Suomen Radioamatööriliiton toimiston tiedote 5/2020, 1.2.2020

Bulletiinitaajuudet ovat 3685 kHz ja 7070 kHz.
Bulletiinitaajuudet.

Tämä bulletiini luetaan lauantaina 1.2. klo 15.00 Suomen aikaa kelien mukaan taajuuksilla 3685 ja 7070 kHz. Bulletiini luetaan Lapualta tunnuksella OH6SRAL.
 
SISÄLTÖ
* Liiton Kevätpäivät ja kevätkokous 18.4. Espoossa *
* Jäsenten esitykset kevätkokoukselle *
* Jäsenten esitykset tunnustuspalkintojen saajiksi *
* SRAL:n strategia 2020-2025 kommentoitavaksi *
* Radioamatööri-lehden päätoimittajatilanteesta *
* Hallituksen kevään 2020 kyselytunnit *
* Nuorten kansainväliset radioamatöörileirit NOTA, BOTA ja YOTA *
* Maailman radiopäivänä 13.2. radioharrastusten esittelytapahtuma Helsingissä *
* Historiatoimikunta tiedottaa *
* Silent key *
* Venemessuilla esitelmä radioamatööritoiminnasta perjantaina 7.2. *
* Tekniikan museossa radioamatööriaiheinen esitelmä torstaina 13.2. *
* Viestiliikenneharjoitus 27.–28.3.2020 *
* Kerhot tiedottavat *
* Kilpailu-uutisia *
* Seuraava bulletiini *
 
 
* Liiton Kevätpäivät ja kevätkokous 18.4. Espoossa *
Polyteknikkojen Radiokerho ry OH2TI on saanut kunnian toivottaa kaikki tervetulleeksi SRAL:n Kevätpäiville Espoon Otaniemeen lauantaina 18.4.2020. Tapahtuman yhteydessä järjestetään liiton kevätkokous. Ohjelmasta, paikalle saapumisesta, ynnä muista käytännön asioista tiedotetaan lisää lähempänä. Ajantasaisin tieto löytyy aina osoitteesta: prk.ayy.fi/kevatpaivat. Lisätietoja myös liiton nettisivuilla. Lämpimästi tervetuloa!
 
* Jäsenten esitykset kevätkokoukselle *
Jäsenten kevätkokoukselle tekemät kirjalliset esitykset pyydetään toimitettavan perusteluineen ja allekirjoituksineen hallitukselle viimeistään kaksi kuukautta ennen kevätkokousta eli 18.2.2020 klo 16.00 mennessä. Esityksen on oltava vähintään kymmenen jäsenen allekirjoittama. Esitykset lähetetään osoitteeseen SRAL ry, Hallitus, PL 44, 00441 HELSINKI.
 
* Jäsenten esitykset tunnustuspalkintojen saajiksi *
Liiton kevätkokouksessa jaetaan tunnustuspalkintoja. Esitykset palkintojen saajiksi pyydetään toimitettavan Liiton hallitukselle 9.3.2020 mennessä. Esitykseksi riittää lyhyt perustelu henkilön ansioista. Palkintoehdotukset lähetetään osoitteeseen toimisto ät sral.fi tai SRAL ry, Hallitus, PL 44, 00441 HKI. Lisätietoa tunnustuspalkinnoista liiton nettisivuilla.
 
* SRAL:n strategia 2020-2025 kommentoitavaksi *
Miltä näyttää radioamatööritoiminta ja SRAL tulevaisuudessa? Mitä meidän pitää tehdä, jotta saamme uusia harrastajia mukaan toimintaan? Miten voimme tukea kerhoja tulevien amatöörien kouluttamisessa? SRAL:n hallitus päätti viime keväänä asettaa toimikunnan selvittämään muun muassa näitä kysymyksiä.
Toimikunnan esitys ”Suomen Radioamatööriliitto ry:n strategiset tavoitteet 2020–2025” on nyt julkaistu. Strategiaan voi tutustua liiton nettisivuilla. Asiakirja on luettavissa sekä suomeksi että ruotsiksi.
Toivomme seuraavaksi kommentteja ja kannanottoja jäsenistöltä, jäsenkerhoilta, toimikunnilta ja toimihenkilöiltä. Ne voi lähettää osoitteeseen toimisto ät sral piste fi 31.3.2020 mennessä. Liiton strategiadokumenttia käsitellään kevätkokouksessa huhtikuussa.
 
* Radioamatööri-lehden päätoimittajatilanteesta *
Liitto käy parhaillaan neuvotteluja Radioamatööri-lehden uuden päätoimittajan nimittämisasiassa. Tavoitteena on paitsi varmistaa julkaisun korkeatasoisuus, myös löytää liiton talouden kannalta paras ratkaisu. Asiasta kerrotaan tarkemmin heti, kun ratkaisuun on päästy. Tilanne ei vaikuta lehden julkaisuaikatauluun ja vuoden ensimmäinen Radioamatööri-lehti 01/2020 ilmestyy aikataulun mukaisesti 24.2.2020. Radioamatööri-lehden 01/2020 toimitusvastuussa on lehden toimitussihteeri Ronja Iso-Heiko ja Radioamatööri-lehden 02/2020 tilapäisenä päätoimittajana toimii Jorma Saloranta OH2KI. Radioamatööri-lehden aineisto-ja julkaisupäivät voi tarkistaa liiton nettisivuilta: sral.info/tilaa-radioamatoorilehti.
Lehteen liittyvissä asioissa voi ottaa yhteyttä suoraan toimistoon tai sähköpostitse ra-lehti ät sral piste fi.
 
* Hallituksen kevään 2020 kyselytunnit *
Hallituksen kyselytunnit pidetään pääsääntöisesti aina kuun ensimmäisenä lauantaina HF:llä klo 14.00 sekä FinDMR-verkossa klo 14.30. Seuraavat kyselytunnit pidetään 7.3., 2.5., ja 6.6. Huhtikuun kyselytunti pidetään Kevätpäivillä 18.4. ja heinäkuun kyselytunti kesäleirillä 18.7. Elokuussa ei pidetä kyselytuntia.
Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan!
 
* Nuorten kansainväliset radioamatöörileirit NOTA, BOTA ja YOTA *
Nuorten radioamatöörileiri Nordics On The Air eli NOTA järjestetään tänä vuonna Norjassa lähellä Osloa 10.-13.4.2020. Ohjelma on keskittynyt radioamatööritoiminnan ympärille sisältäen mm. harrastuksen esittelemistä tulokkaille, yhteyksiä pitoa LA1YOTA asemalta ja vaativampia harjoituksia kokeneemmille amatööreille.
NOTA on leiri nuorilta nuorille ja etusijalla ovat alle 26-vuotiaat osallistujat. Jos kyseessä on ensimmäinen NOTA-tai YOTA-leirisi, niin sinua kannustamme erityisesti hakemaan! Radioamatöörin pätevyyttä ei ole pakko olla. Osallistumismaksu on 20 euroa ja se sisältää ruuat ja majoituksen. SRAL tukee osallistujia matkakustannuksissa.
Hakeminen tapahtuu oman IARU-jäsenliittosi eli Suomessa SRAL:n kautta. Hakemuksia hyväksytään 9.2.2020 asti. Paikkoja on rajoitetusti, joten hae pian. Hakeminen tapahtuu ottamalla yhteyttä Nuorisotiimiin sähköpostitse nuoriso ät sral piste fi. Huom. Jos hakija ei vielä kuulu liittoon, jäsenyyttä voi hakea samalla.
Lisätietoja tästä linkistä.
Jos NOTA:n ajankohta on tänä vuonna huono, on keväällä myös toinen mahdollisuus hakea kansainväliselle nuorisoleirille. Serbiassa lähellä Belgradia järjestetään Balkanin alueellinen leiri, BOTA, 3.-6.4.2020. Ilmoittautuminen Nuorisotiimin kautta.
Lisätietoja tästä linkistä.
Tänä vuonna Youngsters On The Air-leiri järjestetään Karlovacin kaupungissa Kroatiassa 8.-15.8.2020. Leirin teemana on ”Train The Trainer”. Viikkoon mahtuu mm. vierailu 9A1A-asemalla, elektroniikkarakentelua sekä vierailut pääkaupunkiin ja rannikolle. Suomen tiimiin mahtuu 2-3 sellaista 15-25-vuotiasta SRAL:n nuorisojäsentä, jotka eivät ole olleet YOTA-leirillä aikaisemmin. Radioamatööritutkinto ei ole välttämätön. Ilmoita kiinnostuksestasi Katille OH2FKX omakutsuosoitteeseen.
Lisätietoja tästä linkistä.
Tervetuloa mukaan leireille!
 
 
* Maailman radiopäivänä 13.2. radioharrastusten esittelytapahtuma Helsingissä *
Kiinnostaako radioharrastuksen muutkin osa-alueet, mutta et oikein tiedä minkälaista toiminta on tai miten alkuun pääsee? Tule tutustumaan Suomen Radioamatööriliiton, Suomen radiohistoriallisen seuran ja Suomen DX-liiton toimintaan yhteisessä pop-up -esittelytilaisuudessa Helsingin keskustakirjasto Oodissa!
Tapahtuma järjestetään Maailman radiopäivänä torstaina 13.2. Liittojen esittelypisteet ovat auki klo 12.00-20.00. Koko tämän ajan pisteillä on esittelijöitä kertomasta liittojen toiminnasta ja esittelemässä välineistöä. Paikalla käy myös YLE Helsinki.
Tapahtuma sopii kaikenikäisille kiinnostuneille, myös vasta-alkajille. Paikalta löytyy myös SRAL:n nuorisotiimin edustajia.
Lisätietoa liiton nettisivuilta. Tervetuloa!
 
* Historiatoimikunta tiedottaa *
Historiatoimikunnan kokoama lista vuonna 2019 saaduista lahjoituksista, tehdyistä kyselyistä ja muusta tallennetusta radioamatöörihistoriasta on luettavissa liiton nettisivuilla.
 
* Silent key *
Toimiston tietoon on tullut radioamatööriveljemme Olli Virtasen OH3TE, OH4LJL poismeno. Kunnioitamme Ollin muistoa hetken hiljaisuudella.
 
 
* Venemessuilla esitelmä radioamatööritoiminnasta perjantaina 7.2. *
Radioamatööritoiminnasta sekä purjehtijoiden ja veneilijöiden radioamatööriyhteistyöstä pidetään Suomen Purjehduksen ja Veneilyn esiintymislavalla esitelmä perjantaina 7.2.2020 klo 15:00-15:45. Esitelmän pitävät Tapio Lehtinen, OH6UBZ; ja Jari, OH2BU. Esitelmän aiheena ovat ”Tulevaisuuden projektit & radioamatööriyhteistyö”. Venemessut 2020 on Pohjois-Euroopan suurin veneilytapahtuma, kävijöitä arvioidaan yli 65.000. Tapahtuma järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 7.–16.2.2020. Tervetuloa!
Lisätietoa Messukeskuksen nettisivuilta sekä Lahden radioamatöörikerhon kotisivuilta.
 
* Tekniikan museossa radioamatööriaiheinen esitelmä torstaina 13.2. *
Heikki, OH2LH, esitelmöi Maailman radiopäivänä torstaina 13.2. Tekniikan museossa aiheesta ”Radioamatööriharraste ennen, nyt ja tulevaisuudessa”. Tilaisuus alkaa klo 17:30 museon edustajan puheenvuorolla. Tilaisuus on ilmainen ja kaikille avoin. Sen jälkeen voi tutustua mm. Etäunelmia-näyttelyyn, jossa tutustutaan viestintätekniikan keksintöihin ja niiden taustalla olevaan unelmaan paikasta ja ajasta riippumattomasta yhteydenpidosta. Lisätietoa Tekniikan museon sivuilla. Tervetuloa!
 
* Viestiliikenneharjoitus 27.–28.3.2020 *
Pohjois-Karjalan radiokerho järjestää valtakunnallisen viestiliikenneharjoituksen 27.-28.3.2020 MPK Savo–Karjalan Joensuun koulutuspaikan tuella. Harjoituksessa liikennöidään P-K:n radiokerhon ja Ylä-Karjalan radioamatöörien rakentamassa maakunnan kattavassa sanoma- ja puhevaraverkoissa (toiminnassa 24/7) sekä HF- ja VHF-taajuuksilla (puhe ja data) eri puolille Suomea. Jos tulet johtoasemalle Liperiin, sinulle opetetaan Winlink-ohjelmien asennus ja käyttö.
Ilmoittautuminen harjoitukseen MPK:n nettisivulla löytyvän koulutuskalenterin kautta 28.2.2020 mennessä.
Viestiliikenneperusteet ja tarkempi ohjelma lähetetään ilmoittautuneille noin viikkoa ennen harjoitusta ja viimeiset päivitykset tarvittaessa harjoitusta edeltävänä iltana.
Voit ilmoittautua myös etäasemaksi (ei kurssimaksua). Etäasemana voit toimia ilman MPK:n kurssille ilmoittautumista. Tällöin olet mukana harjoituksessa yksityishenkilönä etkä ole esim. MPK:n vakuutusturvan alainen. Ilmoittautumiset Tommille (tommi.holopainen(at)gmail.com) 28.2.2020 mennessä (nimi, tunnus, osallistumispaikka, puhelinnumero ja sähköpostiosoite).
Lisätietoa MPK:n sivuilta ja Tommilta (OH7JJT).Tervetuloa harjoitukseen!
 
* Kerhot tiedottavat *
 
OH5KYMI
Kouvolan radiokerho OH5AG on hakenut käyttöönsä erikoiskutsun OH5KYMI, joka on käytössä 31.12.2020 saakka. Kutsun valvojana toimii Jussi, OH5O. Kutsulla kerho juhlistaa KymiRing-radalla ensi kesänä järjestettäviä moottoriurheilutapahtumia. Kutsu on kerhon kaikkien jäsenten käytettävissä. Lisätiedot Jussilta, OH5O, omakutsu toimii.
 
Radioamatöörikursseja
 
Teljän Radioamatöörit ry OH1AF
Teljän Radioamatöörit ry OH1AF järjestää perusluokan tutkintoon tähtäävän kurssin Porin kaupungin Toejoen koululla 26.2. alkaen. Kurssilaisista riippuen kurssi pidetään 1–2 kertaa viikossa. Kurssipaikka mahdollistaa kurssipäivien sijoittamisen tarvittaessa eri viikonpäiville.
Tiedustelut ja ennakkoilmoittautumiset sähköpostilla hammpk ät fyl piste fi.
 
Tampereen Radioamatöörit ry OH3NE
Tampereen Radioamatöörit ry OH3NE järjestää radioamatööritutkintoon tähtäävän kurssin neljänä viikonloppuna maaliskuussa 2020. Tavoitteena on perusluokan tutkinto eli kirjallinen moduuli K ja tekniikkamoduuli T1. Kurssin hinta on 10 €. Kurssi alkaa lauantaina 7.3.2020. Lisätietoa ja kurssin ohjelma löytyy OH3NE:n kotisivulta.
Jos olet kiinnostunut tulemaan kurssille, ota yhteyttä hallitus ät oh3ne piste fi 28.2. mennessä.
 
Vuosikokouksia
 
Iisalmen Radiokerho Ry:n OH7AI
Iisalmen Radiokerho Ry:n OH7AI:n sääntömääräinen vuosikokous pidetään 2.2.2020 klo 14.00, Kauko Rönkön OH7SQ:n luona osoitteessa: Jämperintie 83, 74300 SONKAJÄRVI.
 
Hämeenlinnan Radioamatöörit ry OH3AA
Hämeenlinnan Radioamatöörit ry OH3AA:n vuosikokous pidetään kerhotalolla maanantaina 10.2. klo 18:00. Kerhotalon osoite on Hakapellontie 95, 13430 Hämeenlinna. Kahvitarjoilu. Tervetuloa!
 
* Kilpailu-uutisia *
Tänä viikonloppuna kilpaillaan SRAL:n Peruskisa ja Mexico RTTY Int.
Ensi viikolla kilpaillaan tiistaina NAC 144 MHz ja torstaina NAC 10 m.
 
* Seuraava bulletiini *
Seuraava bulletiini luetaan viikon kuluttua lauantaina 8.2. kello 15.00 Suomen aikaa kelien mukaan taajuuksilla 3685 ja 7070 kHz. Bulletiini luetaan Turusta tunnuksella OH1T.
 
Toimittaja/ Bulletiininikkari: Ronja Iso-Heiko
 

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media