Nuorisotiimin toiminta koronakevään aikana

 
Kuluvasta vuodesta piti tulla runsas nuorisotiimin toiminnan ja tapahtumien osalta. Tammikuun vuodenaloitusviikonlopun jälkeen toiminnan suunnittelu oli alkanut kuten viime vuosinakin: Minkälainen tiimi Suomesta lähtee NOTA:an ja YOTA:an? Entä mitä teemoja tämän vuoden tapahtumissa ja kesäleirin nuoriso-ohjelmassa tuleekaan olemaan? 
 
Kuitenkin maaliskuussa epätietoisuus valtasi nuorisotiimin, kuten monet muutkin toimijat. Ensin tilanteen vaikutuksista toimintaamme ei ollut tietoja, kunnes monet IARU R1:n YOTA-projektin leirit alkoivat peruuntua. Oli yksinkertaisesti liian suuret riskit matkustaa ja tavata muita ihmisiä. Kevään edetessä tuli selväksi, että ainakaan ennen syksyä, jos silloinkaan, leireille ei ole mitään asiaa. Yksi kerrallaan kesän isot tapahtumat peruuntuivat, ja nuorisotiimin toiminta alkoi vetäytyä ja menettää otettaan. 
 
Mitä nuorisotiimi on sitten tehnyt korona-aikaan, kun varsinaisia tapahtumia ei ole päästy järjestämään, eikä ihmisiä tapaamaan? Perusperiaate toiminnassa on pitänyt myös näin poikkeusaikana. Kevään toiminnallaan nuorisotiimi on pyrkinyt pitämään Suomen radionuoret yhteydessä sekä radioiden että sosiaalisen median viestinnän avulla. 
 
Kevään ensimmäisenä “tapahtumana” oli nuorisotiimin jäsenten ideoima NOTA-skedi, joka ajoittui huhtikuun kolmannelle viikonlopulle. Tällöin pohjoismaisten radionuorten NOTA-leiri oli tarkoitus järjestää Killingholmenissa, Norjassa. Viikonloppuna jokaisella aktiivista nuorisotoimintaa omaamalla pohjoismaalla oli oma aktivointipäivänsä: perjantaina aloitti järjestäjämaa Norja, lauantaina oli Suomen vuoro, sunnuntaina ruotsalaiset yhdistivät voimansa ja maanantaina myöskin Islanti pääsi ääneen. Skedi yhdisti hienosti radionuorisoa sekä pohjoismaissa että maailmanlaajuisesti, ja sai aikaan positiivista mieltä radioaalloilla. 
 

Ville OH1UDC pitämässä yhteyksiä NOTA-skedin suomen päivänä

Tästä innoittuneena halusimme aktivoida myös suomalaista radionuorisoa järjestämällä kevään aikana kaksi torstai-iltaan ajoittuvaa nuorisoskediä. Nämä rupattelutuokiot kahdeksankymmenen metrin taajuusalueella saivat suomalaisilta nuorilta hyvää palautetta, ja yhteyksien hiipumisen jälkeen jälkipuinteja käytiinkin nuorten yhteisessä Whatsapp-ryhmässä. Kumpaankin skediin osallistuneena voin todeta, että oli hienoa kuulla useampia nuoria samanaikaisesti radiotaajuuksilla, ja päästä pitkästä aikaa kunnolla juttelemaan sekä tuttujen että uusien tuttavuuksien kanssa! Nuoret! Lisää skedejä on luvassa 80 metrillä jo ensi viikolla, 20.8. ja 27.8. klo 18.
Vilma OH2VT pitää yhteyttä nuorisoskedissä…

…ja Niko OH5CZ vastaa kutsuun!

 
Yhteydenpidon lisäksi nuorisotiimi on suunnitellut tulevan syksyn tapahtumia, vaikka varmuutta niiden järjestämisestä ei vielä olekaan. Pohdinnassa on ollut esimerkiksi Polar-leirin tapahtumapaikka ja aiheen valitseminen. Nuorisotiimi järjesti myös ensimmäistä kertaa useampaan vuoteen nuorisokyselyn, jolla kartoitettiin nuorison toiveita muun muassa leirien aktiviteeteista ja ajankohdista, sekä kerättiin palautetta toiminnasta. Nuorisokyselyn lisäksi nuorisotiimilla oli kysymyksiä kevään kerhokyselyssä. Näillä kysymyksillä pyrittiin kartoittamaan kerhojen nuorisotoimintaa, ja tulevaisuudessa auttamaan sen parantamisessa. Kyselyyn voi vielä vastata täällä
 
Suomessa koronakevään aikana tapahtuneet tapahtumat olivatkin sitten siinä, mutta maailmalla on tapahtunut vielä lisää nuorison järjestämiä aktiviteetteja! Näistä suurimpana mainittakoon YOTA online, kansainvälinen suorana lähetyksenä lähetettävä nuorisotapahtuma, jossa YOTA-projektissa aktiiviset nuoret kertovat erilaisista radioamatööritoimintaan ja YOTA:an liittyvistä aiheista. Tapahtumat ovat keränneet yhteensä yli tuhat katsojaa. Kaksi jo järjestettyä YOTA online tapahtumaa pääset katsomaan Youtubesta
 
Monty OE3VVU kertoo TTT-raporteista YOTA online -tapahtumassa.

 
Kesätauon jälkeen nuorisotiimi suuntaa katseensa tulevaisuuteen SRAL:n syysleiriin, nuorisotiimin Polar-leiriin sekä muihin tuleviin aktiviteetteihin. Radioamatööritoiminta on hieno harrastus, jota kansainvälinen pandemiakaan ei voi pysäyttää! 
 

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media