Kerhotiedote, helmikuu 2021

Kerhotiedote

Juhlavuoden valokuvanäyttelyt aukeavat 13.2.

Kalervo ”Kille” Korjus, OH2CX ja Ritva Korjus, OH2CJ, ovat koonneet liiton arkistosta kolme valokuvanäyttelyä, jotka aukeavat verkossa maailman radiopäivänä 13.2. Näyttelyt ovat katsottavissa vuoden loppuun saakka osoitteessa https://sral100kuvat.sral.fi/. Ne esittelevät radioamatööritoimintaa eri vuosikymmeniltä ja samalla myös teknologian kehitystä. Yksi näyttelyistä on keskittynyt itse rakennettuihin radiolaitteisiin.

SRAL 100-vuotisjuhlatoimikunta toivoo, että verkkomuodossa järjestetyt näyttelyt tarjoavat iloa jäsenkunnalle kautta maan. Vinkatkaa näyttelystä myös historiasta kiinnostuneille tuttaville ja sukulaisille. Myös etäkerhoillat ovat hyvä tilaisuus tutustua näyttelyyn ja keskustella yhdessä kuvista. Antoisia hetkiä historiallisten valokuvien parissa!

Liiton 100-vuotishistoria on julkaistu

Onko kerhonne kirjahyllyssä jo tammikuussa ilmestynyt Suomen Radioamatööriliiton 100-vuotishistoria?

Kirja sisältää monipuolisen katsauksen menneeseen. Se kertoo tarinoita vuosien varrelta ja opettaa tuntemaan henkilöitä niiden takana. Liiton syntyhistoriaa, tempauksia, seikkailuja, sotavuosien kamppailua, upeita expeditioita ym. Unohtamatta myöskään viestintätekniikkaa, jota me radioamatöörit olemme aina olleet osaltamme kehittämässä. (Teksti: Antero OH1KW.)

Kirjaa voi tilata toimistolta 25 euron jäsenhintaan. Tilaukset liiton verkkosivujen kautta, puhelimitse (09 562 5973) tai sähköpostilla (toimisto@nullsral.fi). Tehkää vaikka kerhon jäsenten yhteistilaus, niin säästätte postikuluissa.

Oma muki kerholle, kalenteri seinälle

Emalinen liiton 100-vuotisjuhlamuki sopii jokaisen käteen, sillä Muurlan valmistamasta, kotimaisesta mukista on erikseen oikea- ja vasenkätisten versio. Muki kestää käyttöä niin kotona kuin leirioloissa. Se on myös mukava vierasmuki kerhokävijöille tai käytännöllinen lahja. Mukin voi tilata liiton toimistolta jäsenhintaan 15 euroa. Lisätiedot: https://www.sral.fi/2020/12/07/muki-juhlavuoden-jasentuote/.

Huom. Salon lähellä asuvat! Mukeja on saatavana myös Salon Radiokerholta. Kannattaa käyttää tämä lähinoutomahdollisuus hyväksi.

Näyttääkö kerhon tai hamsäkin seinä tyhjältä? Nyt on hyvä hetki hankkia seinäkalenteri tälle vuodelle. Kalenterin kuvat esittelevät harrastuksemme kehitystä ja liiton toimintaa sadan vuoden ajalta alkaen 1920-luvulta ja päättyen nykypäivään.

Kalenterista löytyvät tärkeimmät kontestit ja tiedossa olevat radioamatööritapahtumat sekä tietenkin suomenkieliset nimipäivät ja liputuspäivät. Kalenterin koko on seinälle avattuna A3, suljettuna A4. Kalenteria voi tilata liiton toimistolta jäsenhintaan 15 euroa/kpl. Lisätiedot: https://www.sral.fi/2020/11/18/radioamatoori-kalenteri-2021-tilattavissa/.

Yhteistilaukset

Jos kerhollanne on useampi henkilö, joka haluaa tilata mukin, kalenterin tai kirjan, kannattaa hyödyntää tilanne ja tilata saman tien kaikki tavarat yhteistilauksena. Kerhoille tilaukset lähetetään laskulla, ilman postiennakkoa ja postikuluja säästyy. Myös liiton toimistolla on helppoa ja nopeaa pakata kaikki tavarat yhteen laatikkoon monen nyssäkän sijasta. Yhteistilaukset voi esimerkiksi laittaa sähköpostilla suoraan osoitteeseen toimisto@nullsral.fi.

ITE-näyttely siirtyy

Tekniikan museolla Helsingissä järjestettävän ITE-näyttelyn ajankohta on siirtynyt koronatilanteen takia. Uuden aikataulun mukaan näyttely avataan 20.4. ja se on avoinna 8.8. asti. Näyttelyssä esitellään ITE-laitteita Suomen radioamatööritoiminnan sadan vuoden ajalta ja sen yhteydessä pidetään myös esitelmätilaisuuksia. Museon esitelmäpäivät ovat 22.4., 20.5. ja 3.6.

Näyttelyyn on tulossa monia mielenkiintoista laitteita eri vuosikymmeniltä. Kiitos kaikille, jotka ovat tarjonneet laitteitaan näyttelyyn ja mahdollistavat näin näyttelyn toteuttamisen.

Ideariihi pystyyn ja ITE-näyttelylle nimi

ITE-näyttelylle tarvitaan nimi. Mikä kuvaisi hyvin radioamatöörien rakenteluharrastusta? Mikä nimi olisi joko kansantajuinen tai sopivan erikoinen, mutta mieleenpainuva? Keskustelkaa etäkerhoilloissa, vuosikokousten yhteydessä, toistimilla ja bandeilla. Nimiehdotuksia voi lähettää sähköpostilla Heikille, OH2BGX, 15.3. mennessä osoitteella (Heikin kutsu)@sral.fi. Voittajaehdotuksen lähettäjä palkitaan SRAL 100 -mukilla.

Kansainvälinen radioamatööripäivä 18.4.2021

Kansainvälinen radioamatööripäivä on kerhoille hyvä tilaisuus aktivoitua ja esitellä toimintaansa suurelle yleisölle, tietysti koronatilanne huomioiden. Kerhon esittelypisteen voi viedä vaikka torille tai kutsua lähiseudun ihmisiä kerholle kahville.

Kansainvälistä radioamatööripäivää juhlitaan kansainvälisen radioamatööriunionin, IARU:n, perustamispäivänä. IARU perustettiin Pariisissa 18. huhtikuuta 1925. Perustavassa kokouksessa oli mukana 23 maata. Suomi osallistui kokoukseen edustajan, ranskalaisen P. Perroux´n välityksellä. Jäsenhakemuksen SRAL lähetti kuitenkin vasta 1931 ja on ollut IARU:n jäsen vuodesta 1932 asti. IARU:n jäsenenä on tänä päivänä yli 160 kansallista radioamatööriliittoa. (Lähde: Suomen Radioamatööriliiton 100-vuotishistoria ja iaru.org.)

Juhlakutsu OH100SRAL

Liiton erikoiskutsu OH100SRAL on äänessä vuoden loppuun saakka. Haluaako oma kerhosi tulla ääneen juhlakutsulla? Workkimisvuoron voi varata Jan Jylhältä, OH1NDA, (Janin kutsu)@sral.fi.

Varauskalenteri löytyy osoitteesta https://www.sral.fi/sral100/oh100sral_varaukset/. Lisätietoja saa liiton verkkosivuilta sekä RA-lehdestä.

Hyvää kevättalvea.

SRAL 100v -juhlatoimikunta

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media