Insinööreistä hamsseja – vapaaehtoinen kurssi osana koulutusta

wave

Varmaan koko Nuorisotiimi -uran aikana mielessäni on pyörinyt yksi iso kysymys. ”Miten me saisimme lisää nuoria mukaan tähän todella mahtavaan harrastukseen?”

Nuorisotiimissä aloittaessani olin vasta lukion alkumetreillä, nyt neljä vuotta myöhemmin opiskelen Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulussa sähkö- ja automaatiotekniikan insinööriksi. Yksi syy sille, miksi hain kyseiseen kouluun oli kiinnostus radioamatööritoimintaa ja tekniikkaa kohtaan. Viimeisen vuoden aikana, mitä olen opiskellut, luulen löytäneeni jonkinlaisen vastauksen tuohon isoon kysymykseen. Mitä jos korkeakoulussa voitaisiin järjestää radioamatöörikurssi?

Noin puoli vuotta muuton jälkeen kävin ensimmäisen kerran paikallisella kerholla Antin, OH1EXC kanssa. Tapasimme mukavia ihmisiä, joista yksi oli sattumalta uuden kouluni entinen opettaja sekä samalla myös radioamatööri. Tovin juteltuamme innostuin hänen ideastaan järjestää yhteistyössä ammattikorkean kanssa vapaavalintaisiin opintoihin kuuluva radioamatöörikurssi. Mielestäni ihan mahtava idea! Riippuen siitä, miten kauan opiskeluihin menee, kurssi voisi olla 1-3 opintopisteen laajuinen.

Kurssin toteuttaminen vaatii todella paljon. Tarvitaan kurssille opettajia, tarvitaan kurssitilat, kurssin päätteeksi pitää tehdä kaksi tenttiä. Kurssin toteuttaminen vaatii paljon sekä koulun että kurssin pitävän tahon puolesta. Kun vierailin uuden kotipaikkakunnan radiokerholla ensimmäistä kertaa ja keskustelin siellä ihmisten kanssa, päädyimme suunnilleen tällaiseen ideaan: muutama radiokerhon osaavista jäsenistä huolehtisi opetuksesta, korkeakoulu voisi tarjota kurssitilat. Kurssin päätteeksi järjestetään kaksi tenttiä, jotka suoritetaan pätevyystutkijan läsnä ollessa. Opettajien sekä tilojen lisäksi tarvitaan myös Radioamatööriliiton valtuuttama pätevyystutkija. Yksi linkki hyvin pitkässä ketjussa. Koko ketjun on toimittava, jotta opiskelija päätyy radioamatööriksi. Kurssille osallistuvalle opiskelijalle tulisi maksettavaksi 18 € K-moduulista, 18 € T1-moduulista sekä 43,75 € radioamatöörin pätevyystodistuksesta, eli yhteensä 79,75 € kun oletetaan, että kaikki tentit menevät läpi ensimmäisellä yrityksellä. Vuosittain tulee maksaa taajuusmaksu 18,14 €, joka takaa sen, että saa pitää oman kutsumerkkinsä. Aluksi tulee muutama maksu, mutta sen jälkeen saa vapaasti valita, miten haluaa harrastaa.

Radioamatöörikurssin järjestäminen osana koulutusta on mielestäni loistava idea! Miksi olen tätä mieltä? Tähän alkuun se tuttu klisee ”Nuorissa on tulevaisuus”. Se on totta, vaikka kyseessä on niin kulutettu lause. Tämä harrastus tarvitsee nuoria selvitäkseen. Jotenkin nuoria on houkuteltava tähän harrastuksen pariin ja tämän kurssin järjestäminen on yksi erinomainen vaihtoehto.

Esimerkkinä me sähkö- ja automaatiotekniikan opiskelijat. Sen verran mitä tutustuin oman vuosikurssini opiskelijoihin, vain viidenkymmenen opiskelijan joukossa oli paljon sen henkistä porukkaa, jota radioharrastus voisi ehdottomasti kiinnostaa. Se kertoo jo jotain, tämä idea voisi olla yrittämisen arvoinen! Jos jo tällä vuosikurssilla oli niin monta opiskelijaa, jotka osoittavat pientä kiinnostusta tällaista harrastusta kohtaan, epäilen, että seuraavallakin vuosikurssilla voisi olla kiinnostuneita ja sitä edelleen. Siksi tätä harrastusta kannattaa mainostaa alan opiskelijoille. Kun harrastusta markkinoi hyvin, harrastuksesta aidosti kiinnostuneet amatöörit kertovat kaikenlaista rakentelusta, tekniikasta, yhteyksien pidosta ynnä muusta sellaisesta, saattaa nuori opiskelija innostua. Kipinä on vaan saatava syttymään. Lisäksi tästä harrastuksesta kiinnostuneet opiskelijat voivat mahdollisesti muodostaa ystäväporukan. Radioamatööriharrastus yhdistää ihmisiä, olivat he sitten kuinka erilaisia tahansa.

Jos hypoteettisesti ajatellaan, että kurssi järjestyy, on sitä myös mainostettava opiskelijoille. Esimerkiksi orientaatioviikon aikana opiskelijoiden kanssa voisi keskustella rennosti, näyttää muutamia dioja, kertoa niistä kiehtovista asioista, jota harrastus pitää sisällään. Esityksestä on tehtävä kiinnostava, jotta se ei kuulosta puisevalta ja täten tylsistytä opiskelijoita. Kun koittaa saada nuoria kiinnostumaan uudesta harrastuksesta, siinä saa käyttää mielikuvitusta. Kurssia kannattaisi mainostaa esimerkiksi nuorien suosimissa medioissa, jotta tavottaisi mahdollisimman monta opiskelijaa. Korkeakoulun ja Nuorisotiimin somet esimerkiksi ovat hyviä kanavia herättää opiskelijoiden kiinnostusta. Koulut ovat luonnollisestikin täynnä ilmoitustauluja, joten miksei posterikin kurssista toimisi mainostuskeinona.

Mutta mitä nuori tekee sen jälkeen, kun tentit on läpäisty ja paperit ovat taskussa? Budjetilla elävä opiskelija ei varmaan ole ensimmäisenä ostamassa tuhannen euron HF-radiota. Nuorisotiimin järjestämät leirit ovat oikein hyvä tapa tutustua erittäin monipuoliseen harrastukseen. Lisäksi nuo leirit ovat yleensä hyvin edullisia varsinkin radioamatööriliiton jäsenille, jonka vuoksi jäseneksi liittyminen onkin hyvin suositeltavaa.

Yhteenvetona, uskon, että kurssit on ihan todella hyvä tapa saada uusia nuoria harrastuksen pariin. Jos joku jutun lukeneista innostuu tai on kanssani samaa mieltä siitä, että kurssi korkeakouluun olisi hyvä idea, niin mahtava juttu! Toivottavasti tämä suunnitelman tasolla oleva idea saadaan joskus toteutukseen ja sitä kautta nuoria harrastajia mukaan. Radioamatöörikurssi on varmasti monelle opiskelijalle enemmän kuin vain muutama opintopiste, sitä kautta voi löytää uuden harrastuksen, tai vaikka uuden ystävän. Kurssi on mahdollisuuksia täynnä.

Kirjoittaja: Anu Hynninen, OH6ME

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media