Suomen Radioamatööriliiton toimiston tiedote 35/2018

Bulletiinitaajuudet ovat 3685 kHz ja 7070 kHz.
Bulletiinitaajuudet.

Suomen Radioamatööriliiton toimiston tiedote 35/2018, 20.10.2018
 
PERJANTAIN SÄHKÖINEN VERSIO
 
Tämä bulletiini luetaan lauantaina 20.10. klo 15.00 Suomen aikaa taajuuksilla 3685 ja 7070 kHz. Bulletiinin luetaan Lapualta, OH6SRAL:n asemalta.
 
SISÄLTÖ

 • * Liiton vaaliehdokkaiden esittelyt on julkaistu *
 • * Ilmoittautuminen on käynnissä Syyspäivien hami-illalliselle *
 • * Nuorten workkimisviikonlopun ilmoittautuminen on auki *
 • * Tule mukaan tekemään rigiteemanumeroa *
 • * Silent key *
 • * Kerhot tiedottavat *
 • * Jamboree on the Air pidetään tänä viikonloppuna *
 • * Perinneradiotapahtuma PRT 27 itsenäisyyspäivänä *
 • * Bhutanin kuningaskunta, A5A, ääneen *
 • * SDR-radio-webinaari *
 • * Radioamatöörikurssi alkaa Lahdessa *
 • * Tutkaesitelmiä Riihimäellä 27.10. *
 • * Kilpailu-uutisia *
 • * Seuraava SM-osakilpailu, Viitosten Syysottelu *
 • * Seuraava bulletiini *

 
* Liiton vaaliehdokkaiden esittelyt on julkaistu *
Tänä syksynä järjestetään sekä puheenjohtajan, että hallituksen jäsenten vaalit. Ehdokkaiden esittelyt on julkaistu liiton verkkosivuilla.
Ehdokasesittelyt julkaistaan myös seuraavassa Radioamatööri-lehdessä. Lehden mukana lähetetään äänioikeutetuille postiäänestysaineisto. Äänestää voi joko postitse tai syyskokouspaikalla Äänekoskella 17.11.
Puheenjohtajan vaalissa liitolle valitaan puheenjohtaja kahden vuoden kaudeksi. Hallituksen jäsenten vaalissa kaksi eniten ääniä saanutta ehdokasta valitaan hallitukseen kolmeksi vuodeksi. Mikäli puheenjohtajaksi valitaan hallituksessa jo oleva henkilö, hänen jäljellä olevaksi kaudekseen valitaan ehdokas, joka saa kolmanneksi eniten ääniä hallituksen jäsenten vaalissa.
Puheenjohtajan vaalissa äänestetään yhtä ehdokasta. Hallituksen jäsenten vaalissa äänestetään kahta ehdokasta. Äänestysohjeet löytyvät liiton verkkosivuilta.
 
* Ilmoittautuminen on käynnissä Syyspäivien hami-illalliselle *
Suomen Radioamatööriliiton Syyspäivät pidetään 17.11. Äänekoskella. Tapahtuman järjestää Ala-Keiteleen Radiokerho ry, OH6AK. Syyspäivien yhteydessä on SRAL:n sääntömääräinen syyskokous.
Lauantai-iltana järjestetään hami-illallinen kello 19. Se pidetään ravintolassa nimeltä Wille – Olohuone ja Keittiö. Illallisen hinta on 30 euroa/henkilö.
Illalliselle voi ilmoittautua liiton verkkosivujen lomakkeella 10.11. mennessä. Sivuilla on julkaistu illallisen ruokalista.
Syyspäivien verkkosivut
 
* Nuorten workkimisviikonlopun ilmoittautuminen on auki *
Liiton nuorisotiimi järjestää nuorten workkimisviikonlopun Kouvolan Mustilassa 6.–9.12. Tapahtuma pidetään OH5Z:n asemalla. Workkimisviikonlopun aikana on luvassa muun muassa HF-workkimista vasta-alkajatasolta lähtien (SSB, CW, RTTY), erilaisia esitelmiä, saunomista ja yhdessäoloa. Viikonlopun aikana käytetään nuorten radioamatöörien kutsua OH2YOTA.
Osallistumismaksu on 10 euroa, joka sisältää majoituksen sekä ruokailun. Ilmoittautuminen on auki liiton verkkosivuilla.
 
* Tule mukaan tekemään rigiteemanumeroa *
Radioamatööri-lehti 10/2018 on rigiteemanumero. Teemanumeroon ovat tervetulleita jutut, jotka kertovat uusien rigien hyvistä tai huonoista käyttökokemuksista samoin kuin vanhempien rigien ominaisuuksista, jotka tekevät niistä edelleen kilpailukykyisiä.
Lehden aineistopäivä on 19.11. Jutut toivotaan siihen mennessä sähköpostitse osoitteeseen ra-lehti ät sral piste äf ii. Aineistoa voi myös lähettää postitse osoitteeseen SRAL ry, PL 44, 00441 HELSINKI. Tervetuloa tekemään teemanumeroa.
 
* Silent key *
Toimiston tietoon on tullut amatööriveljemme Tauno Salmisen, OH1QJ, poismeno.
Kunnioitamme Taunon muistoa hetken hiljaisuudella.
 
* Kerhot tiedottavat *
 
OH3AC:n koululaisesittelyt jatkuvat syysloman jälkeen, vasta-asemia kaivataan
Lahden kaupungin kulttuurikasvatusohjelmaan kuuluvat tänä syksynä Radio- ja tv-museon koululaisesittelyt. OH3R-asemalla on käynyt tutustumassa ja second operaattori -yhteyksiä pitämässä muutama sata kuudesluokkalaista.
Esittelyt alkavat uudestaan syyslomaviikon jälkeen tiistaina 30.10. kello 09.15. Yhteydet pidetään taajuudella 3685 kHz +/- QRM. Esittelyihin tarvitaan vasta-asemia. Tule innostamaan nuoria harrasteeseen.
 
Heathkit-ilta Järvenpäässä
OH2AP:n marraskuun kuukausikokous järjestetään legendaarisen Heathkitin merkeissä kerholla torstaina 1.11. kello 18. Osoite on Seuratalo, Kartanontie 20, Järvenpää.
Jussi, OH3ZQ ja Matti, OH2BDQ, esittelevät Heathkitejä ja kertovat niiden valmistajasta. Tuo oma Heathkit-radiosi näytille, niin muistellaan kahvikupin äärellä näitä legendaarisia laitteita.
 
* Jamboree on the Air pidetään tänä viikonloppuna *
Jamboree On The Air on kansainvälinen partiotapahtuma radioaalloilla. Se järjestetään jälleen tänä viikonloppuna. Viikonlopun aikana tulee ääneen lukuisia partiolaisten radioamatööriasemia eri puolilta maailmaa.
Partioasemat kutsuvat toisiaan ”CQ JAMBOREE” tai sähkötyksellä ”CQ JAM”. JOTA-tapahtumassa mukana olevat radioamatööriasemat voivat liittää tunnukseensa perään merkin /J.
Tapahtuman eurooppalainen pääasema on LX9S Luxemburgista ja kansainvälinen pääasema 9M4S Kuala Lumpurista, Malesiasta. Useimmat partiojärjestöjen radioamatööriasemat tunnistaa kutsumerkin kirjaimista JAM ja S. Suomen pääasema on OH2JAM. Monet Suomen partiolaisten SUF-, SGF- ja S-asematunnukset ovat tänä viikonloppuna äänessä. Lista Suomen partiolaisten asemista. Tervetuloa workkimaan.
 
* Perinneradiotapahtuma PRT 27 itsenäisyyspäivänä *
Perinneradiotapahtuma järjestetään jälleen itsenäisyyspäivänä 6.12. Tapahtuma ei ole kilpailu, vaan kunnianosoitus vanhoja, yli 40-vuotiaita, veteraaniradioita ja niitä käyttäneitä radioveteraaneja kohtaan. Tapahtuma on vapaamuotoinen ilman johtoasemaa.
Perinneradiotapahtumassa workitaan CW:llä kello 08.00–10.00 ja 12.00–14.00 Suomen aikaa. AM:llä ollaan äänessä kello 10.00–12.00 ja 14.00–16.00 Suomen aikaa. Bandeina ovat 80 ja 40 metriä.
Perinneradioasema voi käyttää asematunnuksen jälkeen lisäosaa /S. Mikäli laitetyyppi on ollut palveluskäytössä jo toisen maailmansodan aikana, lisätunnuksena voi olla /SA.
Vasta-asemina kaikki radioamatööriasemat, laitekannasta riippumatta, ovat tervetulleita mukaan.
 
* Bhutanin kuningaskunta, A5A, ääneen *
Martti, OH2BH, osallistuu monikansalliseen ryhmään, joka aktivoi Bhutanin tulevan viikon CQWW-kilpailussa tunnuksella A5A multi-2-luokassa kaikilla bandeilla. Osa ryhmästä jää Bhutaniin kilpailun jälkeen esitelmöimään radioamatööritoiminnasta Roya Technical Colleagen radioamatöörikursseille ja samalla viimeistelee oppilaitoksen pysyvää radioasemaa.
Kilpailun jälkeisen viikon aikana Martti on ajoittain äänessä tunnuksella A52BH.
730 000 asukkaan munkkitasavalta sijaitsee Intian takana vuorilla. Sen matalimman ja korkeimman alueen korkeuseroa on 7 kilometriä. Operointi tapahtuu noin viiden kilometrin korkeudessa. Siellä lämpötila laskee yöllä jo pakkasen puolelle.
 
* Webinaari SDR-vastaanottimesta *
Suomen DX-Liitto järjestää brittiläisen SDRplay Ltd:n asiantuntijoiden kanssa Suomen DX-Liiton, Suomen Radioamatööriliiton ja Suomen Radiohistoriallisen Seuran jäsenille webinaarin. Esityksessä pyritään kattamaan SDRPlay-vastaanottimen käyttö ainakin dx-kuuntelussa ja radioamatööritoiminnassa. Webinaariin ovat kaikkien kolmen yhdistyksen jäsenet tervetulleita veloituksetta mukaan.
Webinaari pidetään torstaina 8.11. kello 18.00 Suomen aikaa. Esitys pidetään englanniksi. Linkki webinaariin julkaistaan pian SRAL:n verkkosivuilla. Toiveita webinaarin sisällöstä voi laittaa osoitteeseen ismo ät dig1 piste äf ii.
 
* Radioamatöörikurssi alkaa Lahdessa *
Lahden Radioamatöörikerho ry:n, OH3AC, syksyn perusluokan kurssi alkaa tiistaina 23.10. kello 18.00. Kurssipaikka on Radiomäen Vanha asemarakennus. Kurssia pidetään joka tiistai aina joulukuun alkuun saakka.
Ilmoittautumisen voi tehdä joko MPK:n sivujen kautta tai suoraan kouluttajalle, Jarille, OH2BU, 0400 503 221 tai omakutsusähköpostiosoitteella.
 
* Tutkaesitelmiä Riihimäellä 27.10. *
Tutkamieskilta ry:n esitelmätilaisuus ja sääntömääräinen vaalikokous pidetään Riihimäen Upseerikerholla lauantaina 27.10. Esitelmät ovat kaikille avoimia. Esitelmäohjelma alkaa kello 12.
Esitelmät:

 • SAR–tutka, Ari Alanne, DA-Design Oy
 • (SAR-) Tutkan häirintä, Petri Kuparinen, ELSO-kilta

Esitelmäkulujen kattamiseksi kerätään viiden euron osallistumismaksu. Ilmoittautumiset 21.10. mennessä Jukka Kalevalle, sähköposti etunimi.sukunimi@nullelisanet.fi tai puhelin 040 961 kuusi yksi yksi yksi.
 
* Kilpailu-uutisia *
Tänä viikonloppuna kilpaillaan JARTS WW RTTY Contest, 10-10 International Fall Contest, Worked All Germany Contest, Stew Perry Topband Challenge, Feld Hell Sprint ja RSGB RoLo.
Ensi tiistaina 23.10. on vuorossa NAC 2,3 GHz. Vanhojen ja uudempien radioiden October Test käydään 21.–27.10.
Ensi viikonloppuna kilpaillaan CQ WW DX -kontestin SSB-osa ja ARRL EME Contest.
 
* Seuraava SM-osakilpailu, Viitosten Syysottelu *
HF-kilpailujen SM-sarjan seuraava osakilpailu, Viitosten Syysottelu, kilpaillaan lauantaina 10.11. Kilpailussa on CW-, fone- ja RTTY-osiot. Bandeina ovat 80 ja 40 metriä. Kilpailun säännöt löytyvät SRAL:n verkkosivuilta.
 
* Seuraava bulletiini *
Seuraava bulletiini luetaan viikon kuluttua, lauantaina 27. lokakuuta, kello 15.00 Suomen aikaa tavanomaisilla bulletiinitaajuuksilla. Tiedote annetaan Turusta, OH1T:n asemalta.
 
Toimittaja/bulletiininikkari: Annika Salmenlinna, OH2HSJ.

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media