Yota Contest – Ensimmäinen kontestikokemus

Monelle radioamatöörille kontestit ovat tärkeä osa harrastusta, eikä nuoriso ole poikkeus. Onhan nuorisolle järjestetty aikoinaan myös kontestioperointiin liittyvä leiri: nimittäin 2019 Keuruulla järjestetyn POLAR-leirin teemana oli kontestioperointi. Tällöin nuorisoporukalla ensin yhdessä rakennettiin tyhjästä kolmen operointipaikan asema, josta operoitiin viikonlopun aikana Scandinavian Activity Contestin, eli tutummin SAC:n SSB-osiota. Toki tätä ennen Niko OH5CZ kertoi osallistujille erilaisista kontesteista ja kontestioperoinnin saloista.

Kolmen vuoden aikana asiat ovat kuitenkin muuttuneet. Vuonna 2021 nimittäin järjestettiin ensimmäistä kertaa YOTA Contest, joka on erityisesti nuoret huomioiva kontesti. Kilpailussa kertoimina nimittäin toimivat nuorisoasemat. Kontestin pituus on vain 12 tuntia, joten sitä jaksaa operoida myös vähemmän operointipenkissä istunut radioamatööri. 

Tämän innoittamana keräsimme nuorisoa workkimaan YOTA Contestia OH5C-asemalle Korialle. Tarkoituksenamme oli antaa erityisesti uusille radioamatööreille mukava ja rento ensimmäinen kokemus kilpailuista. Kontestia operoimme OG2Y-kutsulla, mikä on Suomen nuorison vapaasti varattavissa oleva kutsu. Kilpailuun osallistuimme Multi operator – Single transmitter luokassa. Lopulta OG2Y-tiimi koostui viidestä jäsenestä, jotka olivat: Joni OH2CED, Juuso OH2CFZ, Sergey OH2UWU, Otava OH3OT sekä Niko OH5CZ. Tiimistä kolme oli kontestien suhteen ensikertalaisia. Heille viikonlopusta olisi siis varmasti tulossa mielenkiintoinen aloitus kilpailu-uralle!

Itse kilpailu alkoi vasta lauantaiaamusta kello 11. Osa tiimistä kuitenkin saapui paikalle jo perjantaina valmistelemaan ja koeponnistamaan asemaa. Aseman isännän, Juha OH5CW:n avulla asema olikin pian valmis kontestia varten. Perjantai-ilta menikin lopulta uusiin tuttavuuksiin tutustuessa, jonka lisäksi asemalta tuli pidettyä yhteyksiä niin puheella kuin sähkötykselläkin.

Asema on valmiina kontestia varten! Kuva: Niko OH5CZ

Lauantaina viimeistenkin saapuessa paikalla aamuvarhain, oli maittavan aamupalan jälkeen aika aloittaa kontesti! Koska osa paikallaolleista ei ollut ennen kontestia workkinut, aloitimme ensin kerroinasemien etsimisellä. Näin saimme kaikille hyvän pohjan siihen, mitä kontestioperoiminen on. Uudet tiimiläiset oppivatkin nopeasti, ja kohta yksi kontestin ensikertalaisista, Sergey OH2UWU pyöritti pile-uppia mallikkaasti! 

Sergey kertoikin contestin jälkeen, että ennen kisaa hän oli pitänyt vain muutamia yhteyksiä. Contestin jälkeen hän kertoi ymmärtäneensä kontestiyhteyksien luonteen ja sen salat. Myös muut ensikertalaiset, Juuso OH2CFZ ja Joni OH2CED kertoivat, että viikonlopun aikana oppi huomattavasti kontestiworkkimisesta, ja kaiken lisäksi oli jännittävää saada ensimmäistä kertaa yhteyksiä kaukaisempiin maihin. 

Pile-up, eli “Run”-aseman lisäksi kontesin säännöt mahdollisti sen, että käytössämme oli toinen asema kertoimien metsästämistä varten. Tämä asema vaihteli lähes kaikilla auki olevilla bandeilla 40m ja 10m välillä, jotta kaikki mahdolliset kertoimet saataisiin lokiin. Pääasema oli päiväsaikaan lähestulkoon koko ajan 20m taajuusalueella. Kontestissa vastaan tuli asemia sekä Euroopasta, Aasiasta että Amerikoista, varsin onnistunut kokonaisuus siis! 

Joni OH2CED (vasemmalla), Juuso OH2CFZ ja Sergey OH2UWU operoivat YOTA kontestia. Kuva: Otava OH3OT

Koska operoimassa pystyi olemaan kaksi operaattoria kerralla, oli muilla aikaa sivussa myös muulle yhdessäololle. Päivän aikana tilattiinkin pitsat lähipitseriasta. Kesän ensimmäisinä päivinä terassilla kelpasi istua. Samalla pohdittiin kesäleirin yhteismajoituksia ja kannustettiin Suomi voittoon jääkiekkopelissä. 

Kontestin lopussa yhteyksiä oli syntynyt 573 kappaletta. Viime YOTA-kilpailuiden tuloksiin verrattuna sillä tuskin voitetaan, mutta tällä kertaa voitto ei ollut tärkein. Tärkeintä oli sen sijaan se, että uudet nuoret saavat ensimmäisen maistiaisen kontestioperoinnista. Ainakin kilpailijoilta kuultujen mielipiteiden perusteella tähän myös päästiin, ja siltä operointi kuulostikin! Yhteyksistä pääosa pidettiin SSB:llä, mutta myös CW-QSO:ja lokista löytyy, olihan tiimissämme kaksi sähkötyksen jalon taidon osaavaa.

Kontestin jälkeen illalla oli mahdollisuus purkaa kontestikokemusta paljun ja saunan ääressä. Juhan toimiessa grillimaisterina myös ruokahuolto toimi, eikä kukaan jäänyt päivän uurastuksen jälkeen nälkäiseksi! Seuraavana päivänä olikin jo lähdön aika. Pienien siivoiluiden jälkeen osallistujat lähtivät kukin omaan suuntaansa yhtä kokemusta rikkaampana. 

Kontestin jälkeen osallistujat kertoivat poikkeuksetta, että tapahtumasta jäi “hyvä fiilis”. Rento kontesti oli selkeästi hyvä tapa aloittaa kilpailuharrastus, niin ensi kerralla voi lähteä jo pitempään kontestiin, ja tähdätä voittoon asti. Parasta kontestiviikonlopussa oli osallistujien mukaan nimenoman kontestin workkiminen, sekä tietysti sen sivussa oleva rento yhteisolo. Ja mitä tärkeintä, kaikki kertoivat tulevansa mielellään uudestaan workkimaan kontestia!

Kirjoittaja: Otava OH3OT
Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media