Liiton sral.fi-päätteiset omakutsusähköpostit lakkautetaan 2.3.2024 – lue toimenpiteet jäsenille

Tämä artikkeli on kopio aiemmasta 1.11.2023 julkaistusta artikkelista, jotta saamme näkyvyyttä tiedotteelle.

HUOM! SRAL:n jäsenille: Tarkista käytätkö omakutsusähköpostiosoitetta ja seuraa alla olevia ohjeita osoitteen käytön lopettamiseksi, jotta voit välttyä sähköpostiviestien katoamisilta.

Liiton omakutsupalvelussa on esiintynyt viimeisten parin vuoden ajan vakavia ongelmia. Lukuisia tärkeitä sähköposteja on kadonnut, mikä on aiheuttanut toistuvia luotettavuusongelmia viestinnässä. Ongelmien juurisyy on maailmanlaajuinen sähköpostipalvelun tuottajien kehittämä luottamusjärjestelmä, joka tulkitsee omakutsupalvelun kaltaisten, pienten toimijoiden sähköpostit usein roskapostiksi ja estää niiden välittämisen eteenpäin.

Verkkosivutoimikunnan asiantuntijat ovat etsineet erilaisia ratkaisuja ongelmiin, mutta sellaista ei ole pitkien ja kattavien selvitystenkään jälkeen löytynyt. Tämän vuoksi Liiton hallitus on verkkosivutoimikunnan esityksestä päättänyt ajaa alas nykyisen omakutsupalvelun.

Verkkosivutoimikunta lakkauttaa SRAL:n omakutsusähköpostiosoitteet lauantaina 2.3.2024, minkä jälkeen omakutsuosoitteisiin lähetettyjä sähköpostiviestejä ei enää välitetä eteenpäin.

Omakutsusähköpostiosoite on kutsumerkki@nullsral.fi-muotoinen sähköpostiosoite, joka edelleenlähettää sähköpostia henkilökohtaiseen sähköpostiosoitteeseen.

Lakkauttamisen vuoksi SRAL ei enää luo uusia omakutsuosoitteita vaan päivittää ainoastaan olemassaolevia.

Toimenpiteet SRAL:n jäsenille

Omakutsusähköpostiosoite on käytössä lukuisilla SRAL:n jäsenillä sekä henkilöiden välisessä viestinnässä että erilaisten nettipalvelujen kirjautumisessa ja yhteystietoina. Seuraa alla olevia ohjeita, jotta voit välttyä sähköpostiviestien katoamiselta ja ongelmilta nettipalvelujen käytössä, kun omakutsusähköpostipalvelu lakkautetaan.

Jos käytät kutsumerkki@nullsral.fi-muotoista omakutsusähköpostiosoitetta:

  • Poista sral.fi-sähköpostiosoite kaikista palveluista, joihin olet sen ilmoittanut ja vaihda tilalle henkilökohtainen sähköpostiosoitteesi.
  • Ilmoita tämä henkilökohtainen sähköpostiosoitteesi henkilöille, jotka ovat käyttäneet omakutsusähköpostiosoitetta lähettääkseen sähköpostia sinulle.
  • Muista päivittää sähköpostiosoite myös mahdollisilla nettisivuilla, joita ylläpidät.

Jos et ole varma onko sinulla omakutsusähköposti käytössä, voit kokeilla hakea sähköpostilaatikoistasi viestejä, joiden kohdeosoitteena on omakutsusähköpostiosoitteesi, esim. oh1aaa@nullsral.fi, jossa oh1aaa tulee korvata omalla kutsumerkilläsi. Jos tällaiseen osoitteeseen lähetettyjä viestejä löytyy, niin sinulla on käytössä omakutsusähköpostiosoite.

Jos et käytä SRAL:n omakutsusähköpostia, sinun ei tarvitse tehdä mitään.

Lakkauttamisen tekniset taustasyyt

Omakutsusähköpostipalvelu lakkauttamisen taustalla ovat yleisesti Internetissä sähköpostin välittämisessä tapahtuneet tekniset muutokset, joiden vuoksi suuret sähköpostipalvelujen tarjoajat (kuten vaikkapa Google ja monet tietoliikenneoperaattorit) eivät lähtökohtaisesti luota uusiin ja pieniin sähköpostin lähettäjätahoihin.

Sähköpostien välityksessä on käytössä maailmanlaajuisesti tietynlainen maine- ja luottamusjärjestelmä, jotta suuremmat toimijat voivat edes kohtuullisesti hallita roskapostin määrää. Pienemmät toimijat, kuten SRAL omakutsupalvelimellaan, tulkitaan tässä järjestelmässä helposti massapostittajiksi tai roskapostin lähettäjiksi. Tämän vuoksi edelleenlähetetyt viestit joutuvat usein estetyiksi eivätkä ne siksi saavu perille kohdesähköpostiosoitteisiin.

Sähköpostin edelleenlähetys on ongelmallista myös siksi, että SRAL:n omakutsuosoitteisiin lähetetään väistämättä paljon roskapostia. Tällöin jää SRAL:n omakutsupalvelun vastuulle suodattaa roskaposti mahdollisimman tarkasti ettei sitä välitettäisi eteenpäin. Kohdeosoitteiden sähköpostipalvelut huomaavat herkästi roskapostin ja lopputuloksena on vielä nopeammin tapahtuva väliaikainen tai pysyvä esto sähköpostin edelleenlähetykselle. Haasteena roskapostin suodatuksessa on saatavilla olevien palvelujen tekninen taso: roskapostien suodatus ei ole usein teknisesti kovinkaan edistynyttä ja sähköpostin virheluokittelua tapahtuu kumpaankin suuntaan. Siksi palvelu ei välillä tunnista roskapostia ja joskus viesti tunnistetaan virheellisesti roskapostiksi.

Miksi lakkauttaminen tehdään nyt?

Aiemmin, yli 5-10 vuotta sitten, tilanne sähköpostin välityksessä on ollut erilainen ja pienen edelleenlähetyspalvelun kannalta helpommin hallittavissa. Siksi omakutsusähköposti on toiminut ennen huomattavasti luotettavammin. Lisäksi edelleenlähetettävän sähköpostin määrä sekä omakutsusähköpostiosoitteiden määrä on tasaisesti kasvanut melko suureksi, joten jo pelkkä edelleenlähetetyn sähköpostin määrä — useita tuhansia sähköposteja päivässä — on joskus riittävä aiheuttamaan estoja sähköpostien kohdeosoitteiden palveluissa.

Lisäksi SRAL:n verkkosivutoimikunnalle on aiheutunut runsaasti selvitystyötä omakutsupalvelun ongelmien vuoksi. Verkkosivutoimikunta toteaakin, ettei toimikunnalla ole kapasiteettia ylläpitää omakutsupalvelua SRAL:n mittakaavassa.

Verkkosivutoimikunta toteaa myös, ettei toimikunta halua ylläpitää epäluotettavasti toimivaa sähköpostipalvelua siitä SRAL:n jäsenille koituvien haittojen vuoksi.

Voisiko omakutsupalvelun ulkoistaa?

Verkkosivutoimikunta on selvittänyt useamman sähköpostin edelleenlähetyspalvelun toimintaa mahdollisena korvaajana nykyisen palvelun tilalle.

Sopivaa korvaavaa palvelua ei ole löytynyt vaadituilla reunaehdoilla, joihin liittyvät mm. omakutsuosoitteiden määrä, välitettävien viestien määrä, riittävä tietoturva ja tietosuoja sekä budjetti.

1.11.2023
SRAL verkkosivutoimikunta
verkkosivut@nullsral.fi

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media