Suomen Radioamatööriliiton toimiston tiedote 16/2021, 8.5.2021

Tämä bulletiini luetaan lauantaina 8.5. klo 15.00 Suomen aikaa kelien mukaan taajuuksilla 3685 ja 7070 kHz. Bulletiini luetaan Jyväskylästä tunnuksella OH6K.

SISÄLTÖ
* Kutsu kesäleirillä järjestettävään OT-tapaamiseen *
* Kevätkokous 2021 *
* Juhlavuoden kesäleiri Eerikkilässä *
* SRAL100-toimikunta tiedottaa *
* Webinaari FT-8:n perusteista 18.5. *
* YOTA Contest 22.5. *
* Ilmoita tietosi OH-luetteloon *
* Kysely jäseneduista *
* Toimisto tiedottaa *
* Kilpailu-uutisia *
* K.S. Sainion Muistokilpailu 2021 ensi viikonloppuna *
* OH-SM-maaottelu 2021 ensi viikonloppuna *
* Seuraava bulletiini *

* Kutsu kesäleirillä järjestettävään OT-tapaamiseen * 

SRAL kutsuu kesäleirin OT-tapaamiseen kaikki, jotka ovat olleet vähintään 50 vuotta liiton jäsenenä. Tapaaminen järjestetään kesäleirin yhteydessä torstaina 15.7. kello 14. Tilaisuus pidetään Eerikkilän Sport & Outdoor Resortin monitoimihallissa. OT-tapaaminen on osa SRAL 100 -juhlavuoden ohjelmaa.
Kyseessä on vapaamuotoinen tilaisuus, jossa on etusijalla vapaa seurustelu ja nokkakusoilu. Ohjelmasta kerrotaan tarkemmin seuraavassa Radioamatööri-lehdessä.
Tilaisuus on maksuton. Pelkästään OT-tapaamiseen osallistuvilta ei peritä myöskään leirimaksua.
Ilmoittautumiset OT-tapaamiseen pyydetään 31.5. mennessä. Ilmoittautua voi osoitteessa www.sral.fi/kesaleirin-ot-tapaaminen tai ottamalla yhteyttä liiton toimistoon. Kerro ilmoittautumisen yhteydessä erikoisruokavaliosi ja mainitse, jos mukanasi on avustaja.
Lämpimästi tervetuloa!

* Kevätkokous 2021 *
Liiton kesäleirillä 18.7.2021 pidettävän kevätkokouksen materiaaleista on nyt julkaistu tilinpäätösasiakirjat, toiminnantarkastuskertomus ja toimintakertomus vuodelta 2020. Asiakirjat löytyvät liiton nettisivuilta osoitteesta: www.sral.fi/kevatkokous-2021.
Kevätkokouksessa jaetaan tunnustuspalkintoja. Esitykset palkittavista pyydetään toimitettavan hallitukselle 18.5. mennessä. Lisätietoja liiton nettisivuilla.
Jäsenten esitykset kevätkokoukselle pyydetään samoin toimitettavan 18.5. mennessä. Lisätiedot liiton nettisivuilta.

* Juhlavuoden kesäleiri Eerikkilässä *
Riihimäen Kolmosten, OH3AD:n, järjestämä juhlavuoden kesäleiri pidetään 15.-18.7. Eerikkilän Sport & Outdoor Resortissa Tammelassa. Lisätietoja leiristä sekä leirin alustava ohjelma löytyy ensi viikolla ilmestyvästä Radioamatööri-lehdestä sekä liiton nettisivuilta. Majoitusta voi varata Eerikkilän sivustolta löytyvällä ilmoittautumis- ja varauslomakkeella.
Tervetuloa viihtymään hamikansan pariin!

*  SRAL100-toimikunta tiedottaa *
SRAL100 -työskentelytodisteen sääntöjä muutettu
Liiton juhlavuositoimikunta on päättänyt muuttaa SRAL100 -työskentelytodisteen sääntöjä jäsenistön esittämien toivomusten perusteella. Nyt riittää, että hakija lähettää todistemanagerille lokilomakkeen sadasta pidetystä yhteydestä suomalaisten asemien kanssa. Yhteyksien ei tarvitse olla kuitattuja eikä myöskään vaadita kahden radioamatöörin allekirjoitusta yhteyksien tarkastuksesta.
Muutetut säännöt ja tulostettava lokilomake löytyvät SRAL 100 -sivustolta klikkaamalla otsikkoa ”SRAL 100 -työskentelytodiste”.

ITE-näyttelylle on annettu nimi
Liiton 100-vuotisjuhlavuoden ITE-näyttelylle on annettu nimeksi ”Kipinästä se alkoi – 100 vuotta suomalaista radioamatöörirakentelua”. Näyttelyn nimeen johtaneet ehdotukset teki Timo Kiiski, OH1TH. Kiitos kaikille nimiehdotuksia lähettäneille.
Tekniikan museossa, Helsingissä, pidettävässä näyttelyssä esitellään radioamatöörien itse rakentamia laitteita sadan vuoden ajalta. Lisäksi suunnitelmissa on järjestää näyttelyn yhteydessä esitelmäiltoja.
Bulletiineissa ja muissa liiton tiedotuskanavissa kerrotaan toukokuun aikana lisätietoja näyttelystä ja näyttelyn tarkemmasta ajankohdasta. Pysy kuulolla.

QSL-korttinäyttely avataan 20.5.
Torstaina 20.5. avataan liiton 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi QSL-korttinäyttely. Näyttely avautuu juhlavuoden valokuvanäyttelyiden kanssa samalle sivulle osoitteeseen https://sral100kuvat.sral.fi/. Esillä on muun muassa liiton leiri- ja tapahtumakortteja sekä muita SRAL-erikoiskortteja. Näyttelyn avajaispäivänä vietetään kansainvälistä esteettömyys- ja saavutettavuuspäivää.

Tuo laitteesi kesäleirin hamilaitenäyttelyyn
Kesäleirillä järjestetään lauantaina 17.7. laitenäyttely. Näyttelyn nimi on ”Hamilaitteet kautta aikojen”. Näyttelyn johtoajatuksena on antaa mielenkiintoinen ja monipuolinen katsaus nykyajan radioamatööreille eri aikakausina käytetyistä radioamatöörilaitteista. Sadan vuoden aikana tekniikan taso on edennyt valtavin loikkauksin.
Kaikilla on nyt mahdollisuus tehdä näyttelystä mielenkiintoinen. Mukaan pääsee tuomalla laitteet lauantaina näyttelypaikalle, monitoimihalliin. Laitteet saavat olla radioamatöörien käyttämiä moninaisia laitteita: lähettimiä, vastaanottimia, mittalaitteita, muita apu- ja oheislaitteita sekä vaikkapa pöydälle mahtuvia antenneja.
Rajoituksitta näyttelyyn käyvät ITE-laitteet, rakennussarjoista kootut laitteet ja valmiina kaupasta ostetut laitteet. Nyt kissojen ja koirien kanssa tutkimaan kaapit, nurkat, kellarit ja ullakot, olisiko siellä näyttelyyn tuotavaa.
Näyttely on osa liiton 100-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Laitteita esille tuoneet saavat muistoksi osallistumisdiplomin.

* Webinaari FT-8:n perusteista 18.5. *
Olet varmaan huomannut, että moni on kehunut logiensa täyttyneen monilla uusilla mailla. Jopa sellaisilla keleillä, jolloin ei uskoisi pääsevän juuri naapuripitäjää pidemmälle! Ehkä olet myös ihmetellyt, miten spektrinäytössä puhetaajuuksilla on välillä hiljaisempaa samalla kun digipuoli hohkaa valkoisena. Mihin kaikki ovat menneet ja mitä siellä tapahtuu? Kysymyksessä on suorastaan villitys, jonka tuo fysiikan Nobelin palkinnon saanut tiedemies ja keksijä Joe Taylor, K1JT, sai aikaan. Onhan FT-8 jälleen osoitus siitä, miten radioamatöörit ovat edelleen edelläkävijöitä teknologisissa innovaatioissa.
Liiton markkinointitiimi järjestää 18.5. klo 18.00 webinaarin teemalla FT-8:n perusteet.  Webinaarissa kerrotaan, kuinka tässä radioamatööriharrastuksen osa-alueessa pääsee parhaiten alkuun.
Reino Talarmo, OH3MA, kertoo mm.

  • WSJT-X sovelluksen ja protokollan perusteista
  • toimintaperiaatteista
  • WSJT-sovelluksen eri versioista
  • mitä tarvitaan ja miten pääsee alkuun
  • ohjelman ja rigin asetuksista
  • sekä muista seikoista, jotka on hyvä tietää ja huomioida paremman onnistumisen ja kokemuksen takaamiseksi

Webinaari on suunnattu varsinkin heille, jotka eivät ole FT-8:a vielä kokeilleet, tai joiden kokeilut ovat jääneet jostain syystä muutamaan kertaan. Myös he, jotka ovat jo enemmän sinut FT-8:n kanssa, löytänevät webinaarista uutta ja mielenkiintoista.
Webinaari järjestetään ZOOM-videokonferenssipalvelussa. Webinaariin voi ilmoittautua liiton nettisivuilla.

Tervetuloa mukaan!
* YOTA Contest 22.5. *
Liiton Nuorisotiimi kutsuu kaikki nuoret sekä vanhat osallistumaan uudenlaiseen, erityisesti nuorille suunniteltuun kontestiin. Kontestin esimmäinen osa järjestetään lauantaina 22.5.
IARU Region 1-nuorisotyöryhmä järjestää yhteistyössä Unkarin Radioamatööriliiton (MRASZ) kanssa ”YOTA Contest” -kontestin. Kontestin pituus on rajattu 12 tuntiin, joten myös kokemattomammat kontesterit mahtuvat hyvin mukaan. Kontestin tavoitteena on innostaa nuoria osallistumaan kontesteihin. Kontestissa on yhteensä 8 eri luokkaa, joista osa on suunnattu erityisesti nuorille, alle 26-vuotiaille operaattoreille. Nuorista operaattoreista saakin kontestissa ylimääräisiä pisteitä. Kontestissa kertoimina toimivat eri operaattoreiden iät, eivätkä esimerkiksi kerätyt maat tai ITU-alueet. Kyseessä on siis todella nuorien ympärille rakennettu uudenlainen kontesti! Lisätietoja liiton nettisivujen nuoriso-osiosta.

* Ilmoita tietosi OH-luetteloon *
Vuoden 2021 OH-luettelo julkaistaan jälleen ensi kesänä. OH-luettelossa on tiedot vain niistä Liiton jäsenistä, jotka ovat antaneet julkaisuun erikseen luvan vuoden 2018 toukokuun jälkeen. Kirjassa kerrotaan jäsenen nimi, kutsut, postiosoite ja tieto omakutsupalvelusta.

Jos haluat sallia tai kieltää tietojesi julkaisun OH-luettelokirjaan tai netti-OH-luetteloon, ilmoita asiasta täyttämällä oheinen nettilomake liiton verkkosivuilla. Jos olet jo antanut suostumuksen tietojesi julkaisuun vuonna 2020, 2019 tai 2018, lupaa ei tarvitse uusia.

Linkki lomakkeeseen

Jos olet epävarma luvan tilanteesta, voit aina soittaa tai lähettää sähköpostia liiton toimistoon niin tarkistetaan asia.

Helluntaihin, 23.5.2021, mennessä ilmoitetut päivitykset huomioidaan seuraavassa OH-luettelossa.

* Kysely liiton jäseneduista*
Liitto kutsuu jäsenensä sekä muut kiinnostuneet vastaamaan jäsenetuihin liittyvään kyselyyn. Kyselyllä kartoitetaan mielipiteitä Liiton nykyisistä jäseneduista ja tarkoituksena on kehittää toimintaa palautteen pohjalta. Kyselyyn vastataan anonyymisti. Mahdolliset kysymykset jäsenkyselyyn liittyen toimisto ät sral.fi osoitteeseen. Suuri kiitos jo nyt kaikille osallistuneille arvokkaista vastauksistanne!

Jäsenkysely jäseneduista

* Toimisto tiedottaa *

Liiton toimiston puhelinpalvelu on toukokuusta alkaen käytössä ti-to klo 12-16 ja pe klo 10-14. Liiton toimisto on edelleen avoinna vierailijoille vain sovittaessa. Soitathan tai mailaat siis etukäteen, jos olet tulossa vierailulle.
Toimisto on suljettu helatorstain jälkeisenä perjantaina 14.4. Ensi lauantain bulletiiniin tulevat tiedotteet pyydetään toimitettavan viimeistään 12.4.
* Kerhot tiedottavat *
OH3AA:n vuosikokous 24.5.
Hämeenlinnan Radioamatöörit ry:n, OH3AA, vuosikokous pidetään maanantaina 24.5. klo 18:00 kerhotalolla osoitteessa Hakapellontie 95, 13430 Hämeenlinna. Kokous järjestetään ulkotiloissa, jotta voimme pitää riittävät turvavälit. Tervetuloa, toivottaa OH3AA:n johtokunta.

* Kilpailu-uutisia *
Tänä viikonloppuna kilpaillaan CQ-M International DX Contest ja Volta WW RTTY Contest.
Ensi tiistaina kilpaillaan NAC 432 MHz ja NAC 50 MHz.
Ensi viikonloppuna kilpaillaan K.S.Sainion muistokilpailu, OH-SM-maaottelu CW ja SSB sekä His Majesty King of Spain Contest CW.

* K.S. Sainion Muistokilpailu 2021 ensi viikonloppuna *
Vuoden 2021 K.S. Sainion muistokilpailu pidetään seuraavana sunnuntaina 16.5. ja sen järjestää OH2T. Kisa on osa SRAL:n järjestämää HF-kilpailujen SM-sarjaa. Ohjeet löytyvät liiton nettisivuilta.

*  OH-SM-maaottelu 2021 ensi viikonloppuna *
OH-SM-maaottelu pidetään ensi viikonloppuna, lauantaina CW-osio ja sunnuntaina fone.  Lisätiedot liiton nettisivuilta. Tervetuloa mukaan kilpailuihin!

* Seuraava bulletiini *
Seuraava bulletiini luetaan viikon kuluttua lauantaina 15.5. kello 15.00 Suomen aikaa kelien mukaan taajuuksilla 3685 ja 7070 kHz. Bulletiini luetaan Turusta tunnuksella OH1T.

Toimittaja/ Bulletiininikkari: Ronja Iso-Heiko.

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media