Suomen Radioamatööriliiton toimiston tiedote 33/2021 18.9.2021

Tämä bulletiini luetaan lauantaina 18.9.2021 klo 15.00 Suomen aikaa kelien mukaan taajuuksilla 3685 kHz ja 7070 kHz. Bulletiini luetaan Turusta, tunnuksella OH1T.

SISÄLTÖ

Synttäriviikolla liput liehuivat ja kusot kulkivat

Erik OH2LAK äänessä Haitilta

Seuraava radioamatöörikurssi alkaa maanantaina

OI-tapaaminen ensi viikonloppuna Utissa

Timo OH7MFO on workkinut jo 2500 OH-asemaa

Taas neljä radioamatööriä avaruuteen

Aasian suurin messutapahtuma peruttiin

Kilpailut

Synttäriviikolla liput liehuivat ja kusot kulkivat

Keskiviikkona 15. syyskuuta vietettiin Suomen Radioamatööriliiton syntymäpäivää. Sadan vuoden kunniaksi Suomen liput liehuivat radioamatöörien ja yhteistyötahojen pihoilla kymmenillä paikkakunnilla. Eri puolilta Suomea lähetettyjä kuvia nähtiin muun muassa Facebook -sivuilla.

Syntymäpäivien kohokohta oli Tasavallan presidentin Sauli Niinistön tervehdys suomalaisille radioamatööreille.

Turussa Liiton edustajat laskivat kukkavihkon ensimmäisen puheenjohtajamme Leo Lindellin haudalle.

Juhlan kunniaksi OF -tunnukset tulivat keskiviikkona kaikkien OH-asemien käyttöön sadaksi päiväksi. Liiton juhlakutsu muuttui muotoon OF100SRAL ja se oli workittavissa heti keskiviikkona.

Myös Kalevin OH2CX valokuvista koottu Sähkötyksen viehätys -näyttely avautui netissä. Kuvien teemana on nuorten harrastajien sähkötyksen opettelu.

Kaikesta edellä mainitusta löydät lisätietoa Liiton nettisivuilta.

Erik OH2LAK äänessä Haitilta

Erik OH2LAK tuli tällä viikolla ääneen Haitilta. Hän on parhaillaan Kansainvälisen Punaisen Ristin komennuksella maanjäristyksen runtelemassa saarivaltiossa. Erik toimii IT- ja telekommunikaatio -delegaattina, avustaen viestiverkkojen rakentamisessa.

Erikillä on Haitilla oma radioamatööriasema käyttövalmiina Camp-Perrinin kylässä, noin tunnin ajomatkan päässä tuhoalueesta.

Omaa radiolupaa vielä odoteltaessa, Erikillä on erikoislupa operoida pääkaupungissa Port-Au-Princessä sijaitsevaa HH2AA remote-asemaa paikallisesti.

Erik on luvannut tulla ääneen huomenna, sunnuntaina 19.9. kello 15 Suomen aikaa kahdellakympillä, taajuudella 14.140 KHz.

Seuraava radioamatöörikurssi alkaa maanantaina

Keski-Uudenmaan Radioamatöörit OH2AP järjestää syksyn aikana radioamatööritutkintoon valmistavan etäkurssin.  Ensimmäinen kokoontuminen on Teamsin välityksellä tulevana maanantaina 20. syyskuuta.   Siitä eteenpäin kokoonnutaan opetukseen joka toinen viikko.

Kurssilla perehdytään perusluokan tutkintomateriaaleihin sekä käydään läpi tutkinnon modulit K ja T1. Kurssin lopussa on mahdollisuus osallistua pätevyystutkintoon. Etäkurssi pidetään MS Teams -webbipalavereina. Lisätietoja saa kerhon sähköpostiosoitteesta oh2ap miumau sral piste fi

Linkki OH2AP kurssisivut:  http://oh2ap.fi/?page_id=1324

OI-tapaaminen ensi viikonloppuna Utissa

Utin upseerikerholla järjestetään lauantaina 25. syyskuuta sotilasradioamatöörien tapaaminen. Kello 13 alkavassa tapahtumassa on luvassa useita mielenkiintoisa luentoja. Järjestäjänä on Utin jääkärirykmentin radiokerho OI5AY.

Tilaisuuden lopussa on mahdollisuus tutustua museotilaan, joka esittelee kaukopartiotoimintaa sekä Utin ilmailuhistoriaa. Tapahtumaan on pakollinen ennakkoilmoittautuminen.  

Timon OH7MFO lokikirjassa 2500 suomalaista vasta-asemaa

Timo OH7MFO Pohjois-Savon Vieremästä on järjestyksessään kahdestoista radioamatööri, jolle on myönnetty Liiton OHA 2500 -awardi. Nimensä mukaisesti työskentelytodisteeseen vaaditaan kuitattu yhteys kahden ja puolen tuhannen suomalaisen radioamatöörin kanssa.

Samoihin aikoihin Varsinais-Suomen Merimaskussa, Matti OH1LAR saavutti 1250 kuitatun OH-aseman rajapyykin. Hänen awardinsa numero on 24.

Onnittelemme Timoa ja Mattia hienoista saavutuksista! Sankareille itselleen tiedoksi, että upeat plakaatit on vihdoin postitettu!

Taas neljä hamia avaruusasemalle

SpaceX -yhtiön lokakuun lopussa laukaistavan avaruusraketin kyydissä matkustaa taas neljä radioamatööriä. Mukana ovat ensikertalaiset Raja KI5LIU, Kayla KI5LAL ja Matthias KI5KFH. Ryhmän konkari on Thomas KE5HOC, joka matkaa avaruuteen jo kolmatta kertaa.

Astronauttien on tarkoitus työskennellä Kansainvälisellä ISS-avaruusasemalla kuusi kuukautta. Kyseessä on nyt kolmas miehistönvaihto, joka suoritetaan amerikkalaisella raketilla. Dragon avaruusaluksen kuljettaa Falcon 9 -raketti, joka on tarkoitus laukaista Kennedyn avaruuskeskuksesta Floridasta.

Tokio Ham Fair jouduttiin perumaan

Aasian suurin radioamatööritapahtuma, Tokio Ham Fair 2021 on peruttu. Japanin radioamatööriliitto (JARL) oli vielä elokuussa toiveikas, että lokakuun ensimmäiseen viikonloppuun ajoittuva suurtapahtuma voitaisiin järjestää, kertoo Ken JA1CJP.

Kesästä alkaen voimistunut koronaepidemian uusi aalto sai vastahakoiset järjestäjät lopulta perumaan tapahtuman viime metreillä.

Kilpailut

Tänä viikonloppuna päihitetään komeasti ruotsalaiset meneillään olevan SAC-kilpailun sähkötysosassa. Viikon päästä laulavat rytty -koneet, kun vuorossa on CQ WW RTTY -kisa.

Jo sitä ennen nakkikisassa heilutaan komeasti 23 sentillä, kun edessä on kuin onkin kuukauden kolmas tiistai.

Seuraava bulletiini

Seuraava bulletiini luetaan lauantaina 25.9.2021 klo 15.00 Suomen aikaa kelien mukaan taajuuksilla 3685 kHz ja 7070 kHz. Bulletiini luetaan Lapualta, tunnuksella OH6SRAL.

Toimittaja/Bulletiininikkari: Markku OH4UI

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media