna sunnuntaina on vuorossa siis Mustan kissan kisa. Viikonloppuna kisataan myös European HF Championship.

Tulevana tiistaina on vuorossa 70 cm:n nakkikilpailu ja torstaina kisaillaan puolestaan kuudella metrillä.

Viikon päästä käydään WAE DX-kontesti sähkötyksellä.

Seuraava bulletiini luetaan lauantaina 14.8.2021 klo 15.00 Suomen aikaa taajuudella 3685 kHz. Bulletiini luetaan Sysmästä, tunnuksella OH2AA.

Toimittaja/Bulletiininikkari: Markku OH4UI

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media