SRAL 100 -erikoisbulletiini 2.1.2021

Suomen Radioamatööriliiton 100-vuotisjuhlavuoden erikoisbulletiini luetaan 2.1.2021 taajuudella 3685 kHz.

SRAL 100 -erikoisbulletiini 2.1.2021
Nettiversio

Tervetuloa kuuntelemaan SRAL 100-vuotisjuhlatoimikunnan erikoisbulletiinia. Ensimmäiseksi haluan toivottaa hyvää liiton juhlavuotta kaikille kuuntelijoille. Kyseessä on jäsenten oma juhla, onhan päivänsankari oma liittomme.

Esitellään tässä kohtaa SRAL 100-vuotisjuhlatoimikunta.
Toimikunnan puheenjohtaja on Memma, OH1EG.
Muut toimikunnan jäsenet ovat:
Jan, OH1NDA
Era, OH2CV
Lasse, OH3HZB
Heikki, OH2BGX
Anita, OH5FN
sihteeri ja bulletiininikkari Annika, OH2HSJ.

Tänä vuonna järjestetään joka kuukausi jokin liiton 100-vuotisjuhlavuoteen liittyvä tapahtuma tai aktiviteetti. Tässä bulletiinissa kerromme jo käynnissä olevista tai pian alkavista kevään tapahtumista, mutta myös muutama kesän ja syksyn tapahtuma mainitaan. Loppuvuoden tapahtumista kerromme lisää kevään ja kesän aikana, kun järjestelyiden yksityiskohdat täsmentyvät. Kaikissa tapahtumajärjestelyissä huomioidaan luonnollisesti koronatilanne.

SISÄLTÖ
* Juhlakutsu OH100SRAL *
* SRAL 100 -työskentelytodiste *
* Varaslähtö juhlavuoteen otettiin jo joulukuussa *
* Liiton 100-vuotishistoria julkaistaan pian *
* Kolme historiallista valokuvanäyttelyä aukeaa helmikuussa verkossa *
* ITE-näyttely Tekniikan museolla 11.3.–31.5. *
* Kansainvälinen radioamatööripäivä 18.4. *
* Nostetaan lippu salkoon 15.9. *
* Muita tapahtumia *
* Tietoa juhlavuoden tapahtumista löytyy SRAL 100 -sivustolta *

* Juhlakutsu OH100SRAL *
Juhlakutsu tuli ääneen heti vuoden vaihduttua. Kerhot voivat varata workkimisvuoroja OH100SRAL-kutsulla. Vuorot varataan ottamalla yhteyttä aseman valvoja Jan Jylhään, OH1NDA. Janin sähköpostiosoite on (Janin kutsu)@sral.fi.
Kutsun voi saada käyttöön määräajaksi eli korkeintaan viideksi päiväksi kerrallaan. Kerholla tulee olla vastuuhenkilö, joka jakaa käyttöaikoja kerhon jäsenille ja huolehtii siitä, että jokaisen käyttäjän loki lähetetään ADIF-muotoisena tiedostona kutsun valvojalle heti vuoron päätyttyä.
Varauskalenteri löytyy liiton verkkosivuilta. Vapaita vuoroja on vielä reilusti. Lisätietoja kutsun käytöstä saa verkkosivujen lisäksi joulukuussa ilmestyneestä Radioamatööri-lehdestä. Tervetuloa workkimaan.

* SRAL 100 -työskentelytodiste *
Liitto on julkaissut juhlavuoden kunniaksi SRAL 100 -työskentelytodisteen. Awardia varten on tänä vuonna pidettävä yhteys vähintään sadan eri OH-amatöörin kanssa, jotka ovat Suomen Radioamatööriliiton jäseniä. Yhteydestä OH100SRAL-aseman kanssa saa lisämaininnan. Myös kuuntelija-amatöörit voivat anoa awardia.
Liiton jäsen antaa tunnuksen ”SRAL” raportin yhteydessä. Tunnuksen lähettämistä ei vaadita digimodeilla, joilla sen lähettäminen on hankalaa, esimerkiksi FT8. Vasta-aseman on tällöin selvitettävä, että aseman haltija on liiton jäsen.
Kaikki radioamatööreille sallitut bandit ja modet kelpaavat pois lukien toistinkusot. Awardin säännöt löytyvät liiton verkkosivuilta ja joulukuussa ilmestyneestä Radioamatööri-lehdestä.

* Varaslähtö juhlavuoteen otettiin jo joulukuussa *
Jo ennen joulua liiton toimistolle saapuivat vuoden 2021 seinäkalenterit, sitten emalimukit. Iltanuotiolla liiton jäsenen tunnistaakin siitä, että hän juo emalimukista, jossa on SRAL 100 -logo. Vasenkätisillä logo on tietysti mukin päinvastaisella puolella. Lisätietoja saa liiton toimistosta.

* Liiton 100-vuotishistoria julkaistaan pian *
Suomen Radioamatööriliiton 100-vuotishistoria julkaistaan 20.1. Tietokirjailija Jonna Pulkkisen kirjoittama kirja ei ole pelkästään oman liitomme tarina, vaan se on lisäksi kertomus suomalaisten radioharrastajien vaiheista aina 1900-luvun alusta tähän päivään. Lisätietoja kirjasta saa liiton verkkosivuilta sekä joulukuussa ilmestyneestä Radioamatööri-lehdestä.

* Kolme historiallista valokuvanäyttelyä aukeaa helmikuussa verkossa *
Kalervo ”Kille” Korjus, OH2CX ja Ritva Korjus, OH2CJ, ovat koonneet liiton arkistosta kolme valokuvanäyttelyä. Ne aukeavat verkossa maailman radiopäivänä 13.2. Verkkonäyttelyiden rinnalle suunniteltu toimiston valokuvanäyttely puolestaan siirtyy myöhäisempään ajankohtaan.
Verkkonäyttelyt ovat katsottavissa vuoden loppuun saakka. Näyttelyitä voi katsoa matkapuhelimella, mutta paremmin kuvat pääsevät oikeuksiinsa tietokoneen tai tabletin näytöltä. Näyttelyt löytyvät 13.2. alkaen liiton verkkosivuilta.
Näyttelyt esittelevät radioamatööritoimintaa eri vuosikymmeniltä ja siinä samalla myös teknologian kehitystä. Yksi näyttelyistä on keskittynyt itse rakennettuihin radiolaitteisiin.
Toivomme, että verkkomuodossa järjestetyt näyttelyt tarjoavat iloa laajasti jäsenkunnalle kautta maan ja toivotamme antoisia hetkiä historiallisten valokuvien parissa!

* ITE-näyttely Tekniikan museolla 11.3.–31.5. *
On aika kaivaa komerot ja kaapit kerholla ja kotona. Nyt etsitään laitteita Tekniikan museon ITE-näyttelyyn. Mukaan käyvät niin uudet kuin vanhatkin itse rakennetut laitteet. Tarkoituksena on tarjota historiallinen läpileikkaus radioamatöörien rakenteluharrastuksen kehittymisestä läpi vuosien. Laitteiden toimivuutta, täydellisyyttä ja ehjyyttä ei vaadita. Laitteet suojataan siten, että näyttelyvieraat eivät pääse niitä käsittelemään.
Kun kyseessä on kerran sadassa vuodessa toteutettava juhlanäyttely, on toki aivan kunnia-asia osallistua. Jos haluat laitteesi tai laitteita näyttelyyn, ota pikaisesti yhteyttä Heikkiin, OH2BGX, osoitteella (Heikin kutsu)@sral.fi. Heikiltä saat myös ohjeet laitteiden näyttelyyn toimittamisesta.
Mitä enemmän laitteesta on tietoa, sitä kiinnostavampi se on. Laitteen tekijä, milloin tehty, miten ja milloin on käytetty, ketkä ovat käyttäneet. Millaisia muistoja näihin laitteisiin liittyy. Laitteen tarinat elävöittävät näyttelyä. Jos laitteesta on julkaistu netissä kuvia tai videoita, ovat ne myös mielenkiintoisia.
Näyttelyn yhteydessä on auditoriotilassa kolmena torstaina radioamatööritoimintaan liittyviä kansantajuisia esitelmiä ja keskusteluita. Tarkemmat päivät ja esitelmien aiheet ilmoitetaan lähempänä.

* Kansainvälinen radioamatööripäivä 18.4. *
Kansainvälisenä radioamatööripäivänä 18.4. kerhot aktivoituvat juhlavuoden kunniaksi ja esittäytyvät suurelle yleisölle. Kyseessä on kunnallisvaalipäivä, jolloin on väkeä liikkeellä. Radioamatööriaseman tai kerhon esittelypisteen voi viedä esimerkiksi torille tai tien varrelle, ei kuitenkaan äänestyspaikalle. Paikkakuntalaisia voi myös kutsua kerholle kahville ja tutustumaan toimintaan. Liiton markkinointitiimi suunnittelee vielä tarkemmin 18.4. ohjelmaa.

* Nostetaan lippu salkoon 15.9. *
Syyskuussa liputetaan 100-vuotiaan Suomen Radioamatööriliiton kunniaksi. Voit omalta osaltasi huolehtia siitä, että liputus toteutuu esimerkiksi kerholla, kotona, taloyhtiössä, oppilaitoksessa tai työpaikalla. Kannattaa merkitä päivä jo kalenteriin ja ottaa asia puheeksi omassa yhteisössä.

* Muita tapahtumia *

Juhlaohjelmaa kesäleirillä
Liiton kesäleirin järjestää Riihimäen Kolmoset ry, OH3AD, jolle liiton hallitus on myöntänyt leirin järjestelyoikeudet. SRAL 100-vuotisjuhlatoimikunta suunnittelee kesäleirille juhlavuoden ohjelmaa. Kaikista muista leirijärjestelyistä vastaa OH3AD.
SRAL 100-vuotisjuhlatoimikunta on alustavasti suunnitellut leirille ainakin old timer -tapaamista yli 50 vuotta liiton jäsenenä olleille sekä juhladinneriä. Tarkemmin ohjelmasta kerrotaan lähempänä leiriä.

OF-prefiksi
OF-prefiksi on tulossa syksyllä suomalaisten radioamatöörien käyttöön. Tarkemmista yksityiskohdista kerrotaan lähempänä.

Joulupukkioperaatio
Juhlavuoden joulukuun tapahtuma on ”Operaatio Santa Radio”, OF9X. Joulupukki tonttuineen tulee ääneen usealla bandilla ja modella.

* Tietoa juhlavuoden tapahtumista löytyy SRAL 100 -sivustolta *
Liiton verkkosivujen alla on SRAL 100 -sivusto, jonne kootaan tiedot kaikista vuoden tapahtumista. Sivustolle pääsee klikkaamalla SRAL 100 -logoa liiton verkkosivujen etusivulla. Suora osoite on https://www.sral.fi/sral100/.

Toimittaja/ Bulletiininikkari: Annika Salmenlinna, OH2HSJ.

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media