Nostakaa Suomen lippu mastoon DX:iä keräämään!

Mustilassa 5.–8.12.2019 järjestetty nuorison workkimisviikonloppu oli jo kolmas laatuaan. Paikalle kerääntyi viikonlopun aikana 13 nuorta pitämään yhteyksiä ympäri maailman ja oppimaan uutta. Myös Suomen 102. itsenäisyyspäivä ajoittui leirille, joten kaikenlaista erikoista oli luvassa.
 
Nimensä mukaisesti workkimisviikonlopun aikana workitaan paljon ja tapahtuma keskittyy yhteyksien pitämisen ympärille eri tavoin. Mustilan OH5Z-asema oli taas avannut ovensa radioamatöörinuorille ja antanut mahdollisuuden verkostoitua ja tutustua yhteyksien pitämiseen December YOTA Month -tapahtuman aikana. Itsenäisyyspäivän aattona oli viikonloppuleirin ensimmäinen päivä, jolloin paikalle saapui jo yli puolet nuorista innoissaan tulevasta. Asema oli saatu tulille jo aikaisin, ja ensimmäisen päivän aikana kasaan tämän nuorisoporukan voimin saatiin noin 840 yhteyttä eri puolille maailmaa.
 
Itsenäisyyspäivän aamu valkeni hyvissä merkeissä, herkullinen aamupala sekä kahvi oli odottamassa väsyneitä radionuoria. Kyseessä, kun kuitenkin oli itsenäisyyspäivä, niin oli meidän Suomen lippukin jonnekin ripustettava. Hetken päästä välähti – mitä jos kiivettäisiin se lippu mastoon, niin se näkyisi isolle tielle asti. Niko, OH5CZ, kiipesi lipun mastoon aamun koitteessa, ja lipun kiinnitettyään hän piti Maamme-laulun mittaisen tauon. Kyllä sitä maston nokassa liehuvaa lippua kelpasi ihailla, ei sellaista kuitenkaan ihan joka vuosi näe.

Itsenäisyyspäivän kunniaksi lippu kiivettiin mahdollisimman korkealle.

 Juhlapäivän kunniaksi ruokapöydässä oli kaikenlaista hyvää ruokaa aina riistakäristyksestä dippivihanneksiin. Kun itsenäisyyspäivän lounas oli nautittu, asemarakennus oli taas täynnä väkeä. Pääsimme kuin pääsimmekin tekemisiin myös teknisten vaikeuksien kanssa, kun kahdenkympin aseman linukka putoili kyydistä. Ongelmat saatiin sitten loppujen lopuksi selvitettyä yhdessä. 
 
Tämä kyseinen tapahtuma on järjestetty aiemmin jo kaksi kertaa ja tänä vuonna se järjestettiin taas December YOTA Month -kuukauden aikana. Kuukauden idea on rohkaista nuoria kokeilemaan, miltä yhteyksien pitäminen tuntuu käyttäen erikoiskutsua – Suomen tapauksessa kutsua OH2YOTA. Kun nuorelle esitellään harrastusta ja yhteyksien pitämistä, ei tarkoitus ole pitää muutaman sekunnin kestävää kontestikusoa, vaan silloin on kyllä täysi oikeus vähän venyttää ja kertoa enemmän asioita. Kutsumerkin ja raportin lisäksi voi kertoa oman nimen, mitä tekee, missä tekee ja miksi tekee ja tällä tavalla levittää tietoa tästä nuorisotapahtumasta. 
 
Harrastuksen rikkaus on se, että ihmisiä on hyvin monenlaisia. Mustilaan paikalle kerääntyi noin viisitoista nuorta, joita yhdistää kiinnostus samaa harrastusta kohtaan. Workkijoita oli paikalla hyvin erilaisia – yksi piti yhteyksiä sähköttäen, toinen piti lyhyitä kontestikusoja 20 metrillä, kolmas jutteli mukavia 40 metrillä ja neljäs piti pitkiä yhteyksiä suomalaisten kanssa 80 metrillä. Yhdessä tehden leirin toisen päivän aikana kasaan olimme saaneet jo noin 2000 yhteyttä.
 
Myös nuorten leirillä bonkki liikkuu ja käy pyydykseen. Antti, OH3ERI, valikoi sopivia työkaluja.

Itsenäisyyspäivänä järjestimme kakkukahvit muutamalle henkilölle, jotka kaikki ovat olleet erittäin tärkeitä tämän ja muiden nuorisotapahtumien järjestämisen ja etenemisen kannalta. Nuorisotiimin vetäjä Kati, OH2FKX, oli valmistellut pienen puheen kiitokseksi Juhalle, OH5CW, ja Timolle, OH5KW unohtamatta Peteriä, OH5NQ. Nämä kolme ovat tehneet valtavan työn nuorisotoiminnan eteen. He ovat lainanneet nuorisotiimin tapahtumiin asemakalustoa ja toimineet logistisena apuna unohtamatta sitä mahtavaa palveluasennetta. Puhe tai kakkukahvit eivät kuitenkaan olleet se ainoa yllätys, sillä Juhaa ja Timoa sekä Peteriä odotti myös glögiä, joululeipää, suklaata, piparia ja manteleita sisältävä lahjakassi. Ideana oli antaa jotain takaisin niille, jotka ovat tehneet paljon nuorisotoiminnan hyväksi. 
 
Tälle viikonloppuleirille olimme saaneet mukaan myös ulkomaanvahvistusta aina Unkarista asti. Tomi, HA8RT, kutsuttiin osallistumaan workkimisviikonloppuun jo Bulgarian YOTA 2019 -leirillä ja olimme iloisia, kun hän pääsi tulemaan paikalle. Linnanjuhlia katsoessamme ihmettelimme kaikki ääneen sitä, että tätä me sitten itsenäisyyspäivänä teemme. Katsomme, kun ihmiset hienoissa puvuissaan jonottavat ja jokainen vuorollaan kättelevät tasavallan presidenttiä ja sitten vähän tanssivat. No, jokainen tavallaan. Radioamatööritapahtuma kun kuitenkin oli kyseessä, niin asema hiljeni vasta puolen yön jälkeen, kun viimeinenkin osallistuja väsähti.
 
Tomi, HA8RT keskittyneenä pileupin pyörteissä.

Lauantaiaamu oli leirin ainoa päivä, jona piti herätä ajoissa. Aamu lähti hyvin käyntiin ja hyvän mielen sai aikaan kaiuttimista soiva musiikki aina Rammsteinista Haloo Helsinkiin. Syy aikaiseen herätykseen oli se, että tiedossa oli esitelmä etäohjattavasta asemasta, jonka oli tulossa pitämään Timo, OH5KW. Esityksen aikana kuulimme tarinaa siitä, kuinka 80-luvulla Helsingissä opiskellessaan Timo oli tiedostanut sen tosiasian, että hänen asemansa on oltava jokin päivä etäohjattavissa. Oman tarinan lisäksi saimme kuulla paljon etäworkkimisen historiasta sekä siitä, miten oma asema saadaan säänkestäväksi. Aihe oli erittäin hyvä juurikin sen takia, että koko ajan kaikki alkaa olla enemmän internetissä ja juuri tällaisia mahdollisuuksia tarvitaan. 
 
Iltapäivän aikana koko nuorisoporukka sai vielä nauttia Peterin, OH5NQ, seurasta, kun hän saapui paikan päälle tervehtimään nuorisoa ja jakamaan muutamia viisaita ajatuksiaan elämästä. Peterin lähdettyä sauna oli taas lämpimänä aivan kuten aiempinakin iltoina ja muutama osallistujista karkasi taas asemapaikalle tavoitteena saada itse pidettyä mahdollisimman monta yhteyttä. Illalla nautitun perinteisen joulupuuron jälkeen oli kohdattava se fakta, että seuraava päivä todellakin olisi viikonloppuleirin viimeinen. 
 
Innokkaita workkijoita tällä kertaa mutaisessa Mustilassa

Vuoden 2018 DYM-leirillä saatiin kasaan hieman yli 5000 yhteyttä, joten vuoden 2019 DYM-leirillä oli tavoite saada sama määrä yhteyksiä kasaan ja mieluummin jopa hieman yli. Tuleehan yhteisten ennätysten rikkomisesta aina hyvä mieli. Leirin viimeisenä päivänä oli jo hieman haikea mieli, sillä mukava yhdessä vietetty viikonloppu oli tulossa päätökseen, ja seuraava järjestettävä leiri, missä nuoret mahdollisesti tapaisivat, niin olisi vasta monen kuukauden päästä. Maagista 5000 yhteyden rajaa ei saatu tänä vuonna rikottua, mutta yhdessäolosta ainakin nautittiin. Leiri oli taas hyvin onnistunut ja toivomme, että näemme taas nuoria seuraavalla leirillä!
 
Kirjoittaja: Anu Hynninen OH6ME

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media