Suomen Radioamatööriliiton toimiston tiedote 03/2021, 23.1.2021

Tämä bulletiini luetaan lauantaina 23.1. klo 15.00 Suomen aikaa kelien mukaan taajuuksilla 3685 ja 7070 kHz. Bulletiini luetaan Jyväskylästä tunnuksella OH6K.

SISÄLTÖ
* Määräystyöryhmä tiedottaa: 23 cm bandin käyttöoikeuksista *
* Jäsenten esitykset kevätkokoukselle *
* Jäseniltä pyydetään esityksiä tunnustuspalkintojen saajiksi *
* Liiton 100-vuotishistoria julkaistiin tällä viikolla *
* Tule mukaan aktivoimaan juhlavuosikutsua OH100SRAL *
* Toimisto tiedottaa *
* Silent key *
* Perusluokan radioamatööritutkinto etäopetuksena Tampereelta *
* DX-uutisia *
* Daytonin Hamvention 2021 peruttu *
* NRAU-Baltic-kilpailun 2021 alustavat tulokset *
* Kilpailu-uutisia *
* Seuraava bulletiini *

* Määräystyöryhmä tiedottaa: 23 cm bandin käyttöoikeuksista *
Liikenne- ja viestintävirasto Traficom antaa radioamatöörien käyttää edelleen erityisluvalla 1240-1300 MHz taajuusaluetta. Lupa annetaan tapauskohtaisesti ja määräajaksi. Traficom on perustellut päätöstään poistaa kyseessä oleva taajuusalue radiotaajuusmääräyksestä Galileo-järjestelmän käyttööntulolla. SRAL antoi reilu vuosi sitten taajuusalueen säilyttämistä puoltavan lausunnon, ja neuvotteli käytön jatkumisen ehdot erityisluvalla. Työ taajuusalueen säilyttämiseksi jatkuu kansainvälisillä foorumeilla, ja SRAL tukee IARU:n tavoitteita tässä asiassa.
Riippumatta edellä mainitusta, SRAL esitti taajuusalueen 220-225 MHz allokointia kotimaan radioamatööreille. Traficom oli pyytänyt esityksiä Suomessa TV-toiminnalta vapautuvan ylemmän VHF-kaistan käytöstä.
Lisätietoja liiton nettisivuilta sekä SRAL:n määräystyöryhmän puheenjohtajalta Marko OH8WM. Omakutsu toimii.

* Jäsenten esitykset kevätkokoukselle *
Jäsenten kevätkokoukselle tekemät kirjalliset esitykset pyydetään toimitettavan Liiton hallitukselle perusteluineen ja allekirjoituksineen viimeistään 17.2.2021 mennessä tai 2 kk ennen kevätkokousta. Esityksen on oltava vähintään kymmenen jäsenen allekirjoittama. Esitykset lähetetään osoitteeseen SRAL ry, hallitus, Kaupinmäenpolku 9, 00440 HELSINKI.

* Jäseniltä pyydetään esityksiä tunnustuspalkintojen saajiksi *
Esityksiä tunnustuspalkintojen saajiksi pyydetään toimitettavan Liiton hallitukselle 7.3. mennessä. Esitykseksi riittää lyhyt perustelu henkilön ansioista. Palkintoehdotukset lähetetään osoitteeseen toimisto ät sral piste fi tai vaihtoehtoisesti postin välityksellä.
Lisätietoja tunnustuspalkinnoista liiton verkkosivuilta.

* Liiton 100-vuotishistoria julkaistiin tällä viikolla *
Suomen Radioamatööriliiton 100-vuotishistoria julkaistiin tällä viikolla. Lisätietoja kirjasta saa liiton verkkosivuilta sekä Radioamatööri-lehdestä.

*  Tule mukaan aktivoimaan juhlavuosikutsua OH100SRAL *
Liiton erikoiskutsu OH100SRAL on käytössä koko juhlavuoden 2021 ajan.Liiton jäsenet voivat varata kutsun käyttöönsä vaikkapa päiväksi. Pääset kokeilemaan pile-upia CW:llä, SSB:llä tai digimodeilla. Lue tarkemmat ohjeet SRAL100 -sivustolta, josta voit myös nähdä varauskalenterin.

* Toimisto tiedottaa *
Vuoden 2021 jäsenmaksulaskut lähetetään helmikuun alkupuolella. Ne saapuvat joko postilla tai e-laskuna, jos on tehnyt e-laskutilauksen. Liitto suosittelee jäsenistölle e-laskutuksen käyttöönottoa. Lisätietoja omasta pankista tai liiton toimistolta.

*  Silent key *
Toimiston tietoon on tullut radioamatööriveljemme Esko Lyytisen, OH2AYP, poismeno. Kunnioitamme Eskon poismenoa hetken hiljaisuudella.

* Perusluokan radioamatööritutkinto etäopetuksena Tampereelta *
Tampereen Radioamatöörit ry järjestää perusluokan radioamatööritutkintoon tähtäävän kurssin neljänä viikonloppuna 20.2. alkaen. Kurssi pidetään etäopetuksena ja mahdollisesti osittain OH3NE:n kerhotiloissa. Pätevyystutkinto järjestetään Tampereella, mutta ulkopaikkakuntalaiset voivat sopia tutkinnon järjestämisestä paikallisen tutkijan kanssa. Kurssin hinta on 15 €. Ilmoittautumiset kurssille 12.2. mennessä taloudenhoitajalle, talous ät oh3ne piste fi.

* DX-uutisia *
* Suomalaiset voittivat ”Vuoden DX-tapahtuma”-palkinnon Japanista *
Nikon, OH2GEK, ja Martin, OH2BH, VP2VB-retki Brittiläisille Neitsytsaarille Karibialle palkittiin Japanin JIDXM-organisaation toimesta yhtenä merkittävimpänä DX-retkenä vuonna 2020. VP2VB-tunnus kuului englantilaiselle Danny Weilille, joka oli 1950-luvulla ensimmäinen DX-sarjamatkaaja. Samalla tunnuksella palkittu retki oli äänessä alkuperäisen jalanjäljillä nyt 60 vuotta myöhemmin. Kaikki OH-kortit on lähetetty SRAL:n QSL-toimiston kautta. Retkestä lisää VP2VB:n QRZ.com-sivulla.

* Radio Arcalan, OH8X, uusi polarkelimajakka testikäytössä *
Radio Arcalan, OH8X, ylläpitämä Euroopan pohjoisin RBN-kelimajakka on kytketty Reverse Beacon Net (RBN)-verkkoon.  RBN-verkolla voi tutkia radiokelejä eri puolille maailmaa eri keliolosuhteissa ja myos mittailla oman asemansa signaalin voimakkuutta. RBN-verkko kuuntelee ja kaappaa CQ-kutsujien tunnuksia havaitsemiltaan taajuuksilta. RBN löytyy osoitteesta www.reversebeacon.net ja spotit löytyvät mm. alasvetovalikosta DXspots/bandi.

* Rotuma, 3D2AG/P *
Fijilainen Antoine, 3D2AG, palasi tällä viikolla kahden viikon pituiselta Rotuma-retkeltään. Myös OH-maasta saatiin Antoineen paljon yhteyksiä, jopa 80 metrin FT8:lla pitkää tietä. Yhteydet on Clublokissa, mutta sieltä puuttuu vielä osa CW-yhteyksiä. Lue lisää: www.dx-world.net/3d2ag-p-rotuma/.

* Daytonin Hamvention 2021 peruttu *
Maailman isoin radioamatööritapahtuma, toukokuinen Daytonin Hamvention, perutaan nyt toista vuotta peräkkäin koronapandemiasta johtuen. Tarkoituksena on kuitenkin pitää ko. viikonlopun aikana on-air Hamvention QSO -juhla.

* NRAU-Baltic-kilpailun 2021 alustavat tulokset *
Latvia oli ykkönen ja Liettua kakkonen äärimmäisen tiukassa 10.1. pidetyssä NRAU-Baltic-maaottelussa. Tuloksissa oli eroa vain muutama piste, alle 0.01  prosenttia. Kolmanneksi kiilasi Viro, jättäen Suomen armottomasti pois mitaleilta. Peränpitäjinä toimivat muut Skandinavian maat. Suomesta oli asemia mukana noin 50  ja pisimmän korren CW:lla ja SSB:lla veti OH1F/OH1TM (isoteho) ja OH8L/OH8LQ  (pikkuteho) . Vastaavasti yhteistuloksessa, CW/SSB, OH1F oli osallistujamaiden top listalla sijalla 8.
Kilpailun järjesti Latvian Radioamatööriliitto, LRAL. Virallisia tuloksia odotetaan lähiviikkoina.

* Kilpailu-uutisia *
Tänä viikonloppuna kilpaillaan BARG RTTY Sprint.
Ensi viikolla kilpaillaan tiistaina NAC 2,3 GHz + up.
Ensi viikonloppuna kilpaillaan CQ 160 m CW, REF CW ja UBA DX SSB.

* Seuraava bulletiini *
Seuraava bulletiini luetaan viikon kuluttua lauantaina 30.1. kello 15.00 Suomen aikaa kelien mukaan taajuuksilla 3685 ja 7070 kHz. Bulletiini luetaan Lapualta tunnuksella OH6SRAL.

Toimittaja/ Bulletiininikkari: Ronja Iso-Heiko.

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media