Nuorisotoiminta kehittyy ja kasvaa

Kuvassa Suomen nuorin yleisluokkalainen Topias OH6CER

Jokainen harrastus vaatii uusia ihmisiä pysyäkseen hengissä, eikä radioamatööritoiminta ole poikkeus. Suomen Radioamatööriliitolla nuorisotoimintaa järjestää liiton Nuorisotiimi, tavoitetilanne on kuitenkin toinen. Miltä kuulostaisi tulevaisuus, jossa aktiviteetteja aloitteleville, ja jo pidempään mukana olleille harrastajille järjestäisi Nuorisotiimin lisäksi esimerkiksi SRAL:n jäsenkerhot, muut yhdistykset ja jopa yksittäiset ihmiset? 

Eräs nuorisotoiminnan tärkeimmistä osa-alueista on yhteisöllisyys. Nuorisotiimi pyrkiikin toiminnassaan huomioimaan harrastustaitojen kehittämisen ja uuden oppimisen lisäksi myös sen, että nuoret radioamatöörit pääsevät vapaasti keskustelemaan ja oleskelemaan samanhenkisten nuorten kanssa. Leireillä ja muissa tapahtumissa yhteisöllisyydestä pidetään huolta esimerkiksi nuorisotapaamisten tai yhteisten saunailtojen avulla. Vastaavanlaisia tapahtumia järjestävät Suomessa esimerkiksi kerhot, nämä tapahtumat eivät kuitenkaan ole nuorille yleensä helpoin tapa lähestyä harrastusta.

Kerhot ovat kuitenkin monelle nuorelle radioamatöörille ensimmäinen paikka aloittaa yhteyksien pitäminen ja muiden harrastuksen osa-alueiden opetteleminen. Tämän takia olisikin tärkeää, että kerhot ympäri Suomen olisivat jatkossa entistä avoimempia uusia nuoria kohtaan. Moni kerho ilmoittaakin jo, että heiltä löytyy “elmereitä”, jotka tukevat tuoreita radioamatöörejä harrastuksen aloittamisessa. Lisäksi löytyy myös kerhoja, jotka ilmoittavat SRAL:n sivuilla järjestävän nuorisotoimintaa, hienoa!

Nuorisotiimi on huomannut, että useat nuoret radioamatöörit ovat lähteneet mukaan toimintaan esimerkiksi vanhempien radioharrastuksen ansiosta. Toinen keino on usein se, että nuori itse kiinnostuu radiotekniikasta, jota kautta hän löytää itsensä radioamatööritoiminnan pariin. Tätä tapahtuu esimerkiksi teknillisissä korkeakouluissa, joissa nuoret ovat opiskelujen takia lähellä radioamatööritoimintaa liittyviä tekniikan aloja. Näissä oppilaitoksissa usein onkin myös jonkinnäköistä radioamatööritoimintaan liittyvää oheistoimintaan muiden radioamatöörien järjestämänä. Tämä toiminta saattaa olla esimerkiksi harrastuksen esittelemistä, joka lopulta johtaa harrastuksesta kiinnostumiseen.

Tärkeää olisi myös korkeakoulujen sisällä koota radioamatöörit yhteen entistä useammin esimerkiksi tapahtumien tai kerhoiltojen avulla. Kuten aiemmin mainittua, usein juuri yhteisöllisyyden tunne auttaa pitämään harrastuksessa sisällä. Toinen hyväksi todettu tapa tähän niin Suomessa kuin kansainvälisestikin on keskusteluryhmien perustaminen ja sovittujen yhteyksien eli skedien pitäminen. 

Nuorisotiimin tapahtumissa tähdätään mahdollisimman monipuolisiin aktiviteetteihin, jotta tapahtumat olisivat kaikille mieluisia. Tällöin tuleekin muistaa, että radioamatööritoiminta on paljon muutakin kuin yhteyksien pitämistä mukavalta penkiltä operointihuoneessa. Nuorisotiimi on esimerkiksi järjestänyt tapahtumissaan nuorille koulutusta “normaalien” yhteyksien lisäksi kontestioperoinnista, sekä ARDF-aktiviteeteista, eli tuttavallisemmin “kettujahdista”. Usein leireillä myös osallistujilla on omia aktiviteetti-ideoita, joten leireiltä onkin pidetty osallistujien opettamana esimerkiksi sateliittiyhteyksiä, tai yhteyksiä itsetehtyjen antennien avulla. Tässä jos jossain tulee esille radionuorten halu auttaa muita nuoria harrastuksessa tuomalla esille omaa osaamistaan!

Tällä hetkellä lähinnä Nuorisotiimi sekä jotkut kerhot ja korkeakoulut järjestävät toimintaa nuorille radioamatööreille. Olisi hienoa, mikäli tulevaisuudessa myös yksittäiset nuoret uskaltaisivat esimerkiksi pitää esitelmiä tai opettaa omaa osaamistaan muille! Tämä myös mahdollistaisi sen, että nuorisotoiminta olisi helpommin saavutettavissa, eli käytännössä mahdollisimman lähellä sen kohdetta. Tietysti netti on tähän hyvä vaihtoehto, mutta mikään ei yhdistä ihmisiä samalla tavalla kun harrastuksen parissa touhuaminen konkreettisesti, läsnä muiden kanssa.

Hienoa on se, että Suomi on monessa näkökulmassa kunnostautunut nuorisotoiminnan suhteen. Tämä näkyy myös panostuksessa kansainväliseen nuorisotoimintaan, joka laajentaa piirejä entisestään. Toiminta on kuitenkin helppo aloittaa Suomen sisältä, siksi nuorten kannattaakin osallistua nuorisotiimin viikonloppuleireille! Syksyllä koronan niin salliessa opitaan yhdessä RTTY:n ja PSK31:n perusteet, ja joulukuussa taas pidetään yhteyksiä OH5Z -kontestiasemalta YOTA Joulukuun muodossa. Toivottavasti nähdään leireillä!

Kirjoittaja Otava Tuomi OH3OT

Julkaistu Radioamatöörit-lehdessä 7/2021


Oletko kerhon tai muun radioamatööritoimintaan liittyvän yhdistyksen edustaja, ja haluaisit tukea nuorisotoimintaan? Ota yhteyttä meihin sähköpostilla osoitteeseen nuoriso@nullsral.fi 

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media