OHDXF ry – DX-toiminnan tukemista jo parin vuosikymmenen ajan 

Julkaistu Radioamatööri-lehdessä 3/2022.

OHDXF ry eli ”OH DX Foundation” perustettiin vuonna 2000 SRAL:n kesäleirillä Lahden Messilässä. Yhdistyksen tarkoituksena on sen sääntöjen mukaan edistää ja kehittää radioamatöörien yhteydenpitoa kaukaisiin asemiin eli DX-toimintaa ja erityisesti tukea tätä varten järjestettäviä tapahtumia ja retkikuntia. Suomalaisten operaattoreiden tekemiä DX-peditioita pyritään tukemaan vahvasti mahdollisuuksin mukaan.

Yhdistykseen kuuluu 150 jäsentä, joista peräti 87 radioamatööriä on maksanut ainiaisjäsenmaksun. Tämä on todella kunnioitettavaa toimintamme tulemista. Puheenjohtajana toimii Timo, OH5KW. Hallituksen jäsenet ovat Veijo, OH6KN; Kari, OH5TS; Pekka, OH2TA; Pertti, OG2M; Henri, OH3JR; Harri, OH4BW; ja varajäsenet Pasi, OH2PT; ja Anne, OH2YL. Anne toimii yhdistyksen sihteerinä Yhdistyksen nettisivut ja DX-taulukot löytyvät osoitteesta www.ohdxf.fi

Tuki voi olla taloudellista tai laitelainausta tarpeen ja tilanteen mukaan. Opastus ja tiedon jako kuuluvat läheisesti toiminnan kulmakiviin. Lisäksi DXCC-korttien tarkastus, DX-taulukoiden ylläpito ja Daily DX/Weekly DX-bulletiinien välitys kuuluvat toimintaan.

Erilaisten tapahtumien järjestäminen kuuluu yhdistyksen toimenkuvaan, kuten kerran vuodessa järjestettävä DX/Contest-tapahtuma. Sen tarkoituksena on tuoda harrasteen viimeiset tuulet jäsenistön tietoon. Valitettavasti viime vuosina pandemia on estänyt tapahtumien järjestämisen. Mutta meillä on kuitenkin hyviä uutisia! SRAL:n kesäleirillä tulevana kesänä järjestetään mahdollisuus kuunnella peruuntuneen huhtikuisen DX/Contest -tapahtuman esityksiä. 

OHDXF toimii yhteistyössä SRAL:n kanssa kehittäen näin suomalaista radioamatööritoimintaa.

Tarvitsetko taloudellista tai kalustoavustusta?

OHDXF antaa avustuksia sekä kotimaisille, että ulkomaalaisille DX-peditioille. Karkeana ehtona on, että kyseinen DXCC-maa yleisesti puuttuu suomalaisilta DX-operaattoreilta. Avustus voi olla taloudellista tai kalustoapua. Lisäksi yhdistys opastaa mielellään käytännön järjestelyissä. Hakemukset ja kysymykset koskien avustuksia voi osoittaa suoraan niiden koordinaattorille Pertille, OG2M, og2m@nullkolumbus.fi

Kun olet lähdössä maailmalle rigin kanssa DXCC-maahan, joka enemmän tai vähemmän puuttuu suomalaisilta, sinulla on mahdollisuus pyytää taloudellista avustusta matkaasi varten. Vapaamuotoisesti laaditusta hakemuksesta tulisi käydä ilmi seuraavat asiat; matkan kohde, operointitunnus, QRV-aika, kalusto, työkentelymodet- ja bandit, kusotavoite, sekä mahdollisen avustuksen suuruus ja perustelut tälle. Muista lähettää hakemuksesi ajoissa, jotta toiminta-aikaa jää myös meille.

Lainakalusto

Yhdistys lainaa mielellään kalustoa jäsentensä peditioille. Lainattavaa kalusto hallinnoi Pekka, OH2TA, oh2ta@nullsral.fi, mutta anomukset kaluston lainasta, tulee osoittaa Pertille, OG2M, og2m@nullkolumbus.fi.

Lainattavissa oleva kalusto:

– SPE Expert 1.3K-FA lineaarinen

– Spider Beam 20M,15M,10M

– Spider Beam 17M,12M

– Band-Pass filtterit 160M,80M,40M,30M,20M,17M,15M,12M,10M

– 1/4 aallon stubit 160M,80M,40M,30M,20M,17M,15M,12M,10M

– LDG AT-1000antenninvirityslaite

– Kenwood TS480SAT Transceiver (100W) + virtalähde

– 12M Spider pole

– Comtek PVS-2 controller kahdelle 80M vertikaalille + vaiheistuskaapelit + keinokuorma

Yhdistykselle hankittu SPE Epert 1.3K-FA on automaattilinukoiden huippua. Monilla peditioilla ja kilpailuissa testattu, kevyt (10kg) ja luotettava, 1KW out. Pidä mielessäsi tämä vaihtoehto, kun suunnittelet tulevaa peditiota. 

Daily DX-bulletiini

OHDXF on perinteisesti tarjonnut jäsenilleen mahdollisuuden tilata huokealla alennuksella lähes päivittäin ilmestyvän Daily DX-bulletiinin. Jos olet tästä mahdollisuudesta kiinnostunut, voit ottaa yhteyttä Kariin, OH5TS, oh5ts@nullsral.fi

DXCC-korttien tarkastus Suomessa

Pertti, OG2M; toimii ARRL:n valtuuttamana DXCC-korttien tarkastajana Suomessa. Lisätietoja suoraan häneltä og2m@nullkolumbus.fi

Täytä osoitteessa http://www.arrl.org/online-dxcc-application oleva hakemus. Tulosta se paperille ja laita samaan kirjekuoreen QSL-korttisi ja toimita se Pertille.

Koska tarkastajan pitää postittaa tarkastamansa hakemus ARRL:lle ja sen lisäksi palauttaa QSL-korttisi sinulle takaisin, syntyy kustannuksia. Nämä postikustannukset tulisi sinun huomioida etukäteen ja korvata ne Pertille. Parhaiten tämä onnistuu, kun laitat hakemuksesi mukana kaksi kirjekuorta. Ensimmäisen kuoren tulisi olla SASE kuori, johon olet kirjoittanut valmiiksi oman osoitteesi ja jossa on postimerkit valmiina. Tällä kirjekuorella saat korttisi takaisin. Toinen kirjekuori pitäisi olla blanko, mutta mukana pitää olla ylimääräisiä postimerkkejä. Tämä on tärkeä asia, sillä juuri tällä kuorella Pertti lähettää hyväksytyn hakemuksen ARRL:lle. 

Pertti siis palauttaa sinulle QSL-korttisi ja ilmoittaa ARRL:lle uusista pinnoistasi. Nämä tiedot näkyvät viiveellä ARRL:n DXCC-sivuilla.

Jos olet epäarma, miten toimia, ota yhteyttä etukäteen tarkastajaan osoitteella og2m@nullkolumbus.fi ohjeistuksen saamiseksi.

VOACAP ja LoTW

Tarjoamme myös VOACAP- ja LoTW-tietoutta suomalaisille harrastajille. Kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa Jarin, OH6BG; ja hänen tiiminsä kanssa kehittämään ja tarjoamaan VOACAP keliennustuspalveluun. Tämä on oiva apu varsinkin, jos yrittää workkia kaukaisia kohteita. Tutustumalla linkkien sisältöön parannat omia mahdollisuuksia saada upeita kusoja vähemmällä vaivalla. Jos olet itse peditiolla, tätä kautta voit suunnitella workkimisrytmisi kotimaan avausta suosivaksi. Linkin kyseiseen palveluun löydät yhdistyksemme nettisivuilta klikkaamalla yläpalkista VOACAP-kohdan.

Haluatko päivittää workkimisesi kansainväliseen LoTW -järjestelmään? Suora yhteys ohjelma LoTW Quick Startiin löytyy sivujemme kautta. LoTW on nyt nykyaikaa ja ketterä nopea tapa korvata perinteisten QSL-korttien lähettäminen. Kannatta käydä tutustumassa.

DX-taulukot

OHDXF:n tarjoamat DX-taulukot löytyvät suoraan yhdistyksen omalta nettisivuilta osoitteesta www.ohdxf.fi Oletko jo muistanut käydä päivittämässä omat bandipinnasi taulukoihin? Ellet ole vielä päivittänyt niitä omalta osaltasi, niin tervetuloa mukaan päivittämään. Näitä on aina hauska seurata ja verrata harrastekavereiden saavutuksiin. Tämän lisäksi taulukot tulevat ilmestymään Radiomatööri -lehdessä säännöllisesti perinteiseen tapaan, vähän pitemmän tauon jälkeen.   

Mukaan DX-taulukoihin pääsee rekisteröitymällä OHDXF.FI -webbsivun kautta. Sen jälkeen voit syöttää omat lukemasi manuaalisti tai updoadaamalla omat yhteytesi tietokantaan. Digikusojen kohdalla tämä on vaatimus. Bandi/mode -taulukkoon sekä OH-maraton taulukkoon riittää kiinteiden lukemien syöttäminen käsin. Lue taulukoiden säännöt; niissä kerrotaan mihin tarvitaan kuitatut yhteydet. 

Jos tarvitset apua taulukoihin liittyen, esimerkiksi salasanan nollausta, ota yhteyttä suoraan Timoon, OH5KW; oh5kw@nullsral.fi tai Harriin, OH4BW; oh4bw@nullnic.fi. Voimme päivittää myös esimerkiksi divisioonien tietoja, jos siihen on tarvetta. 

Kuinka pääsen jäseneksi?

OHDXF:n jäsenyyttä voi hakea kotisivujen kautta kohdasta “ota yhteyttä”: kerro nimesi ja kutsusi, anna puhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi, sekä kirjoita palaute kohtaan ”haluan jäeneksi”. OHDXF:n hallitus käsittelee jäsenyytesi ja ottaa sinuun yhteyttä. Kun saat jäsenmaksulomakkeen, sinulla on mahdollisuus valita vuosittain perittävä 15 €:n jäsenmaksu tai ainaisjäsenmaksu, jonka suuruus on 150 €. Olet lämpimästi tervetullut mukaan toimintaamme.

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media