Ehdokasesittelyt 2023: Jari Jussila OH2BU/OH7RF (hallitusvaali)

SRAL – ”back to basics”

SRAL:n hallituksen toiminnassa mennyt vuosi on ollut melkoista turbulenssia. Liittoa pieteetillä rakentanut Jarmo, OH2UBM; päätti astua sivuun ja liittoa ryhtyi vetämään Timo, OH5LLR. Kahta jäsentä pienemmässä hallituksessa tarvittiin vielä suurempaa yhteistyökykyä. Syyskokouksessa vt puheenjohtaja Timo, OH5LLR; ja kokouksen puheenjohtajana toiminut hallituksen jäsen Jari, OH8LQ; totesivat samasanaisesti, että olen ollut hallituksen kantavia voimia, tutkinut ja selvittänyt itsenäisesti monia asioita, vienyt liittoa eteenpäin ja ollut aktiivinen. Kumpikaan ei nähnyt mitään moittimista hallitustyöskentelyssäni. Olen edelleen mukana mm. sääntömuutos- ja aloitusluokkatyöryhmissä.

Monessa asiassa hallitukselta on puuttunut tärkeä ”hiljainen tieto”. Joidenkin mielestä se on pelkkä ”Ham Spirit”, minun mielestäni kyseessä on paljon syvempi ra-toiminnan, sen historian mutta myös jatkuvan kehityksen ymmärtäminen. Jos ei tiedä, mistä on tullut, ei tiedä mihin on menossa.

Kouluttamalla uusia radioamatöörejä – ensimmäinen tuhat täynnä

Syyskokouksessa minulle myönnettiin SRAL:n koulutustoiminnan erikoispalkinto. Perusteluissa – jotka ovat kokonaisuudessaan luettavissa SRAL:n sivulta – todetaan – paitsi että olen rakentanut hienon koulutusohjelman – olen kouluttanut yli tuhat radioamatööriä. Nämä tuhat+ ovat meidän harrasteemme tulevaisuus. Koulutuksessa esikuviani ovat olleet Pekka, OH4QN; Jyrki, OH6VV; sekä Ritva, OH2CJ ja Kille, OH2CX; jotka kaikki ovat omana aikanaan tehneet hienoa ja pyyteetöntä työtä.

Seuraava kurssi, järjestysnumeroltaan 60, alkaa lokakuun lopussa. Kun olen niin paljon saanut tältä harrasteelta, olen mielestäni sille myös paljon velkaa.

Huippuylistetty PäijätHami-kesäleiri

Lahden Radioamatöörikerho ry, OH3AC; haki neljä kertaa SRAL:n kesäleirin järjestämisoikeutta, ennen kuin viides kerta tärppäsi ”Prahan kevään” myötä. SRAL:n hallitus totesi yksimielisesti, ettei ole mitään syytä olla päästämättä Lahden Radioamatöörikerhoa, OH3AC; näyttämään kykyjään. PäijätHami-leiri keräsi 837 osanottajaa ja kukaan leirillä ollut ei juurikaan löytänyt arvosteltavaa. Arvostelua sai vain niiltä, jotka eivät leirille vaivautuneet …..

Leirin ohjelma – Maria Veitola, Peter Hultqvist, SM4HCF/OH1P; Petri Kotwica, OH1CX; Tessa Nikander, OH8EUO; ym oli ennennäkemätön kavalkaadi radioamatööritoimintaa. Ja kaiken kukkuraksi yli 30 vuoteen oli mukana myös IARU:n puheenjohtaja.

Ison leirin organisointi on aina haaste, mutta nyt yli 60-päinen talkoojoukko oli yhtenä miehenä innolla mukana. Leirin suunnittelusta, rakentamisesta ja sen läpiviemisestä tulee kertomus www.oh3ac.fi -sivulle aivan lähipäivinä. Kertomus sisältää myös lähes kaikki leirillä pidetyt yli 60 esitelmää 

Tieliikennelaki, uusi rakentamislaki ym syntyivät lobbaamalla

Työurani aikana mm MTV Oy:n lobbarina opin, että asiat ”eivät vain tapahdu” ellet myös lobbaa niitä valmiiksi viranomaisten ja sidosryhmien kanssa. Työaikana monet päättäjät tulivat tutuiksi. Kuin tapa toimia heidän kanssaan. Työaikaiset suhteet ovat edelleen tallella ministeriön ja monen muun viranomaisen suuntaan.

Olen vanhoja yhteistyösuhteita käyttäen ja uusia luoden viime vuosina ollut voimakkaasti vaikuttamassa mm tieliikennelain uudistukseen ja uuteen rakentamislakiin. Olen tyytyväinen siitä, että hami voi vielä workkia autoa ajaessaan – sitäkin oltiin poistamassa. Rakentamislain lähtökohtana oli sallia radioamatöörille oikeus 20 m korkeaan mastoon, mutta perusteluilla, selvityksillä ja työllä laissa annetaan hamille nyt oikeus rakentaa 30 m korkea masto. OK, perusteluni 42 metristä eivät menneet läpi, mutta hyvä näin. Kohtuullinen kompromissi.

Vaikuttaminen ei ole sitä, että osallistuu jonkun työryhmän kokoukseen ja huutaa mielipiteitään. Vaikuttaminen on sitä, että taustalla selvittää ja perustelee asiat. Keskustelee ja argumentoi. Näin mm edelleen auki olevassa, meille tärkeässä 23 cm:n asiassa, jossa edelleen tulemme pääsemään workkimaan, vaikkakin isoilla rajoituksilla. Parempi niin, kuin että ei ollenkaan.

Myös markkinointi A&O

Markkinoinnin ammattilaisena tajuan, että massoja emme enää saa mukaamme. Mutta hyvällä kohdentamisella pääsemme meille tärkeisiin avainryhmiin.

Tapio Lehtisen, OH6UBZ(ex); maailmanympäripurjehdus on ollut parasta mahdollista taustamarkkinointia meidän harrasteelle. Edellisestä purjehduksesta mediatuttu radioamatööritiimi vastaa nytkin radioyhteyksistä Tapioon – tärkeimpien uutisten tullessa luettavaksi seuraavan aamun Helsingin Sanomissa.  ”Radioamatöörit välittivät Tapion …”

FT8 tulee – vaikka et ehkä halua. OHFF koukuttaa

Olen päässyt kokemaan harrasteen kaikkien aikojen suurimman muutoksen, FT8-kehityksen. Ymmärrän niitä, jotka sanovat ettei se ole ra-toimintaa mutta kunnioitan myös niitä monia vanhoja konkareita – nuorista puhumattakaan – jotka ovat sille antaneet sydämensä ja ymmärtävät, että FT8- ja muut vielä keksimättömät digitaaliset modet saattavat kuitenkin olla harrastuksen pelastus. 

Satunnaisen koti- ja ulkomaisen kilpailutoiminnan lisäksi olen erityisen viehättynyt kotimaisesta puskaworkkimisesta eli OHFF-työskentelystä. OHFF-väki on innostunutta, samaan hiileen puhaltavaa, ennakkoluulotonta porukkaa, jotka tekevät mielettömästi työtä vain antaakseen muille uusia puskia. Itsekin ole onnellisena aktivoinut 10 ATNO-puskaa.

Puskatyöskentelyssä on jotakin alkuperäistä DX-työskentelyn eksotiikkaa ja yhteisöllisyyttä sillä erolla, että kuka tahansa voi mennä lähipuskaan pitämään pientä pile-up’pia. Jokaiselle löytyy oma ATNO-puska.

Aloitusluokka vihdoin tulossa

Olen vuosia kirjoittanut ja puhunut aloítusluokan puolesta ja sen merkityksestä harrasteen kehittymiselle Suomessa. Kun vielä pari vuotta sitten ajatukset tyrmättiin, on nyt ilolla todettava, että hallituksen nimittämä työryhmä – jonka jäsen olen – on viemässä asiaa varovasti eteenpäin. Useissa Euroopan maissa on jo aloitusluokka – miksei Suomessakin  meidän ehdoilla ja meidän määrittelyillä. Viestintävirasto on näyttänyt jo vihreää valoa.

Jari, OH2BU/OH7RF

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media