23cm asia edistynyt WRC-23 ITU:n kansainvälisessä radiokonferenssissa

Dubain WRC-23 -kokouksessa on hyväksytty versio ITU:n suosituksesta radioamatöörien toimintaedellytyksistä GNSS-kaistalle. Kyseinen dokumentti on jaettu SRAL:n määräystyöryhmälle, VUSHF-toimikunnalle ja toistinasematoimikunnalle.

Käytännössä tuota ei varmaan kukaan siellä enää haasta, mutta niin kauan kuin kokous on käynnissä, mikä vaan lienee teoreettisesti mahdollista. Asiasta tiedotetaan yksityiskohtaisemmin konferenssin jälkeen, kun lopullinen teksti on varmasti varmistunut.

Dokumentin yhteenvedosta selviää pääpiirteittäin miten suositus antaa mahdollisuuksia jatkaa RA-toimintaa 23cm taajuusalueella ja samalla radionavigointi saa suojauksen toimivuutensa varmistamiseksi.

Summary


This Recommendation responds to resolves 2 of WRC 19 Resolution 774 (WRC 19) and provides, based on studies, guidance on technical and operational measures for administrations authorizing stations operating in the amateur and amateur-satellite services to ensure the protection of radionavigation-satellite service (space-to-Earth) receivers in the frequency band 1 240-1 300 MHz. The technical and operational measures for amateur and amateur-satellite service include:
– recommendation of frequency sub-bands for amateur and amateur-satellite services applications identified to minimize the potential for harmful interference to RNSS receivers,
– power and/or e.i.r.p. restrictions in the various sub-bands, and
– limitations on emission bandwidths of applications used by amateur
transmitters in the various sub-bands.

IARU on myös laatinut tuoreen yhteenvetoesitelmän, joka löytyy IARU:n verkkosivuilta.

Heti alusta alkaen on ollut odotettavissa tiukkoja tehorajoituksia, jotka edellyttävät meiltä rehellisyyttä ohjeiden
noudattamisessa. Näin voimme edelleeen jatkaa 23cm taajuusalueen käyttöä. Rehellisyys onkin se kulmakivi,
jota meidän tulee noudattaa aina ja joka tilanteessa luottamuksemme pitämisessä.

Nyt näyttää siis siltä että 23cm käyttö jatkuu ainakin pienissä askeleissa. Myös meillä Suomessa.

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media