Ehdokasesittely Jari Jussila, OH2BU/OH7RF

”Isän kanssa rakennetulla 3 W kidelähettimellä (EL84) ja Geloson G-214 vastaanottimella sain 339-yhteyden koulukaveriini Askoon, OH6LG; muutaman kilometrin päähän Vaasassa. Oma tunnus oli muutaman päivän vanha OH6LF.” 

Tämä ensimmäinen yhteyteni tasan 50 vuotta aiemmin iski mieleeni, kun olin pitämässä muutama vuosi sitten – kesken pahinta korona-aikaa – yhtä Suomen ensimmäisistä etäkoulutuksista lähes sadan hengen MPK-kurssille. 

Olin käymässä läpi Q-lyhenteitä kun oli pakko hetkeksi hiljentyä katsomaan mielessä nopeasti pyörivää filmiä vuosikymmenten tapahtumista ja kehityksestä, kunnes läppärin kaiuttimesta kuului rovaniemeläisen oppilaan hätä: ”Opettaja, opettaja … mitä tapahtui … kuva jähmettyi?”

Työura viestinnän korkeakoulussa

Työurani aikana MTV Oy:n viestinnässä, markkinoinnissa ja johdossa pääsin näkemään myös kaupallisen puolen kehityksen satelliitteineen, monikanavatuotantoineen ym. MTV Oy on aina ollut suomalaisen viestinnän, isänmaallisuuden ja sananvapauden korkeakoulu ja siellä opin, että asiat ”eivät vain tapahdu” ellet myös lobbaa niitä valmiiksi viranomaisten ja sidosryhmien kanssa. Työaikana monet viranomaiset ja päättäjät tulivat tutuiksi. Kuin tapa toimia heidän kanssaan.

Päätettyäni noin kymmenkunta vuotta sitten siirtyä vapaaherraksi, olen omistautunut kokopäiväisesti radioamatööriydelle. 

Olen samalla päässyt kokemaan harrasteen kaikkien aikojen suurimman muutoksen, FT8-kehityksen. Ymmärrän niitä, jotka sanovat ettei se ole ra-toimintaa mutta kunnioitan myös niitä monia vanhoja konkareita – nuorista puhumattakaan – jotka ovat sille antaneet sydämensä ja ymmärtävät, että FT8- ja muut vielä keksimättömät digitaaliset modet saattavat kuitenkin olla harrastuksen pelastus.  

Uudet bandit ja workkimiset, ensimmäinen EME-yhteys

Henkilökohtaisesti opettavaisinta viime vuosina on kuitenkin ollut syventyminen kuuden metrin (50 MHz) workkimiseen. Vanhalla HF-kokemuksella kuvittelin sen osaavani tuossa tuokiossa. Mutta olenkin joutunut opiskelemaan kusonpidon ja antennítekniikan alkeet lähes alusta. 

Elämäni ensimmäinen EME-yhteys (maa-kuu-maa) muutama viikko sitten avasi aivan uusia sfäärejä itselleni ja arvostuksen VHF/UHF-bandeilla työskenteleville.

Satunnaisen koti- ja ulkomaisen kilpailutoiminnan lisäksi olen erityisen viehättynyt kotimaisesta puskaworkkimisesta eli OHFF-työskentelystä. OHFF-väki on innostunutta, samaan hiileen puhaltavaa ennakkoluulotonta porukkaa, jotka tekevät mielettömästi työtä vain antaakseen muille uusia puskia.  

Puskatyöskentelyssä on jotakin alkuperäistä DX-työskentelyn eksotiikkaa ja yhteisöllisyyttä sillä erolla, että kuka tahansa voi mennä lähipuskaan pitämään pientä pile-up’pia. Jokaiselle löytyy oma ATNO-puska.

Kouluttamalla uusia radioamatöörejä

Kun olen niin paljon saanut tältä harrasteelta, olen mielestäni sille myös paljon velkaa. 

Tätä velkaa olen pyrkinyt maksamaan takaisin tekemällä koulutusmateriaalia, pitämällä kursseja ja kouluttamalla uusia radioamatöörejä. Yli tuhat henkilöä onkin saanut jo oppinsa Lahden Radioamatöörikerho ry:n, OH3AC; koulutusmateriaalilla. Kymmenet ja kymmenet näistä ovat jo bandeilla ja vievät harrastettamme kunnialla eteenpäin.

Myös markkinointi A&O

Markkinoinnin ammattilaisena tajuan, että massoja emme enää saa mukaamme. Mutta hyvällä kohdentamisella saamme pääsemme meille tärkeisiin avainryhmiin.

Tapio Lehtisen, OH6UBZ(ex); maailmanympäripurjehdus on parasta mahdollista taustamarkkinointia meidän harrasteelle. Edellisestä purjehduksesta mediatuttu radioamatööritiimi vastaa nytkin radioyhteyksistä Tapioon – tärkeimpien uutisten tullessa luettavaksi seuraavan aamun Helsingin Sanomissa.  ”Radioamatöörit välittivät Tapion …”

SRAL – ”back to basics”

SRAL:n toiminnassa on tänä vuonna palattu varsin voimakkaasti perusteisiin. Liittoa pieteetillä vetänyt Jarmo, OH2UBM; on koulutukselleen tyypillisesti alkanut rakentamaan uutta SRAL-maailmaa pala kerrallaan. Perustukset on melkein valettu ja seiniä ryhdytään kohta kasaamaan. Uusi avoimmuus ja läpinäkyvyys ovat harrasteen parhaaksi. Sydämestäni kannustan ja tuen Jarmoa täysin tässä työssä. 

Mutta monen Jarmon kanssa käydyn keskustelun perusteella tiedän myös, että tältä hallitukselta puuttuu tärkeä ”monien vuosien hiljainen tieto”. Joidenkin mielestä se on pelkkä ”Ham Spirit”, minun mielestäni kyseessä on paljon syvempi radioamatööritoiminnan, sen historian mutta myös jatkuvan kehityksen ymmärtäminen. Tämän tiedon olen valmis ja halukas tuomaan mukaan liiton kehittämiseen.

Hallitustyöskentely vaatii jokaiselta sen jäseneltä aikaa ja panostusta. Sekä vanhat että uudet hallituskolleegat ovat jo tuttuja.

Aloitusluokka vihdoin tulossa

Olen vuosia kirjoittanut ja puhunut aloítusluokan puolesta ja sen merkityksestä harrasteen kehittymiselle Suomessa. Kun vielä pari vuotta sitten nämä ajatukset tyrmättiin, on nyt ilolla todettava että Jarmon vetämä hallitus on kuullut palopuheet ja on viemässä asiaa eteenpäin.

Kesäleiriä pukkaa?

Olen Suomen suurimman kerhon, Lahden Radioamatöörikerho ry:n, OH3AC; puheenjohtaja. Kerhon monipuolisesta toiminnasta voit lukea – jos et ole jo lukenut – kerhon kotisivuilta (www.oh3ac.fi).

Ja samalla kun sanon tämän, pyydän lukijoilta anteeksi, että ehdokasesittelyni tuli muihin nähden päivän myöhässä. Kerho on hakemassa SRAL:n kesäleiriä 2023 ja tärkeä neuvottelu mahdollisen leiripaikan kanssa sekottivat aikataulun. Uskon, jos hallitus niin päättää, kesäleiristämme tulee ikimuistoisin vuosiin ja myös hallitus itse pääsee aitiopaikalle leirin rakentamisessa. 

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media