Suomen Radioamatööriliiton toimiston tiedote 17/2023, 6.5.2023

Tämä bulletiini luetaan lauantaina 6. toukokuuta 2023 kello 15 Suomen aikaa kelien mukaan taajuuksilla 3685 kHz ja 7070 kHz. Bulletiini luetaan Lapualta tunnuksella OH6SRAL.

AIHEET

Kutsu Liiton kevätkokoukseen 20.5. 

Liiton hallitus kokoontuu 16.5.

PäijätHami: Ohjelmallinen iltajuhla. Matkailuautot. Kauppakatu.

Silent key

Radioamatööritutkintojen maksujen korotus

SRAL:n Padasjoen etäaseman uusi kutsumerkki on OH3N

Polyteknikkojen Radiokerho ry järjestää radioamatöörikurssin toukokuussa

Kilpailu- ja DX-uutisia

Kutsu Liiton kevätkokoukseen 20.5. 

Kevätkokous kutsutaan koolle lauantaina 20.5. kello 12:00. Kokoukseen järjestetään etäosallistumis- ja etä-äänestysmahdollisuus. Kokouspaikka on VALO Hotel & Work Helsingin Ruskeasuolla osoitteessa Mannerheimintie 109. Ilmoittautuminen kokouspaikalla alkaa tuntia ennen kokousta kello 11:00.

Kevätkokoukseen voi osallistua kokouspaikalla tai etäyhteydellä. Jos osallistut etäyhteyden avulla, sinun tulee ilmoittautua kokoukseen 12.5. mennessä

Kevätkokouskutsu, kokousmateriaalit ja ilmoittautumislinkki löytyvät Liiton nettisivuilta

  1. esitys Liiton sääntöjen ja vaalijärjestyksen muuttamiseksi yhden vuosikokouksen järjestelmään siirtymiseksi,
  2. jäsenmaksun korotus 74 e sekä jäsenmaksuun tuleva pdf-lehtialennus 5 e painetusta lehdestä luopuville alkaen 1.1.2024 ja
  3. OT-alennuksen myöntäminen 25% jäsenmaksusta OT-alennukseen oikeutetuille uusille hakijoille alkaen 1.6.2023.

Lisäksi käsitellään määräaikaan mennessä saadut, vähintään 10 jäsenen kannattamat esitykset, joita ovat

  1. esitys hallituksen jäsen Jari Jussilan OH2BU erottamiseksi Liiton hallituksesta.

Kokouksessa myönnetään tunnustuspalkintoja ansioituneille Liiton jäsenille.

Kerhojen edustajien ja valtuutettujen tulee esittää allekirjoitettu valtakirja ilmoittautumisen yhteydessä. Kokouksessa on äänioikeus niillä Liiton jäsenillä, jotka ovat maksaneet vuoden 2023 jäsenmaksun kokonaisuudessaan.

Liiton hallitus kokoontuu 16.5

Liiton hallitus kokoontuu 16.5., ja pöytäkirja 4/2023 on luettavissa jäsensivustoilla

Seuraavat hallituksen kyselytunnit järjestetään lauantaipäivinä 10.6. ja 12.8. klo 14:00 taajuudella 3685 kHz. Jos taajuudella 3685 kHz on kyselytunnin alkaessa liikennettä, kyselytunti voidaan siirtää lähellä olevalle taajuudelle 3680-3695 kHz.

Hallitukselle voi jatkossa lähettää netissä lomakkeella kysymyksiä ja palautetta, joihin hallitus pyrkii vastaamaan kyselytunneilla. Lomake on Liiton nettisivuilla

PäijätHami: Ohjelmallinen iltajuhla. Matkailuautot. Kauppakatu.

Kaikki suomalaiset radioamatöörit ja radiosta kiinnostuneet perheineen ja ystävineen kutsutaan PäijätHami-kesäleirille 12.-16.7.2023 Vierumäelle!

Ohjelmallinen iltajuhla perjantaina 14.7.

PäijätHami-kesäleirin ohjelmallinen, juonnettu iltajuhla alkaa perjantaina 14.7. klo 20:00. Illallinen alkaa SRAL:n, IARU:n ja järjestävien kaupungien lyhyillä tervehdyksillä ja jatkuu juhlaesitelmällä Crozet’n FT8WW DX-peditiosta viime talvena. Loppu-illan viihteestä vastaa taikuri Al Dante alias Heikki Kulju, OH6ZS. Illalliskortin hinta on 35 € ja illalliselle voi varata paikan ennakkoilmoittautumisen kautta tai mahdollisesti vielä paikan päällä. 

Tarkistuksia matkailuajoneuvojen ja telttojen hintoihin

Vierumäki on tullut hienosti vastaan matkailuautojen ja telttojen maksuissa. Kartat ja uudet, huokeat hinnat löydät kesäleirisivulta. Sivulle pääsee myös sivulla www.oh3ac.fi olevien kesäleirilogojen kautta.

Ennakkoilmoittautuminen tulossa

Ennakkoilmoittautumien leirille avataan toukokuun lopulla. Ilmoittautuminen ei toki ole pakollista, mutta auttaa ennen kaikkea ilmoittautujaa itseään nopeuttamaan vastaanottoprosessia sekä saamaan painetun leiripassin itselleen ja seurueelleen. Linkki tulee löytymään sekä SRAL:n että leirin kotisivuilta. Ja – huom – kaikkien leirille ilmoittautuneiden kesken arvotaan laatuluokan HF-transceiveri.

Kauppakadulla vilskettä

Country Clubin aulasta lähtevälle Kauppakadulle on ilmoittautunut jo kaikki merkittävät suomalaiset radiolaite- ja komponenttikauppiaat. Kauppakadun päästä löytyy myös kirppu- ja rompetori sekä keskistetty paikka peräkärrymyynnille.

Leirin avajaiset ja OT-tapaaminen torstaina 13.7.

Tapahtuman avajaiset pidetään puolilta päivin torstaina 13.7. Avajaisten jälkeen kaikki ne, joilla on ollut radioamatöörilupa yli 50 vuotta, kokoontuvat OT-tapaamiseen. Myös tapaamisessa on erikoisohjelma.

Leirin ohjelma kesäkuun Radioamatööri-lehdessä

Leirin neljän päivän yksityiskohtaisempi mutta ei toki vielä lopullinen ohjelma julkistetaan kesäkuun puolivälissä ilmestyvässä Radioamatööri-lehdessä. Viime sunnuntaina ilmestyneessä SRAL:n Uutiskirjeessä on pilkistetty jo leirin ohjelmaa teemakohtaisesti. Uutiskirjeen voit käydä tilaamassa SRAL:n sivuilta.

Tervetuloa PäijätHami-kesäleirille ke-su 12.-16.7.2023 Vierumäelle!

Silent key

Tietoomme on tullut radioamatöörikollegamme Pauli Lammelan OH1MS  poismeno. Kunnioitamme Paulin muistoa hetken hiljaisuudella. 

Radioamatööritutkintojen maksujen korotus

Radioamatööritutkintomaksuihin tulee korotus. Tutkintomaksu on 1.7.2023 lähtien 26 €/moduli ja Liitto tukee tutkintopäivänä alle 18-vuotiaita kokelaita 50% alennuksella tutkintomaksuihin. 

Radioamatööritoiminnan täysimittainen harrastaminen vaatii pätevyystutkinnon suorittamisen. Pätevyystutkintojen suorituksia valvoo ja pätevyystodistukset myöntää Viestintävirasto. Lisätietoa kouluttautumisesta löydät Liiton nettisivuilta

SRAL:n Padasjoen etäaseman uusi kutsumerkki on OH3N

Padasjoen etäaseman uusi radioamatöörikutsumerkki on OH3N. Uutta kutsumerkkiä voi alkaa käyttää välittömästi. Muistathan päivittää uuden kutsumerkin myös digimoodiohjelmiin, kuten WSJT-X ja JTDX.

Kutsumerkki vaihdettiin, jotta SRAL:n ”pääkutsumerkiksi” mielletty OH2A voidaan ottaa muuhun erityiskäyttöön. Lisäksi uuden kutsumerkin piirinumero 3 vastaa aseman sijaintia Hämeessä.

Muutoksessa vaihtui myös aseman nettiosoite. Muutoksesta on lähetetty sähköpostitiedote kaikille etäaseman käyttäjille.

Mikä on etäasema ja miten sitä käytetään?Haluaisitko pitää radioamatööriyhteyksiä, mutta sinulla ei ole radioamatööriasemaa? Suomen Radioamatööriliiton jäsenenä saat käyttöösi nettiselaimen kautta etäkäytettävän asemalaitteiston. Lue tarkemmat tiedot etäaseman käytöstä Etäasemat-sivulta.

Polyteknikkojen Radiokerho ry järjestää radioamatöörikurssin toukokuussa

Haluaisitko päästä tutustumaan elektroniikkaan ja radiotekniikkaan? Tekisikö mieli tutustua toisella puolella maapalloa asuviin ihmisiin suoran puheyhteyden välityksellä ilman verkkoa tai osallistua kisoihin, joissa on tavoitteena saada yhteyksiä puheella, morsettamalla tai digitaalisilla lähetelajeilla mahdollisimman moneen asemaan? Vai harrastaisitko mieluummin erilaisia teknisiä kokeiluja esimerkiksi ohjelmistoradioiden tai langattoman datansiirron kanssa?

Kaikki edellä mainittu on tulee mahdolliseksi suorittamalla radioamatööritutkinto. Polyteknikkojen Radiokerho järjestää tutkinnon suorittamiseen valmistavan radioamatöörikurssin 2.5. alkaen tiistai- ja torstai-iltaisin klo 18-21 TUAS-talon AS3-luentosalissa osoitteessa Maarintie 8. Kurssi kestää neljä viikkoa ja sen päätteeksi järjestetään tentti. Kurssin esitiedoiksi riittävät oikein hyvin esimerkiksi lukion sähköfysiikan opinnot. Uudet tulokkaat taustaan katsomatta ovat tervetulleita!Kurssi on Polyteknikkojen Radiokerhon jäsenille maksuton. AYY:n jäsenille kurssin maksaa 10 € ja muille 20 €. Kurssin lopuksi halutessaan suoritettavasta radioamatööritutkinnosta Viestintävirasto veloittaa yhteensä 115.45 € (tenttitilaisuus 53,56 €, pätevyystodistus 43,75 € sekä asemaluvasta 18,14 € suuruinen vuosimaksu). Ilmoittautumalla kurssille ei vielä sitoudu suorittamaan kurssin lopuksi radioamatööritutkintoa vaan tutkinnon suorittamisesta voi päättää myöhemmin. Kurssille ilmoittautuminen ja lisätietoa kurssista löytyy kerhon nettisivuilta

Kilpailu- ja DX-uutisia

Ensi keskiviikkona 10.5. on vuorossa FT8 SM-sarjan kolmas osakilpailu. Kilpailu on tunnin mittainen välillä 18.00 – 19.00 Suomen aikaa. Kilpailun säännöt ja lisätietoja sekä aiempien osakilpailujen tulokset löydät liiton sivuilta. Viikonlopun tärkein kansainvälinen HF-kilpailu on Italian radioamatööriliiton järjestämä ARI International DX Contest, jossa kilpailumodeina ovat CW, SSB ja RTTY.

DX-asemista DX0NE Spratlyn saarelta workkii vielä muutaman päivän ajan. V63WJR on viipynyt Micronesian saarella odotettua pidempään ja on satunnaisesti kuultavissa myös Suomesta käsin. Italialainen laskuvarjojääkäri Giorgio, IU5HWS, operoi Nigeristä käsin tunnuksella 5UA99WS SSBllä ja FT8lla ainakin toukokuun loppuun asti.

. . . _ . _

Seuraava bulletiini luetaan lauantaina 13. toukokuuta 2023 kello 15 Suomen aikaa kelien mukaan taajuuksilla 3685 kHz ja 7070 kHz. Bulletiini luetaan Jyväskylästä tunnuksella OH6K.

Bulletiinin kokosi Laura Rosten

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media