Suomen Radioamatööriliiton toimiston tiedote 43/2023, 18.11.2023

Tämä bulletiini luetaan lauantaina 18. marraskuuta 2023 kello 15 Suomen aikaa kelien mukaan taajuuksilla 3685 kHz ja 7070 kHz. Bulletiini luetaan Jyväskylästä tunnuksella OH6K.

AIHEET

Liiton puheenjohtajan ja hallituksen jäsenten vaalit 2023

Kutsu Suomen Radioamatööriliitto ry:n sääntömääräiseen syyskokoukseen 2023

SRAL:n Syyskokous Lahden Radio- ja tv-museo Mastolassa 18.11. 

SRAL:n omakutsusähköposti lakkautetaan 2.3.2024

Puskaworkinnan opas julkaistu

OH1AA:n ja OH1AJ:n yhteinen pikkujoulu 18.11.

Viestiliikenneharjoitus 24.– 25.11.

Radioamatöörikurssi Valkeakoskella

OI#MPK kutsujen aktivointi itsenäisyyspäivänä 6.12.

Liiton nuorisotiimi järjestää nuorten radioamatöörien viikonloppuleirin Mustilan OH5Z kilpailuasemalla 8.-10.12. 

Kilpailu- ja DX-uutisia

Liiton puheenjohtajan ja hallituksen jäsenten vaalit 2023

Suomen Radioamatööriliiton syyskokouksessa 2023 valitaan puheenjohtaja kahden vuoden kaudelle sekä kaksi (2) hallituksen jäsentä kolmen vuoden kaudelle ja yksi (1) jäsen kahden vuoden kaudeksi.

Liiton puheenjohtajaksi kaudelle 2024-2025 on ehdolla Henri Olander, OH3JR numerolla 2. Koska puheenjohtajavaalissa on vain yksi ehdokas, puheenjohtajasta ei suoriteta äänestystä.

Liiton hallituksen jäseniksi ehdolla ovat: 

 1. Antti Hara, OH1HIH
 2. Jerri Jaatinen, OH6KP
 3. Jari Jussila, OH2BU/OH7RF
 4. Joel Lehtonen, OH64K
 5. Arto Liimatta, OH2KW
 6. Jyrki Mikkonen, OH4LYX
 7. Mikael Nousiainen, OH3BHX
 8. Tuomas Tauriala, OH3ERV

Hallituksen jäsenten vaalissa valitaan kaksi eniten ääniä saanutta 3 vuoden kaudeksi (2024-2026) ja seuraavaksi eniten ääniä saanut 2 vuoden kaudeksi (2024-2025). Vaalissa voi äänestää 1-3 ehdokasta.

Sähköinen äänestäminen on päättynyt, mutta voit vielä äänestää syyskokouspaikalla Lahdessa 18.11.2023 klo 11-13.  Kokouspaikalla äänestäjän tulee todistaa henkilöllisyytensä.

Kerhot voivat niin ikään äänestää syyskokouspaikalla. Äänestää saa kerhon nimenkirjoitusoikeuden omaava henkilö tai kerhon kokouksessaan valtuuttama henkilö. Kokouspaikalla äänestävällä henkilöllä on oltava ote ko. kokouksen pöytäkirjasta. Äänestyksessä käytetään tunnistautumiseen sitä sähköpostiosoitetta, jonka kerho on ilmoittanut liiton jäsenrekisteriin.

Ehdokasesittelyt sekä lisätietoa vaaleista löytyy Liiton vaalisivustolta.

Kutsu Suomen Radioamatööriliitto ry:n sääntömääräiseen syyskokoukseen 2023

Suomen Radioamatööriliitto ry. kutsuu jäsenensä sääntömääräiseen syyskokoukseen. Kokous pidetään lauantaina 18.11.2023 klo 13.00. Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat.

Kokouspaikka on Lahden Radio- ja tv-museo Mastola osoitteessa Radiomäenkatu 37, Lahti. Ilmoittautuminen kokouspaikalla alkaa tuntia ennen kokousta eli klo 12.00.

Syyskokoukseen voi osallistua myös etäyhteydellä. Osallistuaksesi kokoukseen etäyhteyden välityksellä sinulla tulee olla laite (esim. tietokone, kännykkä tai ipad), jolla pääset web selaimelle ja joka tukee Teams – videokonferenssia.

Tämän lisäksi sinulla tulee olla käytössä oleva sähköpostiosoite kirjattuna Suomen Radioamatööriliiton jäsenrekisteriin järjestelmään kirjautumista varten.

Rekisteröityminen kokoukseen etäyhteydellä tapahtuu kirjautumalla Votechin kokousjärjestelmään, sisäänkirjautuminen kokousta varten aukeaa klo 12.00. Liiton nettisivuilla on julkaistu yksityiskohtaisempia ohjeita etäkokoukseen liittymiseen.

Lisätietoja syyskokouksesta ja kokousmateriaalit löytyvät Liiton verkkosivuilta 

SRAL:n Syyskokous Lahden Radio- ja tv-museo Mastolassa 18.11. 

Radio- ja tv-museo aukeaa lauantaina 18.11. klo 11:00 ja sulkeutuu klo 16:00 tai kun syyskokous on pidetty. Radio- ja tv-museo Mastolassa on pieni kahvio sekä Lahden Radioamatöörikerho ry:n, OH3AC; ylläpitämä OH3R-radioamatööriasema, joka on käytettävissä koko tapahtuman ajan. Museon kokoelmiin voi tutustua itsenäisesti tai opastetulla kierroksella. Kokousta edeltävänä iltana ja lauantaina Vanhalla Radioasemalla vietetään iltaa. Illanvietossa voit paitsi tutustua Kerhon tiloihin ja muihin kokoukseen osallistuneisiin, myös nauttia hyvästä seurasta ja pienestä iltapalasta. Lisätietoa kokouksen oheisohjelmasta löydät SRAL:n verkkosivuilta

SRAL:n omakutsusähköposti lakkautetaan 2.3.2024

Liiton omakutsupalvelussa on esiintynyt viimeisten parin vuoden ajan vakavia ongelmia. Lukuisia tärkeitä sähköposteja on kadonnut, mikä on aiheuttanut toistuvia luotettavuusongelmia viestinnässä. Ongelmien juurisyy on maailmanlaajuinen sähköpostipalvelun tuottajien kehittämä luottamusjärjestelmä, joka tulkitsee omakutsupalvelun kaltaisten, pienten toimijoiden sähköpostit usein roskapostiksi ja estää niiden välittämisen eteenpäin.

Verkkosivutoimikunnan asiantuntijat ovat etsineet erilaisia ratkaisuja ongelmiin, mutta sellaista ei ole pitkien ja kattavien selvitystenkään jälkeen löytynyt. Tämän vuoksi Liiton hallitus on verkkosivutoimikunnan esityksestä päättänyt ajaa alas nykyisen omakutsupalvelun.

Verkkosivutoimikunta lakkauttaa SRAL:n omakutsusähköpostiosoitteet lauantaina 2.3.2024, minkä jälkeen omakutsuosoitteisiin lähetettyjä sähköpostiviestejä ei enää välitetä eteenpäin.

Seuraa alla olevia ohjeita, jotta voit välttyä sähköpostiviestien katoamiselta ja ongelmilta nettipalvelujen käytössä, kun omakutsusähköpostipalvelu lakkautetaan.

Omakutsusähköpostiosoite on kutsumerkki@nullsral.fi-muotoinen sähköpostiosoite, joka edelleenlähettää sähköpostia henkilökohtaiseen sähköpostiosoitteeseen.

Jos käytät omakutsusähköpostiosoitetta:

 • Poista sral.fi-sähköpostiosoite kaikista palveluista, joihin olet sen ilmoittanut ja vaihda tilalle henkilökohtainen sähköpostiosoitteesi.
 • Ilmoita tämä henkilökohtainen sähköpostiosoitteesi henkilöille, jotka ovat käyttäneet omakutsusähköpostiosoitetta lähettääkseen sähköpostia sinulle.
 • Päivitä sähköpostiosoite myös mahdollisilla nettisivuilla, joita ylläpidät.

Jos et ole varma onko sinulla omakutsusähköposti käytössä, voit kokeilla hakea sähköpostilaatikoistasi viestejä, joiden kohdeosoitteena on omakutsusähköpostiosoitteesi, esim. oh1aaa@nullsral.fi, jossa oh1aaa tulee korvata omalla kutsumerkilläsi. Jos tällaiseen osoitteeseen lähetettyjä viestejä löytyy, niin sinulla on käytössä omakutsusähköpostiosoite.

Jos et käytä SRAL:n omakutsusähköpostia, sinun ei tarvitse tehdä mitään.

Lisätietoja asiasta voit lukea SRAL:n nettisivuilla osoitteessa:

https://www.sral.fi/omakutsu-lakkautetaan/

SRAL verkkosivutoimikunta

verkkosivut@nullsral.fi

Puskaworkinnan opas julkaistu

OHFF-verkkosivuilla on julkaistu uusi ”OHFF-aloittelijan opas”, joka johdattaa puskaworkinnan maailmaan kädestä kiinni pitäen. Runsaasti kuvitettua opasta voi lukea nettisivulla tai vaihtoehtoisesti sen voi ladata PDF-muodossa noin 50-sivuisena.

Oppaassa tutustutaan ensin OHFF-yhteisöön ja OHFF-kohteisiin, sen jälkeen puskien jahtaamiseen ja aktivoimiseen sekä wwff.co-sivuston käyttöön tilastoineen ja awardihakemuksineen. Lopuksi on vielä tarjolla hyödyllisiä linkkejä sekä puska-aiheinen sanasto.

Kotiasemallaan istuvalle puskajahtaajalle opas esimerkiksi kertoo, mitä puskat ovat, mistä puska-asemat löytää ja millaisia awardeja niiden workkimisesta on saatavilla.

Luontoon suuntaavalle radioamatöörille se puolestaan kertoo yksityiskohtaisesti, millaista kalustoa puskassa tarvitaan, miten oikeaan puskaan löytää karttapalveluiden avulla ja miten aktivointi toteutetaan käytännössä.

OH1AA:n ja OH1AJ:n yhteinen pikkujoulu 18.11.

OH1AA:n ja OH1AJ:n yhteinen pikkujoulu vietetään Sommelossa 18.11. alkaen klo 16 tonttuilumielessä.

Tarjolla pientä suolaista ja makeaa purtavaa sekä holitonta juomaa (OPM).

Ilmoittautumiset Rauskille OH1WR tai Birgitalle OH1YL(ÄT)SRAL.fi viimeistään 15.11.

Viestiliikenneharjoitus 24.– 25.11.

Pohjois-Karjalan radiokerho ry järjestää valtakunnallisen viestiliikenneharjoituksen 24.- 25.11. MPK  Savo–Karjalan Joensuun koulutuspaikan tuella.

Harjoituksessa liikennöidään HF-, VHF- ja UHF-taajuuksilla eri puolille Suomea.

Kurssi soveltuu kaikille HF/VHF-radioista ja radioliikennöinnistä kiinnostuneille täysi-ikäisille Suomen kansalaisille.

Johtoasemalle tuleville opetetaan tarvittaessa Icom IC-7300 radion peruskäyttö sekä annetaan perustiedot HF-antenneista ja viestiliikenteestä. Lopuksi pääset operoimaan johdetusti viestiliikenneharjoituksessa.

Kurssille voi osallistua etänä radioamatööripätevyyden omaavat henkilöt omilta asemiltaan.

Ilmoittautuminen harjoitukseen 10.11.2023 mennessä.

Lisätietoa MPK:n sivuilta ja Tommilta (OH7JJT).

Tervetuloa mukaan!

Radioamatöörikurssi Valkeakoskella

Valkeakosken Radioamatöörit ry., OH3AB; järjestää tänä syksynä radioamatöörikurssin. Kurssi alkaa torstaina 23.11. klo 18:00

Kurssilla opiskellaan perusluokan radioamatööritutkinnon suorittamiseen.

Ilmoittautumiset tiedusteluineen: Petri Juutilainen, OH3ENK; 040-730 5538 tai oh3annabella(at)gmail.com

Tietoa löytyy myös OH3AB:n verkkosivuilta. 

OI#MPK kutsujen aktivointi itsenäisyyspäivänä 6.12.

OI-maatunnuksilla varustetut radioamatööriasemat (sotilasradioamatöörit) juhlistavat Suomen itsenäisyyttä keskiviikkona 6.12.2023. OI asemia tapaat mm. kotimaan bandeilla. Kerää mahdollisimman monta OI-asemaa ja ano hienoa OI-awardia. Työskentelytodisteen saamiseksi tarvitaan 10 yhteyttä eri OI-aseman (OI-kutsun) kanssa.

OI-awardin säännöt löytyvät Sissiradistikillan verkkosivuilta

Kuullaan bandeilla!

Marko Päätalo OH2LGW

SRAL OI-kerhoyhdyshenkilö

Lisätietoa löydät MPK:n koulutuskalenterin verkkosivuilla

Liiton nuorisotiimi järjestää nuorten radioamatöörien viikonloppuleirin Mustilan OH5Z kilpailuasemalla 8.-10.12. 

Liiton nuorisotiimi järjestää nuorten radioamatöörien viikonloppuleirin Mustilan OH5Z kilpailuasemalla 8.-10.12.2023. Leirillä on mahdollisuus operoida huippuluokan kilpailuasemalta, sekä tutustua muuhun radionuorisoon muun ohjelman ohessa. 

Ilmoittaudu nyt oheisella lomakkeella

Lisätietoja leiristä: nuoriso@nullsral.fi

Kilpailu- ja DX-uutisia

Tänä viikonloppuna kansainvälisistä kontesteista on vuorossa Bulgarian radioamatööriliiton järjestämä LZ DX Contest, joka kisataan CW- ja SSB-modeilla. 

Lauantai-iltana voi nousevia 160 metrin kelejä testata peräti kolmessa päällekkäin järjestettävässä CW-kontestissa: All Austrian 160 Meter Contest, REF 160 Meter Contest sekä RSGB 1,8 Mhz Contest. Linkit kilpailujen sääntöihin löydät bulletiinin nettiversiosta.

Viikon DX-tapaus on PR0T Trindade & Martim Vaz -saarella. Maa on Most Wanted listan sijalla 16 ja ollut aktiivinen viimeksi vuonna 2015. Peditio on äänessä vain neljä päivää välillä 16.-19.11. Bandeilta löytyy nyt paljon muitakin mielenkiintoisia DX-peditioita, kuten esimerkiksi VK9XY, 4W8X ja H44WA.

. . . _ . _

Seuraava bulletiini luetaan lauantaina 25. marraskuuta 2023 kello 15 Suomen aikaa kelien mukaan taajuuksilla 3685 kHz ja 7070 kHz. Bulletiini luetaan Rantasalmelta tunnuksella OH2BRN. 

Bulletiinin kokosi Laura Rosten

Jaa sosiaalisessa mediassa / Share in social media