Suomen Radioamatööriliiton toimiston tiedote 21/2020, 6.6.2020

Bulletiinitaajuudet ovat 3685 kHz ja 7070 kHz.
Bulletiinitaajuudet.

Tämä bulletiini luetaan lauantaina 6.6. klo 15.00 Suomen aikaa kelien mukaan taajuuksilla 3685 ja 7070 kHz. Bulletiini luetaan Lapualta tunnuksella OH6SRAL
 
SISÄLTÖ
* Koronavirusepidemian vaikutukset liiton toimintaan *
* Hallituksen kyselytunti tänä lauantaina *
* SRAL 100-juhlavuoden kesäleirille etsitään järjestäjää *
* Määräystyöryhmä tiedottaa *
* Vaalivaliokunta tiedottaa *
* Jäsenmaksulaskut 2020 *
* Kerhotietokysely 2020 on lähetetty kerhoille *
* Liiton Syysleiri Hankasalmella syyskuussa *
* STAY HOME-aktiviteetti – Tämän viikonlopun yhteistapahtuma kruunaa projektin *
* OH*PYSYKOTONA-aktiviteetti tulevana viikonloppuna *
* Perinneradiotapahtuma PRT30 järjestetään 6.6. *
* OHFF-aktivointitapahtuma kesäkuun puolivälissä *
* Kilpailu-uutisia *
* Seuraava bulletiini *
 
* Koronavirusepidemian vaikutukset liiton toimintaan *
Valtioneuvoston sekä Liikenne- ja viestintäviraston päivitetyn poikkeustilaohjeistuksen johdosta SRAL on päivittänyt omaa tiedotettaan koronavirusepidemiaa koskevista poikkeusoloista.

  1. SRAL on keskustellut Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin kanssa radioamatöörin pätevyystutkintojen jatkamisen edellytyksistä sekä tehnyt Traficomille ehdotuksen tutkintojen pitoon liittyväksi ohjeistukseksi poikkeusaikana. Odotamme Traficomin uutta ohjeistusta asiassa. Toistaiseksi tutkintojen keskeyttämistä kuitenkin jatketaan.
  2. Liiton toimisto palvelee jälleen normaalein aukioloajoin. On kuitenkin edelleen erittäin suositeltavaa välttää toimistolla käyntiä. Harraste- ja jäsentuotteita toimitetaan postitse. Samoin QSL-kortteja voidaan tarvittaessa lähettää postin välityksellä. Toimiston palvelut ovat saatavilla aukioloaikoina myös sähköpostitse sekä puhelimitse. Toimistolla vierailu on ehdottoman kiellettyä, mikäli kärsii hengitystieoireista.

Liitto muistuttaa että vaikka kerhoiltojen pitäminen onkin uuden ohjeistuksen myötä mahdollista, on järjestämisessä kuitenkin noudatettava varovaisuutta.
Tiedote on luettavissa kokonaisuudessaan liiton nettisivuilla.
 
* Hallituksen kyselytunti tänä lauantaina *
Seuraava hallituksen kyselytunti pidetään lauantaina 6.6.2020. Kyselytunti pidetään HF:llä taajuudella 3685 kHz klo 14.00. FinDMR-verkossa kyselytunti pidetään klo 14.30, puheryhmä 244.
 
* SRAL 100-juhlavuoden kesäleirille etsitään järjestäjää *
Suomen Radioamatööriliitto täyttää ensi vuonna 100 vuotta ja yksi juhlavuoden päätapahtumista on kesäleiri. Tapahtumalle etsitään nyt järjestävää tahoa.
Leirin kesto ja ohjelma on vapaasti järjestäjän päätettävissä. Koska kyseessä on juhlaleiri, liitto odottaa tapahtumalta juhlavuutta. Tärkeää on myös tapahtumapaikan esteettömyys ja helppo saavutettavuus, jotta mahdollisimman monet radioamatöörit pääsisivät juhlistamaan liiton satavuotista taivalta.
Onko kerhosi kiinnostunut juhlavuoden kesäleirin järjestämisestä? Hakemukset järjestelyoikeuksista pyydetään lähettämään liiton toimistolle. Hakemuksia otetaan vastaan 15.10.2020 asti.
 
* Määräystyöryhmä tiedottaa *
WRC-23 kansallinen valmistelu on alkanut
Vuoden 2023 Maailman Radioviestintäkonferenssin kansallinen valmistelutyö on alkanut. WRC-23 teknisen työryhmän valmistelutyö käynnistyi 4.6.2020 Liikenne- ja viestintäviraston vetämässä verkkokokouksessa. Suomen Radioamatööriliitto ry on edellisten vuosien tapaan aktiivisesti mukana vaikuttamassa, jotta Suomen kannat ja konferenssin päätökset olisivat mahdollisimman edullisia radioamatööriyhteisölle.
Maailman radioviestintäkonferenssit (WRC) järjestetään kolmen tai neljän vuoden välein. WRC:n tehtävänä on tarkastella ja tarvittaessa muuttaa Radio-ohjesääntöä, kansainvälistä sopimusta, joka koskee radiotaajuusspektrin sekä geostationaaristen ja ei-geostationaaristen satelliittien kiertoratojen käyttöä. Tarkastelu tehdään ITU:n neuvoston vahvistaman asialistan perusteella. Vuoden 2023 maailman radiokonferenssin asialista hyväksyttiin alustavasti edellisessä konferenssissa (WRC-19).
Liiton sivuilta löytyy tiedote, jonka avulla voi tutustua radioamatööriyhteisöä kiinnostaviin asialistan kohtiin.
 
* Vaalivaliokunta tiedottaa *
Sähköinen äänestäminen vaatii sähköpostiosoitteen tai matkapuhelinnumeron
Postinjakelun ongelmat haittasivat SRAL:n vaaleja vuonna 2019. Syyskokous antoi vaalivaliokunnalle evästyksen siirtyä sähköiseen äänestämiseen, jolla vältettäisiin postinjakelun ongelmat sekä vähennettäisiin kustannuksia. Vaalivaliokunta on linjannut SRAL:n vaalijärjestyksen mukaisesti, että syksyn 2020 hallituksen puheenjohtajan ja hallituksen vaaleissa käytetään äänestystapoina sähköistä äänestystä ja kokouspaikalla äänestämistä.
Sähköinen äänestys toteutetaan käyttäen ulkoista palvelua. Näin varmistetaan äänestyksen onnistuminen ja turvataan vaalin tietosuoja.
Jotta jäsen voi äänestää sähköisesti, pitää liiton jäsenrekisterissä olla toimiva sähköpostiosoite ja/tai matkapuhelinnumero. Voit nyt ilmoittaa tietosi käyttämällä tätä lomaketta.
Vaihtoehtoisesti voit myös ottaa yhteyttä liiton toimistoon joko sähköpostitse toimisto ät sral.fi tai puhelimella (09) 562 5973.
 
* Jäsenmaksulaskut 2020 *
Vuoden 2020 maksamattomista jäsenmaksulaskuista on lähetetty tänään 5.6.2020 muistutuslaskut sähköpostitse niille jäsenille, joilla on sähköposti käytössä. Loput muistutuslaskuista lähetetään kirjepostina. Maksusuoritukset on huomioitu 3.6.2020 asti.
Jos et saanut maaliskuussa lähetettyä jäsenlaskua tai olet epävarma jäsenmaksutilanteestasi, otathan ystävällisesti yhteyttä liiton toimistoon.
Liitto suosittelee ottamaan käyttöön e-laskutuksen tulevien vuosien laskuille.
 
* Kerhotietokysely 2020 on lähetetty kerhoille *
Kerhoille on lähetetty kerhotietokysely sähköpostin välityksellä 13.5.2020. Kerhotietokyselyyn vastataan nettilomakkeella. Kyselyyn voi vastata sekä suomeksi että ruotsiksi.
Jos kerhonne ei ole saanut kerhotietokyselyä, ottakaa ystävällisesti yhteyttä liiton toimistoon.
Kerhotietokyselyä on uudistettu ja kyselyn tulosten perusteella liitto paitsi päivittää jäsenyhdistyksiä koskevia tietoja myös välittää toimikunnilleen niitä koskevia ja kiinnostavia tietoja jäsenyhdistysten toiminnasta, liittyen esimerkiksi nuorisotyön kehittämiseen ja radioamatöörikoulutusten järjestämiseen.
Vastaamalla kerhotietokyselyyn jäsenkerho vapautetaan hallituksen päätöksellä vuoden 2020 jäsenmaksusta.
 
* Liiton Syysleiri Hankasalmella syyskuussa *
Keski-Suomen Radioamatöörit OH6AD järjestää Suomen Radioamatööriliiton syysleirin, joka pidetään Hankasalmella Lomakeskus Revontulessa 10.–13.9.2020. Leirin ohjelmasta ja muista leirin järjestelyistä tiedotetaan lisää heinäkuun RA-lehdessä, muilla liiton tiedotuskanavilla ja nettisivuilla sekä järjestävän kerhon kotisivulla www.oh6ad.fi. Majoitusta voi nyt varata ja se tehdään suoraan Lomakeskus Revontulesta.
Seuraamme luonnollisesti viranomaisten ohjeita ja määräyksiä Covid-19 -tilanteen suhteen.
Pysykää terveinä ja nähdään syksyllä Hankasalmella!
 
* STAY HOME-aktiviteetti – Tämän viikonlopun yhteistapahtuma kruunaa projektin *
Liikenne- ja viestintävirasto on myöntänyt liiton käyttöön kotona pysyttelyyn ja radioamatööriyhteyksien pitämiseen kannustavat aktiviteettikutsumerkit OH*STAYHOME kaikilla piirinumeroilla ajalle 3.4.-3.7.2020. Aktiviteetin suojelijana Suomessa toimii ulkoministeri Pekka Haavisto.
STAYHOME-asemien maailmanlaajuinen yhteistapaaminen tapahtuu bandeilla tänä viikonloppuna 6.-7.6.2020. Lauantaina 6.6. klo 13.00 Suomen aikaa alkavaan banditapahtumaan odotetaan valtavaa osallistujamäärää. Itse STAYHOME-asemia on mukana 73 ja ne edustavat 36 maata.
Tapahtumaan on perustettu WAOH10 todiste, jonka saa workkimalla kaikki kymmenen OH-piirin STAYHOME tai PYSYKOTONA-asemaa. Antaakseen vielä mahdollisuuden workkia puuttuvat OH-piirit, tulevat SSB-asemat 80m:lle heti liiton bulletiinin jälkeen, klo 15.30–16.00, hajaantuen kaistalle 3650-3700 KHz. Voit myös workkia asemia CW:llä ja FT8:lla meneillään olevien 24 tunnin aikana. OH1-OH0 STAYHOME-asemia on mukana 35 ja ne operoivat itsenäisesti kolmella eri modella.
OH-STAYHOME tapahtuma siirtyy tämän aktiviteetin myötä toivon tilaan – odottaen, että koronaviruksen toista aaltoa ei enää tulisikaan.
Tapahtuman kaikkien yksityiskohtien linkit ovat osoitteissa:
Säännöt
Rekisteröidyt asemat
Kunniakirjat
Palkinnot
Projektin esittely
Liiton nettisivuilta voit lukea lietolaisten nuorten kokemuksista STAY HOME-projektissa mukana olosta, IARUN presidentin Timin VE6SH tervehdyksen sekä kuulumisia Samoalta. Sivuilta löydät myös  lisätietoa projektista.
 
* OH*PYSYKOTONA-aktiviteetti tulevana viikonloppuna *
Kaikki kymmenen OH*PYSYKOTONA-tunnusta tulevat ääneen tänä viikonloppuna 6.-7.7.2020. Aktiviteetti on pääasiassa 80 m SSB:llä, mutta mahdollisesti myös muilla modeilla ja bandeilla. Aktiviteetti keskittyy lauantai-iltapäivään ja sunnuntai-päivään ja koordinoituu kansainväliseen STAYHOME-tapahtumaan. Kaikki yhteydet kuitataan via OH3AC.
 
* Perinneradiotapahtuma PRT30 järjestetään 6.6. *
PRT 30-tapahtuma järjestetään lauantaina 6.6.2020.  Tapahtuma ei ole kilpailu, vaan kunnioitus vanhoja, yli 40-vuotiaita, veteraaniradioita ja niitä käyttäneitä radioveteraaneja kohtaan. Lisätietoja tapahtumasta liiton nettisivuilla.
 
* OHFF-aktivointitapahtuma kesäkuun puolivälissä *
OHFF Flora & Fauna Finland järjestää kesäkuun toisena viikonloppuna portable-aktivointiviikonloppukilpailun, jossa kannustetaan radioamatöörejä retkeilemään OHFF-luonnonsuojelukohteisiin pitämään radioyhteyksiä ympäri maailman. Kisaluokkia löytyy aktivoijille ja kotisohvalta workkivalle huntterille. Lisätietoja liiton nettisivuilla.
 
* Kilpailu-uutisia *
Tänä viikonloppuna kilpaillaan SEANET Contest ja SRAL:n Peruskisa. Lisätietoja Peruskisasta voit lukea liiton nettisivuilta.
Ensi viikolla kilpaillaan tiistaina NAC 432 MHz ja torstaina NAC 50 MHz.
Seuraavana viikonloppuna kilpaillaan GACW WWSA CW DX Contest.
 
* Seuraava bulletiini *
Seuraava bulletiini luetaan viikon kuluttua lauantaina 13.6. kello 15.00 Suomen aikaa kelien mukaan taajuuksilla 3685 ja 7070 kHz. Bulletiini luetaan Lapualta tunnuksella OH6SRAL.
Toimittaja/ Bulletiininikkari: Ronja Iso-Heiko

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media