Suomen Radioamatööriliiton toimiston tiedote 15/2020, 18.4.2020

Bulletiinitaajuudet ovat 3685 kHz ja 7070 kHz.
Bulletiinitaajuudet.

Tämä bulletiini luetaan Kansainvälisenä radioamatööripäivänä 18.4. klo 15.00 Suomen aikaa kelien mukaan taajuuksilla 3685 ja 7070 kHz. Bulletiini luetaan Turusta tunnuksella OH1T.
 
SISÄLTÖ
* Koronavirusepidemian vaikutukset liiton toimintaan *
* STAY HOME-aktiviteetti – SRAL ja Traficom kannustavat suomalaisia aktiiviseen yhteydenpitoon radiolla *
* Haluatko tietosi OH-luetteloon?  *
* Määräystyöryhmä tiedottaa *
* Silent key *
* Kansainvälinen radioamatööripäivä lauantaina 18.4. *
* ITE-asemien aktiivisuustapahtuma ensi lauantaina 25.4.  *
* Ham Radio 2020 on peruttu *
* Kilpailu-uutisia *
* Seuraava bulletiini *
 
* Koronavirusepidemian vaikutukset liiton toimintaan *
Jatkettujen poikkeustilaohjeistuksien vuoksi SRAL tiedottaa seuraavista toimenpiteistä:
Liikenne- ja viestintäviraston ohjeen mukaisesti pätevyystutkintojen keskeyttämistä jatketaan 13.5. saakka.
Räyskälän kesäleiri perutaan. Päätös on tehty yhteistyössä tapahtumajärjestäjän kanssa. Taloudellisten sekä erityisesti terveydellisten riskien katsotaan olevan nykytilanteessa liian korkeat. Tapahtumaa ei ole mahdollista siirtää syksylle tapahtumapaikan käyttövarausten vuoksi.
Liiton kevätkokouksen kohtalo on edelleen avoin. On mahdollista että kevätkokouksen asiat joudutaan siirtämään syyskokouksen 2020 päätettäviksi. Asiassa konsultoidaan liiton lakimiestä.
Liiton toimisto pidetään suljettuna kävijöiltä 31.5. saakka. Toimiston palvelut ovat saatavilla puhelimitse sekä sähköpostitse.
Liiton tilin- ja toiminnantarkastukset on suoritettu normaalin aikataulun mukaisesti.  Tarkastuksissa ei havaittu huomautettavaa. Asiakirjat lausuntoineen tullaan julkaisemaan liiton verkkosivuilla heti kun mahdollista.
Hallituksen erilaisista vastuujärjestelyistä on päätetty siinä tilanteessa että puheenjohtajisto on yhtä aikaa sairauden tai muun syyn vuoksi estynyt hoitamaan tehtäviään.
Viranomaismääräyksien mukaisesti kerhoiltojen pitämistä kerhotiloissa ei toistaiseksi suositella. Sen sijaan suosittelemme hyvin lämpimästi kerhoiltojen pitämistä bandeilla. Nyt jos koskaan tulee huolehtia omien asemien sekä toistinten kunnosta.
Liiton hallitus, henkilökunta ja toimihenkilöt haluavat kiittää radioamatööriyhteisöä sekä Liikenne- ja viestintäviraston osaavia virkamiehiä tuesta, ymmärryksestä ja jaksamisesta vaikeassa tilanteessa.
Tiedote on luettavissa kokonaisuudessaan liiton nettisivuilla.
 
* STAY HOME-aktiviteetti – SRAL ja Traficom kannustavat suomalaisia aktiiviseen yhteydenpitoon radiolla *
Liikenne- ja viestintävirasto on myöntänyt liiton käyttöön kustannuksetta kotona pysyttelyyn ja radioamatööriyhteyksien pitämiseen kannustavat aktiviteettikutsumerkit OH*STAYHOME kaikilla piirinumeroilla ajalle 3.4.-3.7.2020.
SRAL:illa on vastuu kymmenestä tunnuksesta, OH0STAYHOME – OH9STAYHOME, ja SRAL jakaa kyseessä olevien kymmenen luvan käytöt viikon pituisina periodeina. Kulloistakin käyttöä koordinoi piirikoordinaattori.
Käytössä ovat kaikki HF bandit, 160-10 m, CW, SSB ja digitaaliset lähetelajit. Yhteyksien tulee olla lyhyitä ja kohteliaita. STAY HOME-projektin sanomanvaihtona on raportti ja väliaikainen QSH-lyhenne — Stay Happy & Healthy!
Voit varata itsellesi tai kerhosi jäsenille hyvän kriisiajan aktiviteetin osallistumalla STAYHOME-sanoman välitykseen kansainvälisessä radioamatööriliikenteessä. Mukana on jo 25 maata.
Ensimmäinen STAYHOME-periodi käynnistyi keskiviikkona 8.4. ja operaation saldo ensimmäiseltä viikolta oli 21 000 yhteyttä.
Piirikoordinaattorien yhteystiedot sekä lisätietoja liiton sivuilla.
Lisätietoja tarvittaessa myös emaililla: stayhome ät sral piste fi.
Tule sinäkin mukaan!
 
* Haluatko tietosi OH-luetteloon? *
Vuoden 2020 OH-luettelokirja julkaistaan ensi kesänä. OH-luettelossa on tiedot vain niistä Liiton jäsenistä, jotka ovat antaneet julkaisuun erikseen luvan vuoden 2018 toukokuun jälkeen. Kirjassa kerrotaan jäsenen nimi, kutsut, postiosoite ja tieto omakutsupalvelusta.
Jos haluat sallia tai kieltää tietojesi julkaisun OH-luetteloon, ilmoita asiasta täyttämällä liiton verkkosivuilla oleva nettilomake tai vaihtoehtoisesti ottamalla yhteyttä toimistoon.
Jos olet jo antanut suostumuksen tietojesi julkaisuun vuonna 2019 tai 2018, lupaa ei tarvitse uusia.
 
* Määräystyöryhmä tiedottaa *
Työskentely 1296 MHz taajuusalueella tulee jatkossa vaatimaan erillisen lähetysluvan
Uuden radiotaajuusmääräyksen odotetaan tulevan voimaan tämän kevään aikana, mutta tarkkaa päivämäärää ei Traficom ole vielä ilmoittanut. Traficom voi hakemusten perusteella harkintansa mukaan jatkossakin myöntää suomalaisille radioamatööreille erillisiä lähetyslupia 1296 MHz taajuusalueelle. Kerrallaan maksimissaan vuoden voimassa olevista luvista peritään maksu, jonka suuruus määräytyy asetuksen mukaan. Lisätietoja liiton nettisivuilla ja Traficomin sivuilla.
Lausunto annettu Liikenne-ja viestintävirastolle
SRAL on antanut Liikenne-ja viestintävirastolle lausunnon koskien lyhyen kantaman radiolaitteiden (muiden kuin radioamatöörilaitteet) tehotiheysrajojen muutoksia 433 MHz taajuusalueella. SRAL ilmaisee lausunnossa huolensa ehdotetun uuden määräyksen epäselvyyksistä tehotiheysrajojen tulkinnassa. Lisäksi SRAL muistuttaa, että radioamatööreille on jo aiemminkin koitunut 70 cm taajuusalueella kohtuutonta häiriötä muiden radiolaitteiden toiminnasta. Liitto tekee lausunnossaan viranomaiselle esityksiä häiriöiden välttämiseksi. Lausunto on luettavissa liiton nettisivuilla.
 
* Silent key *
Toimiston tietoon on tullut radioamatööriveljemme Jukka Röökin OH4KOP poismeno. Kunnioitamme Jukan muistoa hetken hiljaisuudella.
 
* ITE-asemien aktiivisuustapahtuma ensi lauantaina 25.4.  *
ITE-asemien aktiivisuustapahtuma pidetään ensi lauantaina 25.4. klo 09.00–14.00 SA. Kyseessä ei ole kilpailu vaan ITE–aktivoinnin tarkoituksena on pitää yhteyttä itserakennetuilla sekä rakennussarjoista rakennetuilla radioilla sekä testata erilaisia antenneja 3,5/3,6 MHz kotimaan bandilla. Myös muita asemia toivotaan vasta-asemiksi – kunhan muistetaan ajaa alle 100 watin teholla.
Jos radiokelit sallii, ITE–aktivointi uusitaan seuraavan kerran lauantaina 23.5.
Lisätiedot liiton nettisivuilla. 
 
* Kansainvälinen radioamatööripäivä 18.4. *
Kansainvälistä radioamatööripäivää vietetään IARUn eli Kansainvälisen Radioamatööriunionin perustamispäivänä 18.4. IARU perustettiin vuonna 1925 Pariisissa. Liiton sivuilta voit lukea IARU:n puheenjohtajan terveiset tämän vuoden Kansainvälisen radioamatööripäivän viettoon liittyen.
 
* Ham Radio 2020 on peruttu *
Tämän vuoden Ham Radio Friedrichshafenissa on peruttu koronavirusepidemiaan liittyvien rajoitustoimien vuoksi. Seuraava Ham Radio järjestetään 25.-27.6.2021. Lisätietoja Ham Radio:n nettisivuilla.
 
* Kilpailu-uutisia *
Tänä viikonloppuna kilpaillaan Holyland DX Contest, ES Open HF Champioship ja CQMM DX/YU DX.
Ensi viikolla kilpaillaan tiistaina NAC 1296 MHz.
Seuraavana viikonloppuna kilpaillaan SP DX RTTY ja Helvetia Contest.
 
* Seuraava bulletiini *
Seuraava bulletiini luetaan viikon kuluttua lauantaina 25.4. kello 15.00 Suomen aikaa kelien mukaan taajuuksilla 3685 ja 7070 kHz. Bulletiini luetaan Turusta tunnuksella OH1T.
 
Toimittaja/ Bulletiininikkari: Ronja Iso-Heiko

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media