Suomen Radioamatööriliiton toimiston tiedote 32/2020, 4.10.2020

Bulletiinitaajuudet ovat 3685 kHz ja 7070 kHz.
Bulletiinitaajuudet.

Tämä bulletiini luetaan lauantaina 4.10. klo 15.00 Suomen aikaa kelien mukaan taajuuksilla 3685 ja 7070 kHz. Bulletiini luetaan Turusta tunnuksella OH1T.
SISÄLTÖ
* Liiton Syyspäivät Riihimäellä 14.11. *
* Vaalit 2020 *
* Määräystoimikunta tiedottaa*
* NRAU 85 vuotta *
* Radioamatööri-lehden rakenteluteemanumero *
* Nuorten POLAR-leiri peruttu *
* SRAL 100-juhlavuoden kesäleirille etsitään järjestäjää *
* Toimisto tiedottaa *
* SAC 2020 10.-11.10.*
* Syksyn radioamatöörikurssi Lahdessa *
* ITE-tapahtuma 31.10.  *
* Viestiliikenneharjoitus 20.–21.11.2020 *
* Kerhot tiedottavat *
* Kilpailu-uutisia *
* Seuraava bulletiini *
 
* Liiton Syyspäivät Riihimäellä 14.11. *
SRAL:n Syyspäivät 2020 pidetään Riihimäellä lauantaina 14.11.2020. Tilaisuuden järjestävät Riihimäen Kolmoset ry, OH3AD. Paikkana on aiemmilta vuosilta poiketen Hämeen ammattikorkeakoulun tilat (Riihimäen kampus). Rakennuksen osoite on Kaartokatu 2, Riihimäki.
Syyspäivien yhteydessä pidetään liiton sääntömääräinen syyskokous.
Esitelmissä keskitytään tällä kertaa remote- asemien eri alustojen ja toteutustapojen esittelyyn ja netin ja routerien mystisiin lyhenteisiin. Mukana tuttuun tyyliin ilmainen kirpputori ja tavara-arpajaiset. Tilaisuuden aikana on myynnissä kahvia, muita virvokkeita sekä kevyttä lounasta ja sään salliessa myös grilli on kuumana.
Lisää informaatiota tulossa seuraavassa Vipusessa ja oh3ad.fi sivuille. Tervetuloa, toivottaa OH3AD!
 
* Vaalit 2020 *
Suomen Radioamatööriliiton syyskokouksessa 2020 valitaan puheenjohtaja sekä kaksi hallituksen jäsentä kolmen vuoden kaudeksi. Äänestystavat ovat sähköinen äänestys ja syyskokouspaikalla Riihimäellä tapahtuva äänestys. Sähköinen äänestäminen vaatii, että jäsenellä on jäsenrekisterissä toimiva sähköpostiosoite ja/tai matkapuhelinnumero. Tiedot voi ilmoittaa liiton toimistoon viimeistään 16.10. käyttämällä liiton nettisivuilla olevaa lomaketta tai ottamalla yhteyttä liiton toimistoon.
Ehdokasasettelu on nyt päättänyt. Puheenjohtaja- ja hallitusvaaliehdokkaat tullaan julkaisemaan liiton nettisivujen vaali-osiossa vaalivaliokunnan kokouksen jälkeen maanantaina 5.10.
 
* Määräystoimikunta tiedottaa *
Tilannepäivitys 23cm radioamatööriliikenteen ja satelliittinavigoinnin CEPT yhteensopivuustutkimuksista
CEPT ECC WGSE40 kokousti syyskuussa. Radioamatöörejä kokouksessa edusti tuttuun tapaan Kansainvälinen Radioamatööriunioni IARU. Kokous sisällytti taajuusalueen 1240-1300 MHz satellittinavigoinnin ja radioamatööriliikenteen yhteensopivuutta koskevaan ECC-raporttiluonnokseen kontribuutioita esimerkiksi etenemismallinnuksesta ja taajuusalueen nykyisestä käytöstä. Työ etenee seuraavassa kokouksessa. Linkki ECC-raporttiluonnokseen löytyy liiton nettisivuilta.
 
* NRAU 85 vuotta *
Pohjoismaiden radioamatööriliittojen yhteistyöjärjestö NRAU viettää tänä vuonna 85-vuotissyntymäpäiviä. Järjestö perustettiin edistämään pohjoismaisten liittojen yhteisiä tavoitteita radioamatööritoiminnan saralla. Tämän vuoden NRAU-kokouksessa keskusteltiin ja sovittiin mm. seuraavista asioista:

  • Radioamatöörien mahdollisuus lukea toisten pohjoismaisten liitojen jäsenlehtiä sähköisessä muodossa jatkuu.
  • Henning OZ2I toimii SAC Contest Committeen uutena johtajana Ingemarin SM5AJV:n jälkeen.
  • Keskustelua on käyty entry class-tason radioamatööriluvasta, online-koulutuksesta ja radioamatöörikokeista.
  • Tulevana 3-vuotiskautena NRAU:ta johtaa Norjan liitto NRRL.

NRAU:n uudistetut nettisivut löytyvät tästä.
 
* Radiomatööri-lehden rakenteluteemanumero *
Radioamatööri-lehden joulukuun numero (7-8/2020) on rakenteluteemanumero. Rakentelun kohde voi olla joko itse suunniteltu ja toteutettu tai rakennussarjasta koottu radio tai oheislaite. Samoin se voi olla valmiin laitteen, esimerkiksi perinneradion, korjaus tai entisöinti. Pääasia on, että kolvin on joutunut lämmittämään. Jos siis arvelet, että rakenteluprojektisi saattaa kiinnostaa muitakin, kirjoita siitä artikkeli RA-lehteen. Joulukuun kaksoisnumeron aineistopäivä on 5.11.2020. Lähetä artikkelisi siis tähän mennessä lehteen mieluiten sähköpostitse osoitteeseen ra-lehti ät sral.fi. Lisätietoja ja apuja löytyy samasta osoitteesta.
 
* Nuorten POLAR-leiri peruttu*
POLAR-leiri joudutaan valitettavasti perumaan huonontuvan yleisen tilanteen vuoksi. Leirin sijaan lauantaina järjestetään korvaavaa ohjelmaa sisältäen netissä tapahtuvan Zoom-tapaamisen, JOTA-JOTI -ohjelmaa, skedin sekä leikkimielisen nuorisokontestin, jossa aseman koolla ei ole väliä! Varatkaa siis kalenteriin lauantai 17.10.2020. Lisätietoja päivän kulusta ja ohjelmasta myöhemmin!
 
* SRAL 100-juhlavuoden kesäleirille etsitään järjestäjää *
Suomen Radioamatööriliitto täyttää ensi vuonna 100 vuotta ja yksi juhlavuoden päätapahtumista on kesäleiri. Tapahtumalle etsitään nyt järjestävää tahoa. Onko kerhosi kiinnostunut juhlavuoden kesäleirin järjestämisestä? Hakemukset järjestelyoikeuksista pyydetään lähettämään liiton toimistolle. Hakemuksia otetaan vastaan 15.10.2020 asti.
 
* Toimisto tiedottaa *
Toimiston palveluajat muuttuvat lokakuun alusta
Helsingin Lassilassa sijaitseva toimisto on avoinna vierailijoille tiistaisin ja torstaisin klo 12.00-16.00. Jos haluat vierailla toimistolla muina aikoina, toimiston kanssa voi sopia käyntiajan toiveiden mukaan esim. aamupäivään. Yhteyksiä vain toimistolle.
Toimiston puhelinpalvelu on avoinna tiistaisin ja torstaisin klo 12.00–16.00, keskiviikkoisin klo 12.00-18.00 ja perjantaisin klo 10.00–14.00. Muistathan, että voit halutessasi jättää myös soittopyynnön puhelinvastaajaan.
Toimiston saa kiinni sähköpostilla osoitteesta toimisto ät sral.fi.
HUOM. Postinkulussa toimistolle on ilmennyt liitosta riippumattomista syistä viivästyksiä. Jos olet lähettänyt toimistolle kirjepostia viime viikkoina, otathan ystävällisesti yhteyttä toimistoon tarkistaaksesi, että postilähetyksesi on vastaanotettu.
 
* SAC 2020 10.-11.10.*
SAC:tä workitaan taas  perinteisellä periaatteella mies talosta, kaksi parhaasta ja nainen kovimmista. Pohjoismaat ottavat yhteen radioaalloilla 10.-11.10. puheella. Tänä vuonna on koronan takia multi/multi-luokassa mahdollisuus ajaa IARU-HQ -tyyliin hajautettu operaatio, eli asemat voivat sijaita missä vaan, tosin saman DXCC-maan alueella. Tänä vuonna erilliset assisted-luokat on poistettu, sen sijaan clusterit ym apuvälineet on nyt sallittu kaikissa luokissa.
SAC:n säännöt ja muuta infoa löytyy sivulta SACTEST.NET. Myös jo kilpaillun CW-osion tulokset löytyvät sactest-sivuilta.
Tervetuloa mukaan!
 
* Syksyn radioamatöörikurssi Lahdessa  *
Lahden Radiomatöörikerho ry., OH3AC; järjestää yhteistyössä MPK:n Lahden koulutuspaikan kanssa perusluokan kurssin. Kurssi järjestetään Lahden Radiomäellä tiistai-iltaisin 20.10. alkaen ja se kestää joulukuun alkuun. Kurssille on mahdollista osallistua etäyhteydellä. Lisätiedot sekä ilmoittautumisohjeet MPK:n koulutuskalenteriin Lahden Radioamatöörikerho ry:n, OH3AC; kurssisivuilta.
 
* ITE-tapahtuma 31.10.  *

Vuoden viimeinen ITE-asemien aktiivisuustapahtuma pidetään lauantaina 31.10.2020. CW-osa klo 10-12 (SA), FONE-osa klo 12-15 (SA). Kutsuna omakutsu / i  ja raportti RST. Taajuusalueena 3.5-3.700 kHz. Tapahtuman lyhyet raportoinnit kuvineen voi lähettää Karille oh1uh ät sral.fi. Ne julkaistaan myöhemmin liiton nettisivuilla. Nyt joukolla mukaan leikkimieliseen Field Day-tapahtumaan, vaikka luonnossa jos sää sallii!

 
* Viestiliikenneharjoitus 20.–21.11.2020 *
Pohjois-Karjalan radiokerho OH7AB järjestää valtakunnallisen viestiliikenneharjoituksen 20.-21.11.2020 MPK Savo–Karjalan Joensuun koulutuspaikan tuella. Harjoituksessa liikennöidään P-K:n maakunnan kattavassa sanoma- ja puhevaraverkoissa sekä HF- ja VHF-taajuuksilla (puhe ja data) eri puolille Suomea. Jos tulet johtoasemalle Liperiin, sinulle opetetaan digiohjelmien asennus ja käyttö.
Ilmoittautuminen harjoitukseen MPK:n nettisivujen kautta 22.10.2020 mennessä.
Voit ilmoittautua myös etäasemaksi ilman MPK:n kurssille ilmoittautumista. Tällöin olet mukana harjoituksessa yksityishenkilönä etkä ole esim. MPK:n vakuutusturvan alainen. Ilmoittautumiset Tommille (tommi(piste)holopainen(at)gmail(piste)com) 22.10.2020 mennessä (nimi, tunnus, osallistumispaikka, puhelinnumero ja sähköpostiosoite).
Lisätietoa MPK:n sivuilta ja Tommilta OH7JJT. Tervetuloa harjoitukseen!
 
* Kerhot tiedottavat *
OH6AG; CQ-klubben rf – CQ-kerho:n kokouskutsu
Koska kerhon  kevätkokous peruttiin Covid-19 takia, pidetään nyt yhdistetty kevät- ja syyskokous torstaina 08.10. klo 19:00 ABC-aseman kabinetissa Kolpintien varrella. Sääntömääräiset asiat postitetun agendan mukaan.  Kerho tarjoaa kahvia/teetä ja pullaa jota nautitaan ennen kokousta kabinetin ulkopuolella. Maskien käyttö kokouksen aikana suositellaan. Tervetuloa!
 
* Kilpailu-uutisia *
Tänä viikonloppuna kilpaillaan SRAL:n Peruskisa sekä Oceania DX Contest, Phone.
Ensi viikolla kilpaillaan tiistaina NAC 144 MHz ja torstaina NAC 50 MHz.
Ensi viikonloppuna kilpaillaan SAC SSB sekä Makrothen RTTY Contest ja Oceania DX Contest, CW.
 
* Seuraava bulletiini *
Seuraava bulletiini luetaan viikon kuluttua lauantaina 10.10. kello 15.00 Suomen aikaa kelien mukaan taajuuksilla 3685 ja 7070 kHz. Bulletiini luetaan Lapualta tunnuksella OH6SRAL.
 
Toimittaja/ Bulletiininikkari: Ronja Iso-Heiko

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media