Suomen Radioamatööriliiton toimiston tiedote 42/2023, 11.11.2023

Tämä bulletiini luetaan lauantaina 11. marraskuuta 2023 kello 15 Suomen aikaa kelien mukaan taajuuksilla 3685 kHz ja 7070 kHz. Bulletiini luetaan Sysmästä tunnuksella  OH2AA.

AIHEET

Liiton puheenjohtajan ja hallituksen jäsenten vaalit 2023

Kutsu Suomen Radioamatööriliitto ry:n sääntömääräiseen syyskokoukseen 2023

SRAL:n Syyskokous Lahden Radio- ja tv-museo Mastolassa 18.11. 

SRAL:n omakutsusähköposti lakkautetaan 2.3.2024

Silent key

Perinteiset DX-bulletiinit tilattavissa ensi vuodelle

Riihimäen Kolmoset OH3AD ry:n syyskokous 15.11.

OH1AA:n ja OH1AJ:n yhteinen pikkujoulu 18.11.

Viestiliikenneharjoitus 24.– 25.11.

Radioamatöörikurssi Valkeakoskella

Liiton nuorisotiimi järjestää nuorten radioamatöörien viikonloppuleirin Mustilan OH5Z kilpailuasemalla 8.-10.12. 

Radioaallon harjalla–näyttely 1.11. alkaen

Liiton puheenjohtajan ja hallituksen jäsenten vaalit 2023

Suomen Radioamatööriliiton syyskokouksessa 2023 valitaan puheenjohtaja kahden vuoden kaudelle sekä kaksi (2) hallituksen jäsentä kolmen vuoden kaudelle ja yksi (1) jäsen kahden vuoden kaudeksi.

Liiton puheenjohtajaksi kaudelle 2024-2025 on ehdolla Henri Olander, OH3JR numerolla 2. Koska puheenjohtajavaalissa on vain yksi ehdokas, puheenjohtajasta ei suoriteta äänestystä.

Liiton hallituksen jäseniksi ehdolla ovat: 

 1. Antti Hara, OH1HIH
 2. Jerri Jaatinen, OH6KP
 3. Jari Jussila, OH2BU/OH7RF
 4. Joel Lehtonen, OH64K
 5. Arto Liimatta, OH2KW
 6. Jyrki Mikkonen, OH4LYX
 7. Mikael Nousiainen, OH3BHX
 8. Tuomas Tauriala, OH3ERV

Hallituksen jäsenten vaalissa valitaan kaksi eniten ääniä saanutta 3 vuoden kaudeksi (2024-2026) ja seuraavaksi eniten ääniä saanut 2 vuoden kaudeksi (2024-2025). Vaalissa voi äänestää 1-3 ehdokasta.

Sähköinen äänestäminen on käynnissä 15.11.2023 klo 13.00 saakka. Sen lisäksi voi äänestää syyskokouspaikalla 18.11.2023 klo 11-13. Ajantasaiset sähköisen äänestämisen ohjeet löytyvät Liiton nettisivuilta. Sähköisen äänestyksen tunnistautumista varten käytetään jäsenrekisterissä olevaa sähköpostiosoitetta tai matkapuhelinnumeroa. Tietonsa voi tarkistaa ottamalla yhteyttä Liiton toimistoon. Kokouspaikalla äänestäjän tulee todistaa henkilöllisyytensä. 

Kerhot voivat äänestää sähköisellä äänestyksellä tai syyskokouspaikalla. Äänestää saa kerhon nimenkirjoitusoikeuden omaava henkilö tai kerhon kokouksessaan valtuuttama henkilö. Kokouspaikalla äänestävällä henkilöllä on oltava ote ko. kokouksen pöytäkirjasta. Äänestyksessä käytetään tunnistautumiseen sitä sähköpostiosoitetta, jonka kerho on ilmoittanut liiton jäsenrekisteriin.

Ehdokasesittelyt sekä lisätietoa vaaleista löytyy Liiton vaalisivustolta.

Kutsu Suomen Radioamatööriliitto ry:n sääntömääräiseen syyskokoukseen 2023

Suomen Radioamatööriliitto ry. kutsuu jäsenensä sääntömääräiseen syyskokoukseen. Kokous pidetään lauantaina 18.11.2023 klo 13.00. Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat.

Kokouspaikka on Lahden Radio- ja tv-museo Mastola osoitteessa Radiomäenkatu 37, Lahti. Ilmoittautuminen kokouspaikalla alkaa tuntia ennen kokousta eli klo 12.00.

Syyskokoukseen voi osallistua myös etäyhteydellä. Osallistuaksesi kokoukseen etäyhteyden välityksellä sinulla tulee olla laite (esim. tietokone, kännykkä tai ipad), jolla pääset web selaimelle ja joka tukee Teams – videokonferenssia.

Tämän lisäksi sinulla tulee olla käytössä oleva sähköpostiosoite kirjattuna Suomen Radioamatööriliiton jäsenrekisteriin järjestelmään kirjautumista varten.

Rekisteröityminen kokoukseen etäyhteydellä tapahtuu kirjautumalla Votechin kokousjärjestelmään, sisäänkirjautuminen kokousta varten aukeaa klo 12.00. Liiton nettisivuilla on julkaist yksityiskohtaisempia ohjeita etäkokoukseen liittymiseen.Lisätietoja syyskokouksesta ja kokousmateriaalit löytyvät Liiton verkkosivuilta

SRAL:n Syyskokous Lahden Radio- ja tv-museo Mastolassa 18.11. 

Lahden kaupunki, Radio- ja tv-museo sekä Lahden Radioamatöörikerho ry, OH3AC; ovat lahjoittaneet kokouspaikan ja järjestelyt ilmaiseksi SRAL:n käyttöön. Lahden Radioamatöörikerho ry:n, OH3AC; tilat ja asema sijaitsevat noin 100 metrin päässä museolta.

Lahden Radio- ja tv-museo Mastola

Radio- ja tv-museo aukeaa lauantaina 18.11. klo 11:00 ja sulkeutuu klo 16:00 tai kun syyskokous on pidetty. Museolla on runsaasti parkkipaikkoja ja tarvittaessa mahtuu Lahden Radioamatöörikerho ry:n, OH3AC; piha-alueelle. Museon osoite on Radiomäenkatu 37, 15100 LAHTI

Lahden Rautatieasema ja Matkakeskus ovat kumpikin noin 600-700 metrin kävelymatkan päässä.

Radio- ja tv-museo Mastolassa on pieni kahvio sekä Lahden Radioamatöörikerho ry:n, OH3AC; ylläpitämä OH3R-radioamatööriasema, joka on käytettävissä koko tapahtuman ajan.

Tutustu itsenäisesti tai opastetusti museon kokoelmiin

Kokouksen osanottajat voivat ennen kokousta tai sen aikana tutustua itsenäisesti museon kokoelmiin. Museoon voi tutustua myös joko klo 11:15 tai 12:00 alkavilla opastuskäynneillä. Opastuskäynti maksaa 10 €/hlö tai 5 €, jos ryhmät saadaan täyteen. Opastukseen tulee ilmoittautua ennalta 14.11. mennessä sähköpostilla kerhomestari@nulloh3ac.fi

SRAL:n hallitus on 1993 tehnyt päätöksen, että Lahden Radio- ja tv-museo on myös virallinen SRAL-museo. Museon varastoissa onkin kymmeniä tai satoja radioamatöörien sinne lahjoittamia laitteita. Tervetuloa siis myös SRAL-museoon.

Illanvietto kokousta edeltävänä iltana ja kokousiltana Vanhalla Radioasemalla

Kokoukseen osallistuvat kutsutaan illanviettoon perjantaina 17.11. klo 18:00 lähtien ja lauantaina 18.11. kokouksen päätyttyä Lahden Radioamatöörikerho ry:n, OH3AC; tiloihin Vanhalla Radioasemalla.

Illanvietossa voit paitsi tutustua Kerhon tiloihin ja muihin kokoukseen osallistuneisiin, myös nauttia hyvästä seurasta ja pienestä iltapalasta.

”Retroa vai romua” erikoisnäyttely avautuu kokouspäivänä

Kokouspäivänä  18.11. klo 11:00 avautuu ”Retro vai romua”, uusi näyttely radio- ja tv-korjaamoista ja elektroniikan kierrätyksestä. Televisio- ja radiokorjaamot ovat viimeisten vuosikymmenien aikana kadonneet katukuvasta.

Nykydokumentoinnin kautta on tavoitettu alalla pitkään työskennelleitä ammattilaisia ja pystytty tallentamaan kulttuuria tuleville sukupolville. Radio- ja tv-korjaajat ovat usein olleet myös radioamatöörejä.   

SRAL:n omakutsusähköposti lakkautetaan 2.3.2024

Liiton omakutsupalvelussa on esiintynyt viimeisten parin vuoden ajan vakavia ongelmia. Lukuisia tärkeitä sähköposteja on kadonnut, mikä on aiheuttanut toistuvia luotettavuusongelmia viestinnässä. Ongelmien juurisyy on maailmanlaajuinen sähköpostipalvelun tuottajien kehittämä luottamusjärjestelmä, joka tulkitsee omakutsupalvelun kaltaisten, pienten toimijoiden sähköpostit usein roskapostiksi ja estää niiden välittämisen eteenpäin.

Verkkosivutoimikunnan asiantuntijat ovat etsineet erilaisia ratkaisuja ongelmiin, mutta sellaista ei ole pitkien ja kattavien selvitystenkään jälkeen löytynyt. Tämän vuoksi Liiton hallitus on verkkosivutoimikunnan esityksestä päättänyt ajaa alas nykyisen omakutsupalvelun.

Verkkosivutoimikunta lakkauttaa SRAL:n omakutsusähköpostiosoitteet lauantaina 2.3.2024, minkä jälkeen omakutsuosoitteisiin lähetettyjä sähköpostiviestejä ei enää välitetä eteenpäin.

Seuraa alla olevia ohjeita, jotta voit välttyä sähköpostiviestien katoamiselta ja ongelmilta nettipalvelujen käytössä, kun omakutsusähköpostipalvelu lakkautetaan.

Omakutsusähköpostiosoite on kutsumerkki@nullsral.fi-muotoinen sähköpostiosoite, joka edelleenlähettää sähköpostia henkilökohtaiseen sähköpostiosoitteeseen.

Jos käytät omakutsusähköpostiosoitetta:

 • Poista sral.fi-sähköpostiosoite kaikista palveluista, joihin olet sen ilmoittanut ja vaihda tilalle henkilökohtainen sähköpostiosoitteesi.
 • Ilmoita tämä henkilökohtainen sähköpostiosoitteesi henkilöille, jotka ovat käyttäneet omakutsusähköpostiosoitetta lähettääkseen sähköpostia sinulle.
 • Päivitä sähköpostiosoite myös mahdollisilla nettisivuilla, joita ylläpidät.

Jos et ole varma onko sinulla omakutsusähköposti käytössä, voit kokeilla hakea sähköpostilaatikoistasi viestejä, joiden kohdeosoitteena on omakutsusähköpostiosoitteesi, esim. oh1aaa@nullsral.fi, jossa oh1aaa tulee korvata omalla kutsumerkilläsi. Jos tällaiseen osoitteeseen lähetettyjä viestejä löytyy, niin sinulla on käytössä omakutsusähköpostiosoite.

Jos et käytä SRAL:n omakutsusähköpostia, sinun ei tarvitse tehdä mitään.

Lisätietoja asiasta voit lukea SRAL:n nettisivuilla osoitteessa:

https://www.sral.fi/omakutsu-lakkautetaan/

SRAL verkkosivutoimikunta

verkkosivut@nullsral.fi

Silent key

Tietoomme on tullut radioamatöörikollegamme Ahti Auerin OH5QI poismeno. Kunnioitamme Ahtin muistoa hetken hiljaisuudella.

Perinteiset DX-bulletiinit tilattavissa ensi vuodelle

Nyt sinulla on mahdollisuus tilata OHDXF:n edulliseen jäsenhintaan Bernien, W3UR; kokoamat DX-bulletiinit. Näistä julkaisuista löydät viimeisimmät tipit meneillä olevista peditioista. Bulletiinien hinnat ovat: the Daily 40€ ja the Weekly 30€. Tilaukset Annelle, OH2YL, anne.lahdes1@nullgmail.com viimeistään 18.11. mennessä.

Riihimäen Kolmoset OH3AD ry:n syyskokous 15.11.

Riihimäen Kolmoset ry:n syyskokous pidetään 15.11 kello 18:30 OH3AD:n kerhotalolla. 

Esillä kerhon sääntömääräiset asiat, johon kuuluvat muun muassa puheenjohtajan ja hallituksen valinta sekä talousarvio- ja toimintasuunnitelmaesitys tulevalle kaudelle. Kokouskutsu on luettavissa myös Rixun kolmosten tuoreesta jäsenlehdestä.

OH1AA:n ja OH1AJ:n yhteinen pikkujoulu 18.11.

OH1AA:n ja OH1AJ:n yhteinen pikkujoulu vietetään Sommelossa 18.11. alkaen klo 16 tonttuilumielessä.

Tarjolla pientä suolaista ja makeaa purtavaa sekä holitonta juomaa (OPM).

Ilmoittautumiset Rauskille OH1WR tai Birgitalle OH1YL(ÄT)SRAL.fi viimeistään 15.11.

Viestiliikenneharjoitus 24.– 25.11.

Pohjois-Karjalan radiokerho ry järjestää valtakunnallisen viestiliikenneharjoituksen 24.- 25.11. MPK  Savo–Karjalan Joensuun koulutuspaikan tuella.

Harjoituksessa liikennöidään HF-, VHF- ja UHF-taajuuksilla eri puolille Suomea.

Kurssi soveltuu kaikille HF/VHF-radioista ja radioliikennöinnistä kiinnostuneille täysi-ikäisille Suomen kansalaisille.

Johtoasemalle tuleville opetetaan tarvittaessa Icom IC-7300 radion peruskäyttö sekä annetaan perustiedot HF-antenneista ja viestiliikenteestä. Lopuksi pääset operoimaan johdetusti viestiliikenneharjoituksessa.

Kurssille voi osallistua etänä radioamatööripätevyyden omaavat henkilöt omilta asemiltaan.

Ilmoittautuminen harjoitukseen 10.11.2023 mennessä.

Lisätietoa MPK:n sivuilta ja Tommilta (OH7JJT).

Tervetuloa mukaan!

Radioamatöörikurssi Valkeakoskella

Valkeakosken Radioamatöörit ry., OH3AB; järjestää tänä syksynä radioamatöörikurssin. Kurssi alkaa torstaina 23.11. klo 18:00

Kurssilla opiskellaan perusluokan radioamatööritutkinnon suorittamiseen.

Ilmoittautumiset tiedusteluineen: Petri Juutilainen, OH3ENK; 040-730 5538 tai oh3annabella(at)gmail.com

Tietoa löytyy myös OH3AB:n verkkosivuilta. 

Liiton nuorisotiimi järjestää nuorten radioamatöörien viikonloppuleirin Mustilan OH5Z kilpailuasemalla 8.-10.12. 

Liiton nuorisotiimi järjestää nuorten radioamatöörien viikonloppuleirin Mustilan OH5Z kilpailuasemalla 8.-10.12.2023. Leirillä on mahdollisuus operoida huippuluokan kilpailuasemalta, sekä tutustua muuhun radionuorisoon muun ohjelman ohessa. 

Ilmoittaudu nyt oheisella lomakkeella

Lisätietoja leiristä: nuoriso@nullsral.fi

Radioaallon harjalla – näyttely 1.11. alkaen

1.11. tulee kuluneeksi tasan sata vuotta siitä, kun säännölliset radiolähetykset alkoivat Tampereella. Vapriikki juhlistaa tätä merkkipäivää avaamalla uuden näyttelyn, Radioaallon harjalla – Kidekoneesta podcastiin. Lisää tietoa näyttelystä Vapriikin verkkosivuilta

. . . _ . _

Seuraava bulletiini luetaan lauantaina 18. marraskuuta 2023 kello 15 Suomen aikaa kelien mukaan taajuuksilla 3685 kHz ja 7070 kHz. Bulletiini luetaan Jyväskylästä tunnuksella OH6K. 

Bulletiinin kokosi Laura Rosten

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media