Liesan majan radiomaston pystytys ja sen vaiheet 

Liesan majalle pystytettiin masto vuoden 2021 syksyn aikana. Projekti lähti liikkeelle jo useita vuosia sitten saadusta ajatuksesta siitä, että Liesalle tarvitaan parempi radioamatööriasema.  

Ensimmäinen asia oli tietysti maston hankkiminen. Masto ostettiin eräältä radioamatööriltä Lohjalta. Santeri Vuorinen (OH1EBT) ja Ville Hiirsalmi (OH1UDC) kävivät sen hakemassa 2020, ja toivat Liesalle. Lohjalla masto löydettiin sammaleen alta. Se oli osilta ruosteessa, mutta muistutti yhä jonkintapaista kolmiorakenteista mastoa.  

Masto makasi osissa Liesan pajan seinustalla pitkään, kunnes koitti sellaiset säät, että maston voi huoltaa. Otto Glader (OH1BPP) hioi vanhan maalin ja maalasi maston uudelleen. Mastosta tuli erittäin siistin näköinen. Maston ylimpään palaan kiinnitettiin kääntömoottori. 

Vihdoin maston pystytyksen aika tuli. Majan takana olevan kallion korkein kohta valittiin parhaaksi paikaksi mastolle. Kallioon porattiin kiinnikkeet haruksille, ja maston kiinnikkeeksi laitettiin iso silmukkaruuvi. Masto kannettiin osissa majan taakse, jossa se koottiin ja siihen asennettiin kaapelit, köydet, kaksi vinssiä lanka-antenneja varten ja Pekka Ketosen (OH1TV) suunnittelema ja Ville Hiirsalmen rakentama Moxon-antenni.  

Maston pystytys tapahtui vihdoin lokakuussa 2021. Pystyttämässä mukana oli partiolaisia ja radioamatöörejä. Yhteensä talkoissa oli mukana seitsemän henkilöä. Mastoa alettiin vetämään vastakkaisessa puussa olevalla vinssillä ylöspäin. Jotta vinssi toimii, täytyy maston olla jo jonkun verran ylhäällä. Mastoa alettiin siis nostamaan hartiavoimin ylös, apunamme euro-lavoja ja tikkaat. 

Masto ei alkanut nousemaan, mutta onneksi mukana oli moottorisaha ja sen käyttötaitoisia ihmisiä. Moottorisahalla lähimetsästä kaadettiin männyn runkoja, joilla mastoa pystyi työntämään ylöspäin. Tämä ratkaisu toimi, ja masto saatiin ylös. Kun masto oli ylhäällä, piti harukset kiinnittää nopeasti, jotta masto ei kaadu. Kaikki meni putkeen, kunnes yksi harus lähti irti ja kaikkien piti nopeasti juosta vetämään haruksesta sillä välin kun yksi kiinnitti haruksen uudelleen. Hommaa ei helpottanut kova tuuli. Maston nostotalkoiden lopuksi syötiin maittava välipala.

Mastoon ollaan oltu tyytyväisiä, ja asemalta onkin pidetty yhteyksiä jokaiseen maanosaan!

Kirjoittaja: Ville OH1UDC

 

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media