Kakkosten Kerhon kevätleirillä

FT8-asema ja operaattori.
Workkimista FT8-modella.

 
Teksti ja kuvat: Annika Salmenlinna, OH2HSJ
 
Kakkosten Kerhon, OH2AA, kevätleiri pidettiin huhtikuun viimeisenä viikonloppuna perinteisessä paikassa, Kontion majalla. Urheiluseura Mellunkylän Kontio ry:n omistama maja sijaitsee Itä-Helsingissä, Vartiokylässä. 1950-luvun alussa valmistunut rakennus on tarjonnut urheilutoiminnan lisäksi tilat muutaman vuoden ajan myös kansakoululle.
 
Kevätleiri oli nimensä mukaisesti keväinen: aurinko porotti ja pihalla grillattiin, myytiin kirppuja ja paistateltiin päivää. Lisäksi tarjolla oli perinteistä, tuhtia hernekeittoa. Kallioiden ympäröimä pihapiiri oli suojaisa ja omassa rauhassa korkealla mäellä.
 
Pihalle oli pystytetty teltta, josta myytiin kirppuja.
Kirppujen myyntiä pihamaalla.

 
Leirille oli kokoontunut vajaa neljäkymmentä osallistujaa. Majan pienemmässä salissa oli kahvio ja tietysti radioamatööriasema. Leiriltä pidettiin kusoja FT8-modella kerhon kutsulla OH2AN. Myös fone- ja CW-kusoja pidettiin ja oltiin äänessä kahdella metrillä. Yksi salin pöydistä oli täynnä radioita ja pöydän ääressä istui melko usein myös workkijoita.
 
Melko uusi FT8-digimode tuntui kieltämättä melko koukuttavalta, joten on helppo ymmärtää miksi niin moni DX-konkari on hurahtanut kyseiseen modeen. Huomasin seuraavani herkeämättä tietokoneen näyttöä ja jännittäväni vastaako joku leiriaseman yleiseen kutsuun. Aktiviteettia bandilla riitti.
 
Luuppiantenni ja radio.
Rolf, OH2FDI / SM7XZW, oli tuonut paikalle oman riginsä sekä luuppiantenninsa.

 
Matti, OH7SV, piti iltapäivällä esitelmän otsikolla Antenni- ja baluniklinikka. Mielenkiintoisessa esityksessä Matti puhui muun muassa siitä miten dipolin korkeus vaikuttaa yhteyksien saamiseen ja antennin suuntakuvioon. Kotimaan yhteyksille optimaalinen korkeus olisi noin 13 m.
 
Balunisaarnaajaksikin itseään kutsuva Matti puhui paljon myös common mode -balunien eduista. Esimerkkinä oli muun muassa T-antenni, jonka suuntakuvio oli hyvin epäsymmetrinen ilman balunia.
 
Matti kertoi myös kiertopolarisaatiosta ja sen hyödyntämisestä workkimisessa. Hänellä on tätä tarkoitusta varten dipolit radioamatööriasemallaan. Hänen käyttämästään polarisaationvaihtimesta (JUMA TC Turnstile Controller) on tulossa rakennussarja, jos tarpeeksi kiinnostuneita löytyy. (Tietoa kyseisestä boksista on edellisen linkin takana.) Yleisö sai itse havainnoida kiertopolarisaation vaikutuksia kuuntelussa Matin etäohjatessa asemaansa. Ero vasen- ja oikeakätisen polarisaation välillä oli paikoitellen korvin kuultavissa.
 
Matti piirtää fläppitaululle.
Matin, OH7SV, antenni- ja baluniklinikka menossa.

 
Lisäksi Matti kävi, itseoikeutetusti, läpi myös erilaisten ferriittien ja rautajauhetoroidien ominaisuuksia ja käyttötarkoituksia HF:llä. Rautajauhetoroidit, joissa on korkea Q-arvo ja permeabiliteetti µ on alle 100, sopivat hyvin muun muassa kaistanpäästö- ja alipäästösuodattimiin. Ne ovat, ainakin Amidonin valmistamina, värillisiä renkaita. (Eri materiaaleilla on oma värinsä.) Rautajauhetoroidit kestävät suuria lämpötiloja.
 
Niin sanotut ”laihat ferriitit”, joilla on kohtalainen Q-arvo ja permeabiliteetti µ 100–1000, sopivat RF-muuntajiin ja baluneihin. Näitä ovat Amidonilla 43- ja 61-materiaalit. Niin sanotut ”vahvat ferriitit”, joilla on alhainen Q-arvo ja permeabiliteetti µ yli 1000, sopivat muun muassa HF-häiriösuodattimiin ja inverttereihin. Amidonilla tällainen materiaali on 77.
 
Esitelmä sai aikaan monia kysymyksiä ja aihe kiinnosti leiriläisiä. Mielenkiintoisen esitelmän jälkeen ilta kului vielä workkien ja nokkakusoillen. Pari rohkeinta jäi leirille yöksi.
 
Kiitos mukavasta leiristä järjestäjille ja leirikävijöille.
 
Väestöhälytintorni kalliolla.
Kontion majan pihapiiriä reunustavat kalliot. Kalliolla on Vartiokylän väestöhälytin.

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media