Suomen Radioamatööriliiton toimiston tiedote 13/2021, 10.4.2021

Tämä bulletiini luetaan lauantaina 10.4. klo 15.00 Suomen aikaa kelien mukaan taajuuksilla 3685 ja 7070 kHz. Bulletiini luetaan Jyväskylästä.

SISÄLTÖ
* Kansainvälinen radioamatööripäivä ensi viikolla 18.4.  *
* Awardityöskentelyviikonloppu 17.-18.4.*
* SRAL100-tiedotukset *
* Hallituksen kyselytunti huomenna 10.4. *
* Tervetuloa juhlavuoden kesäleirille Eerikkilään *
* Kevään kerhoaktivointi-kampanja *
* Toimisto tiedottaa *
* Silent key * 
* Hamit.fi – radioamatöörien pikaviestinkanava *
* OH3AC:n webinaari RF-häiriöistä ja niiden torjumisesta ensi maanantaina 12.4. *
* OHFF-virtuaalitapaaminen ensi tiistaina 13.4. * 
* Kilpailu-uutisia *
* Seuraava bulletiini *

* Kansainvälinen radioamatööripäivä ensi viikolla 18.4.  *
Sunnuntaina 18.4. vietetään Kansainvälistä radioamatööripäivää. Tänä vuonna emme voi järjestää tapahtumia, mutta kokoonnumme sankoin joukoin bandille. Kokoonnutaan siis kahdeksallekympille ruotsinkielisen bulletiinin jälkeen alkaen noin kello 15.15 Suomen aikaa. Kansainvälinen radioamatööripäivä on hyvä tilaisuus kerätä pisteitä liiton 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi julkaistuihin awardeihin, joita ovat SRAL 100 -työskentelytodiste ja SRAL 100 vuotta -juhlatodiste.

* Awardityöskentelyviikonloppu 17.-18.4.*
SRAL100-juhlavuositoimikunta järjestää ensi viikonloppuna, 17.4.-18.4., awardityöskentelyviikonlopun. Olemalla silloin äänessä annat mahdollisuuden sekä itsellesi että muille kerätä vaadittavat 100 asemaa sekä SRAL100 -todistetta että SRAL100 On The Air -todistetta varten. Katso säännöt SRAL 100-sivustolta ja viimeisimmästä RA-lehdestä. Koska awardit on tarkoitettu myös ulkomaalaisille amatööreille, toivomme aktiivista workkimista myös kansainvälisillä bandeilla ja kaikilla modeilla.
Sinulla on tempauksen aikana mahdollisuus kerätä erikoiskutsuja awardeja varten. Ainakin seuraavat asemat ovat mukana: OH100SRAL, OH2A, OG2B, OH6SRAL ja OI3AX. Asemat workkivat useilla bandeilla ja modeilla mutta fonella niitä kannattaa metsästää varsinkin bulletiinin jälkeen taajuusalueella 3680-3700 kHz.
Juhlavuositoimikunta toivottaa antoisaa työskentelyviikonloppua ja Kansainvälistä radioamatööripäivää!

* SRAL100-tiedotukset *
ITE-näyttely siirtyy toukokuulle
Liiton 100-vuotisjuhlavuoden ITE-näyttely pidetään Tekniikan museossa, Helsingissä. Näyttelyn avaamista on jouduttu siirtämään koronatilanteen vuoksi. Näillä näkymin näyttely avattaisiin toukokuun loppupuolella. Näyttelyssä esitellään radioamatöörien itse rakentamia laitteita sadan vuoden ajalta. Lisäksi suunnitelmissa on järjestää näyttelyn yhteydessä esitelmäiltoja.
Juhlavuoden valokuvanäyttelyt löytyvät osoitteesta sral100kuvat.sral.fi. Ne esittelevät teknologian kehitystä ja radioamatööritoimintaa eri vuosikymmeniltä. Tervetuloa tutustumaan!
Liiton erikoiskutsu OH100SRAL on kerhojen ja yksittäisten jäsenten käytössä koko juhlavuoden 2021 ajan. Lue tarkemmat ohjeet SRAL100 -sivustolta. 

* Hallituksen kyselytunti huomenna 10.4. *
Hallituksen kyselytunti pidetään huomenna HF:llä taajuudella 3685 kHz klo 14.00 sekä FinDMR-verkossa klo 14.30, puheryhmä 244, klo 14.30. Tervetuloa! Styrelsens nästa frågetimme hålls på HF på frekvensen 3685 kHz i morgon kl. 14.00. I FinDMR-nätet hålls frågetimmen kl. 14.30 i talgrupp 244. Välkommen med!

* Tervetuloa juhlavuoden kesäleirille Eerikkilään *

Riihimäen Kolmosten, OH3AD:n, järjestämä juhlavuoden kesäleiri pidetään 15.-18.7. Eerikkilän Sport & Outdoor Resortissa Tammelassa. Kesäleirin ohjelma tulee sisältämään perinteisen ohjelman lisäksi mm. näyttelyn ”Hamilaitteet kautta aikojen”, Liiton kevätkokouksen sekä juhlavan OT-kutsutapaamisen, joka on tarkoitettu kaikille 50 vuotta liiton jäsenenä olleille. Lisätietoja leiristä löytyy liiton nettisivuilta. Majoitusta voi varata Eerikkilän sivustolta löytyvällä ilmoittautumis- ja varauslomakkeella.

Tervetuloa viihtymään hamikansan pariin!

* Kevään kerhoaktivointi-kampanja *
Onko teidän kerhonne kiinnostunut osallistumaan kerhoaktivointi-kampanjaan, jossa esitellään kerhoja eri puolilta Suomea Liiton 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi?
Huhti-toukokuun ajan Liiton sosiaalisen median kanavissa (Instagram, Facebook, YouTube) ja nettisivuilla tullaan esittelemään kerhojen toimintaa. Postaukset tulevat kuvaamaan jokaisen kerhon toimintaa heidän valitsemallaan tavallaan. Postaukset voivat siis sisältää kuvia, videon ja/tai tekstiä.  Mahdollista on myös kirjoittaa lyhyitä juttuja kerhon toiminnasta liiton nettisivuille ja Radioamatööri-lehteen.
Jos osallistuminen kiinnostaa, ota yhteyttä Liiton toimistolle osoitteeseen vilma ät sral.fi. Apua on saatavilla postausten suunnitteluun ja toteuttamiseen.

* Toimisto tiedottaa *
Liiton toimisto on edelleen avoinna vierailijoille vain erikseen sovittaessa. Jos Sinulla on asiaa toimistolle, otathan yhteyttä sähköpostilla toimisto ät sral.fi tai puhelimitse 09 562 5973.

* Silent key *
Toimiston tietoon on tullut radioamatööriveljemme Oiva Viitasen, OH3MY, poismeno. Kunnioitamme Oivan muistoa hetken hiljaisuudella.

* Hamit.fi – radioamatöörien pikaviestinkanava *
Tervetuloa keskustelemaan radioamatööriharrastuksesta! Hamit.fi on uudenlainen keskusteluympäristö, jota ei ole sidottu tiettyyn sovellukseen vaan sinne pääse Matrixin, Telegrammin, WhatsAppin ja IRC:n välityksellä. Kanava ei ole sidottu mihinkään tiettyyn kerhoon tai paikkakuntaan, vaan on tarkoitettu kaikkeen suomenkieliseen keskusteluun radioamatööritoiminnasta, Tervetuloa, vanhat ja uudet! Lisätietoja ja liittymisohjeet löytyvät osoitteesta hamit.fi.

* OH3AC:n webinaari RF-häiriöistä ja niiden torjumisesta ensi maanantaina 12.4. *
Naapuri asensi talonsa katolle aurinkopaneelit ja HF-bandillesi tuli 59+ kohina. Naapurisi mielestä kaikki on kunnossa, kun laitteissa on CE-merkki. Toinen naapurisi osoittaa joulumieltä LED-lampuilla ja niiden häiriöiden vuoksi et kuule ketään perjantain 160 m OH-tapaamisessa?
Kuulostaako tutulta? Muiden laitteiden aiheuttamat RF-häiriöt kasvavat vuosi vuodelta. Olemmeko voimattomia tämän edessä? Mitä voimme tehdä? Onko etäasema korvessa ainoa vaihtoehto? Suomessa Viestintävirasto tutkii lähettimistä ja vastaanottimista aiheutuvat häiriöt, mutta kaikkien muiden häiriöiden selvittämisestä vastaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto TUKES.
Lahden Radioamatöörikerhon, OH3AC:n, seitsemäs webinaari aiheenaan ”RF-häiriöt ja niiden torjuminen” pidetään ensi maanantaina 12.4. klo 18:00. Kuultavana on TUKESin johtava asiantuntija, laitteiden EMC-yhteensopivuudesta ja markkinavalvonnasta vastaava Hanna Mustonen. Tule kysymään mieltäsi askarruttavat asiat suoraan ”hevosen suusta!”
Linkin webinaariin ja osallistumisohjeet löydät Lahden Radioamatöörikerhon kotisivulta. Tervetuloa!

* OHFF-virtuaalitapaaminen ensi tiistaina 13.4. *
Ensi viikon tiistaina 13.4. järjestetään OHFF-virtuaalitapaaminen. Tapaamisessa keskustellaan WW Flora & Fauna-toiminnan aloittamisesta ja siitä, mitä WWFF-aktivointiin tarvitaan, kuten antenneista, rigeistä ja akuista. WWFF on kansainvälinen awardiohjelma, joka kannustaa radioamatöörejä pitämään yhteyksiä kansallis- ja luonnonpuistoista sekä luonnonsuojelualueilta. Tervetuloa mukaan! Lisätietoja osallistumisesta löydät OHFF-virtuaalitapaamisen facebook-tapahtumasta.

* Kilpailu-uutisia *
Tänä viikonloppuna kilpaillaan JIDX CW Contest ja OK/OM DX Contest, SSB.
Ensi tiistaina kilpaillaan NAC 432 MHz ja torstaina NAC 70 MHz.
Ensi viikonloppuna kilpaillaan Holyland DX Contest, ES Open HF Championship ja CQMM DX, YU DX.

* Seuraava bulletiini *
Seuraava bulletiini luetaan viikon kuluttua lauantaina 17.4. kello 15.00 Suomen aikaa kelien mukaan taajuuksilla 3685 ja 7070 kHz. Bulletiini luetaan Kauniaisista.

Toimittaja/ Bulletiininikkari: Ronja Iso-Heiko.

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media