Suomen Radioamatööriliiton toimiston tiedote 15/2021, 24.4.2021

Tämä bulletiini luetaan lauantaina 24.4. klo 15.00 Suomen aikaa kelien mukaan taajuuksilla 3685 ja 7070 kHz. Bulletiini luetaan Lapualta tunnuksella OH6SRAL.

SISÄLTÖ
* Kutsu kesäleirillä järjestettävään OT-tapaamiseen *
* Määräystyöryhmä tiedottaa *
* Thaimaan vastavuoroisuuslupa-asia etenee *
* SRAL-100 awardi ja OG-asemat *
* Tervetuloa juhlavuoden kesäleirille Eerikkilään *
* Haluatko tietosi OH-luetteloon? *
* Kysely jäseneduista *
* Kevään kerhoaktivointi-kampanja *
* Toimisto tiedottaa *
* Silent key *
* OH3NE:n webinaari DMR-tekniikasta 3.5. ja 10.5. *
* Lutikoiden tuuletus siirtyy syyskuuhun *
* Kilpailu-uutisia *
* Seuraava bulletiini *

* Kutsu kesäleirillä järjestettävään OT-tapaamiseen * 

SRAL kutsuu kesäleirin OT-tapaamiseen kaikki, jotka ovat olleet vähintään 50 vuotta liiton jäsenenä. Tapaaminen järjestetään kesäleirin yhteydessä torstaina 15.7. kello 14. Tilaisuus pidetään Eerikkilän Sport & Outdoor Resortin monitoimihallissa. OT-tapaaminen on osa SRAL 100 -juhlavuoden ohjelmaa.
Kyseessä on vapaamuotoinen tilaisuus, jossa on etusijalla vapaa seurustelu ja nokkakusoilu. Ohjelmasta kerrotaan tarkemmin seuraavassa Radioamatööri-lehdessä.
Tilaisuus on maksuton. Pelkästään OT-tapaamiseen osallistuvilta ei peritä myöskään leirimaksua.
Ilmoittautumiset OT-tapaamiseen pyydetään 31.5. mennessä. Ilmoittautua voi osoitteessa www.sral.fi/kesaleirin-ot-tapaaminen tai ottamalla yhteyttä liiton toimistoon. Kerro ilmoittautumisen yhteydessä erikoisruokavaliosi ja mainitse, jos mukanasi on avustaja.
Lämpimästi tervetuloa!

* Määräystyöryhmä tiedottaa *
SRAL:n lausunto radiotaajuusmääräyksen M4 muutoksista
Liitto antoi 8.4.2021 lausunnon koskien taajuusvälin 2300-2320 MHz käyttöä. Taajuusväli on myös allokoitu toissijaisin oikeuksin radioamatööriliikenteelle. Lausunnossaan Liitto korosti taajuusvälin nykyisten käyttäjien oikeutta jatkaa taajuusvälin käyttöä.
Vastauksena SRAL:n lausuntoon Liikenne- ja viestintävirasto toteaa seuraavaa:
Radioamatöörit voivat edelleen jatkaa myös taajuuskaistan 2300-2320 MHz käyttöä huomioiden Liikenne- ja viestintäviraston määräykset 4 ja 6.

Lisätietoja liiton nettisivuilta.

SRAL ja IARU radioamatöörejä koskevan radiohäiriöasioiden edunvalvonnan kärjessä

Radiohäiriöihin ja niitä sääteleviin sähkömagneettisen yhteensopivuuden (EMC) normeihin vaikutetaan SESKO:n Suomen kansallisessa radiohäiriökomiteassa (SK-CISPR). Liitto tuo yhdessä IARU:n C7-radiohäiriökomitean näkemyksiä valmisteilla oleviin IEC/CENELEC normeihin radioamatööriyhteisön näkökulmasta.
Lisätietoja liiton nettisivuilta.

*  Thaimaan vastavuoroisuuslupa-asia etenee *
SRAL on tehnyt taustatyötä Thaimaan sisarjärjestö RAST:n kanssa. Liikenne- ja viestintäministeriö on pyytänyt Liiton lausuntoa, jonka puheenjohtaja Jorma OH2KI antoi hallituksen valtuuttamana.Tämä pitkäaikainen työ saada myös Suomi mukaan vastavuoroisuuslupakäytäntöön on nyt tuottamassa hedelmää. Lisätietoja Thaimaan lupa-asiasta tullaan tiedottamaan, kun asian diplomaattinootit on saatu vaihdetuksi.

*  SRAL-100 awardi ja OG-asemat *
Useassa yhteydessä on mainittu, että awardiin tarvitsee workkia 50 OH-asemaa ja syksyllä lisäksi 50 OF-asemaa.  Selvennyksenä todetaan, että myös OG- ja OI-asemat kelpaavat OH-asemien kiintiöön.

* Tervetuloa juhlavuoden kesäleirille Eerikkilään *
Riihimäen Kolmosten, OH3AD:n, järjestämä juhlavuoden kesäleiri pidetään 15.-18.7. Eerikkilän Sport & Outdoor Resortissa Tammelassa. Kesäleirin ohjelma tulee sisältämään perinteisen ohjelman lisäksi mm. näyttelyn ”Hamilaitteet kautta aikojen”, Liiton kevätkokouksen sekä OT-kutsutapaamisen. Lisätietoja leiristä löytyy liiton nettisivuilta. Majoitusta voi varata Eerikkilän sivustolta löytyvällä ilmoittautumis- ja varauslomakkeella.
Tervetuloa viihtymään hamikansan pariin!

* Haluatko tietosi OH-luetteloon? *
Vuoden 2021 OH-luettelo julkaistaan jälleen ensi kesänä. OH-luettelossa on tiedot vain niistä Liiton jäsenistä, jotka ovat antaneet julkaisuun erikseen luvan vuoden 2018 toukokuun jälkeen. Kirjassa kerrotaan jäsenen nimi, kutsut, postiosoite ja tieto omakutsupalvelusta.

Jos haluat sallia tai kieltää tietojesi julkaisun OH-luettelokirjaan tai netti-OH-luetteloon, ilmoita asiasta täyttämällä oheinen nettilomake liiton verkkosivuilla. Jos olet jo antanut suostumuksen tietojesi julkaisuun vuonna 2020, 2019 tai 2018, lupaa ei tarvitse uusia.

Linkki lomakkeeseen

Jos olet epävarma luvan tilanteesta, voit aina soittaa tai lähettää sähköpostia liiton toimistoon niin tarkistetaan asia.

* Kysely liiton jäseneduista*
Liitto kutsuu jäsenensä sekä muut kiinnostuneet vastaamaan jäsenetuihin liittyvään kyselyyn. Kyselyllä kartoitetaan mielipiteitä Liiton nykyisistä jäseneduista ja tarkoituksena on kehittää toimintaa palautteen pohjalta. Kyselyyn vastataan anonyymisti. Mahdolliset kysymykset jäsenkyselyyn liittyen toimisto ät sral.fi osoitteeseen. Suuri kiitos jo nyt kaikille osallistuneille arvokkaista vastauksistanne!

Jäsenkysely jäseneduista

* Kevään kerhoaktivointi-kampanja *
Kevään ajan Liiton sosiaalisen median kanavissa esitellään radioamatöörikerhojen toimintaa. Postaukset kuvaavat jokaisen kerhon toimintaa heidän valitsemallaan tavallaan, kuten kuvien, videon ja/tai tekstin välityksellä.  Mahdollista on myös kirjoittaa lyhyitä juttuja kerhon toiminnasta liiton nettisivuille ja Radioamatööri-lehteen. Jos kerhonne on kiinnostunut osallistuminen kampanjaan, ota yhteyttä Liiton toimistolle osoitteeseen vilma ät sral.fi. Apua on saatavilla postausten suunnitteluun ja toteuttamiseen.

*  Toimisto tiedottaa *
Toimisto on edelleen avoinna vierailijoille vain erikseen sovittaessa. Jos Sinulla on asiaa toimistolle, otathan etukäteen yhteyttä sähköpostilla toimisto ät sral.fi tai puhelimitse 09 562 5973.

*  Silent key *
Toimiston tietoon on tullut amatööriveljemme Väinö Halttusen OH2BRS poismeno. Kunnioitamme Väinön poismenoa hetken hiljaisuudella.

*  OH3NE:n webinaari DMR-tekniikasta 3.5. ja 10.5. *
Tampereen Radioamatöörit ry OH3NE järjestää kaksiosaisen verkkoseminaarin DMR-tekniikasta. Seminaarin pitää Tuomas OH3ERV. Seminaarissa käydään läpi DMR-tekniikan perusteet, jonka jälkeen tutustutaan radioiden ohjelmointiin Anytonen ja Motorolan CPS-sovelluksilla ja OpenSpot 3 sekä Pi-Star hotspotien konfigurointiin.
Seminaarin ensimmäinen osa 3.5. klo 17:30-20:30 käsittelee pääasiassa DMR-tekniikan perusteita ja peruskäsitteitä. Toisessa osassa 10.5. klo 17:30-20:30 tutustutaan Anytonen ja Motorolan CPS-ohjelmointisovelluksiin, tehdään peruskonfiguraatio ja ajan salliessa tutustutaan lisäksi SharkRF OpenSpot 3 sekä Pi-Star digitaalipuhehotspoteihin DMR-käytössä. Huomioithan, että asiakokonaisuuden vuoksi seminaariin voi osallistua ainoastaan kokonaisuutena – osallistumislinkki toiseen osaan toimitetaan vain ensimmäiseen osuuteen osallistuneille.
Seminaari toteutetaan etänä käyttäen Zoom-sovellusta.
Seminaari on Tampereen Radioamatöörit ry OH3NE:n jäsenille maksuton. Liittymällä kerhon jäseneksi saat lisäksi ilmaisen pääsyn kerhon muuhun koulutustarjontaan. Suunniteltuja seminaareja on lisäksi APRS:n perusteet, CW-kurssi, T2-kurssi perusluokkalaisille, radioamatöörisatelliitti- ja QO-100-työskentely, NVIS-antennit ja eteneminen ym. Kerhon jäsenmaksu 32 €/vuosi.
Muille kuin OH3NE:n jäsenille seminaari maksaa 20 €/hlö. Ei ryhmä- tai perhealennuksia.
Ilmoittautuminen ennakkoon osoitteeseen talous ät oh3ne.fi, josta myös maksuohjeet. Kerhon jäseneksi liittyminen onnistuu sähköpostitse tai kerhon kotisivuilla.

*  Lutikoiden tuuletus siirtyy syyskuuhun *

Koska Lounais-Suomen Aluehallintovirasto on päättänyt jatkaa yleisötilaisuuksien kuuden hengen rajoitusta 14.5. asti, Salon Radiokerho, OH1AD, siirtää Lutikoiden tuuletuksen perinteisestä ajankohdastaan äitienpäivän aatosta syyskuulle. Uusi ajankohta on alustavasti 18.9. Tarkempia tietoja tuuletuksesta kerrotaan lähempänä.

* Kilpailu-uutisia *
Tänä viikonloppuna kilpaillaan SP DX RTTY ja Helvetica Contest.
Ensi tiistaina kilpaillaan NAC 2,3 GHz + up.
Ensi viikonloppuna kilpaillaan ARI Internatinal DX Contest ja SRAL:n Peruskisa.
Seuraavalla viikolla kilpaillaan tiistaina NAC 144 MHz ja torstaina NAC 10 m.
Seuraavana viikonloppuna kilpaillaan CQ-M International DX Contest ja Volta WW RTTY Contest.

* Seuraava bulletiini *
Seuraava bulletiini luetaan kahden viikon kuluttua lauantaina 8.5. kello 15.00 Suomen aikaa kelien mukaan taajuuksilla 3685 ja 7070 kHz. Bulletiini luetaan Jyväskylästä.
Hyvää pian alkavaa vappuviikkoa bulletiinin lukijoille ja kuuntelijoille!

Toimittaja/ Bulletiininikkari: Ronja Iso-Heiko.

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media